Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 26 (7638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Valori ignorate

Un tei din Suceava, care ar putea candida la “Arborele anului în Europa”, la un pas de a fi tăiat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un arbore multisecular, de dimensiuni extraordinare, care ar putea candida la titlul de “Arborele anului în Europa”, riscă să fie tăiat, pentru că unii i-au pus “gând râu” pe motiv că ar deranja... mormintele.

Tărășenia se întâmplă în comuna suceveană Pătrăuți, cu un bogat trecut istoric, la care arborele a fost martor. Acolo se găsește prima biserică păstrată de la Ștefan cel Mare, în forma sa originală, monumentul fiind înscris pe lista Patrimoniului Mondial.

În urma sesizării făcute de unii cetățeni din comuna Pătrăuți, primăria a făcut demersurile necesare la Ocolul Silvic Pătrăuți pentru marcarea și exploatarea unui tei din cimitirul comunei.

Cetățenii reclamă faptul că teiul în cauză este bătrân, putregăios și pune în pericol atât mormintele, cât și viața localnicilor care intră cu diverse ocazii în cimitir.

Numai că, în urma verificărilor în teren efectuate de silvicultori, realitatea e cu totul alta.

Aceștia au constatat că într-adevăr teiul respectiv este bătrân și are o vechime de cel puțin 350 de ani, dacă nu chiar și 500, dar că în afara unor caracteristici extraordinare, care îl fac a fi foarte valoros, acesta are o stare de stare de sănătate foarte bună (lipsă crengi uscate, fără boli evidente la exterior și fără acele scorburi specifice arborilor multiseculari).

Mai mult, dimensiunile sale extraordinare - 440 cm circumferință și 21 de metri înălțime, îl încadrează printre cele mai mari exemplare din această specie din țară.

Relevant în această privință este faptul că în 2010, titlul de Arborele anului în România a revenit Teiului din Leliceni, județul Harghita, cu vârsta de 500 de ani. Acesta a devenit ulterior semifinalist la titlul de "Arborele european al anului 2011", în competiție cu un stejar din Bulgaria.

Dimensiunile Teiului din Leliceni sunt: circumferință de 390 cm și înălțime de 20 m. Mult sub cele ale teiului de la Pătrăuți, a cărui vârstă exactă ar putea fi determinată de specialiști precum cei ai Facultății de Silvicultură de la USV, cu aparaturile din dotare.

Mai mult, spre deosebire de ceilalți tei seculari existenți în țară, exemplarul de la Pătrăuți se remarcă prin simetrie.

Cu toate acestea, un grup de cetățeni solicită insistent extragerea arborelui respectiv, făcând presiuni la Primăria Pătrăuți, pe domeniul căreia se află.

Intențiilor acestora au început să li se opună alți localnici, care afirmă că așa îl țin minte dintotdeauna și că ar fi mare păcat să-l doboare, mai ales că nu reprezintă deloc un pericol, fapt constatat și de silvicultori, care nu recomandă exploatarea lui, considerându-l un element de biodiversitate valoros, datorită vârstei și dimensiunilor acestuia.

Fiind un arbore multisecular, care ar putea aduce un plus de valoare zonei, inclusiv turistic, mai ales dacă i s-ar determina și vârsta, teiul din Pătrăuți merită atenția și protecția autorităților dar și a localnicilor, care au un motiv în plus de mândrie, să aibă o asemenea comoară a naturii în comuna lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un tei din Suceava, care ar putea candida la “Arborele anului în Europa”, la un pas de a fi tăiat.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un tei din Suceava, care ar putea candida la “Arborele anului în Europa”, la un pas de a fi tăiat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei