Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 26 (7638)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramă fără margini

Mărturia tatălui pruncului mort după botez: ”Copilul plângea, preotul l-a scufundat de trei ori în apă...”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul băiatului în vârstă de 6 săptămâni intrat în stop cardio-respirator în timpul slujbei de botez de la Biserica „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca, din municipiul Suceava, s-a terminat din păcate tragic. Luni dimineață, în jurul orei 6.00, la ceva mai mult de 12 ore după ce ajunsese în stare gravă la spital, direct de la biserică, cu stop cardio-respirator resuscitat, micuțul Iustin a murit.

Cazul a șocat o țară întreagă și a stârnit reacții până la nivel de Avocatul Poporului, care va face o cercetare proprie. De asemenea, s-a inițiat o petiție în care se cere Bisericii Ortodoxe Române modificarea ritualului botezului. Până la concluzii finale privind cauza morții și culpa preotului mai este totuși un pas important: concluzia medicilor legiști.

 

”Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”

Tatăl băiețelului în vârstă de o lună și jumătate arelatat ce a văzut cu ochii săi în timpul slujbei, înainte de tragedie.

”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut... Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl, când încă băiatul era în viață.

 

Preotul nu a dat declarații despre ce s-a întâmplat

Doctorul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a precizat că bebelușul a fost adus la UPU Suceava în stop-cardiorespirator resuscitat, fiind internat pe secția ATI, dar din păcate, luni dimineață, în jur de ora 6.00, a decedat, probabil din cauza leziunilor provocate de hipoxie, cu precizarea că medicii legiști vor stabili exact cauza morții.

Medicul a confirmat că bebelușul a aspirat lichid în plămâni.

Contactat de presă, preotul care a făcut slujba de botez, Alexandru Mazarache, a spus că nu poate vorbi despre ce s-a întâmplat, dar un punct de vedere va fi transmis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

 

„Botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”

Ionel Doru Budeanu, protoiereul de la Protopopiatul Sucevei, a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.

El a precizat, suplimentar, că în cazul inhalării medicii au precizat că este vorba de lichid, fără a se putea stabili dacă este vorba de apa din cristelniță ori poate de lapte.

PreotulDoru Budeanu a mai spus că înaintea unei cercetări interne a preotului se așteaptă o serie de concluzii suplimentare ale anchetei, cel puțin cu privire la cauza decesului.

Momentul tragediei a fost înregistrat de cel care filma evenimentul pentru familie, imaginile ajungând în posesia polițiștilor, care vor putea stabili probabil cu destulă exactitate ce s-a întâmplat.

La întrebările presei, preotul protopop a admis că în funcție de cauza acestei tragedii s-ar putea schimba unele recomandări privind modul în care se poate proceda la slujba tainei botezului.

Totuși, el a precizat că sfintele taine ale botezului nu pot fi schimbate, dar că ”probabil va trebui mai multă atenție, să rămână năsucul și gurița deasupra apei”.

 

Preotul are 42 de ani și este hirotonisit din 2007. Polițiștii fac cercetări pentru ucidere din culpă

Preotul Alexandru Mazarache, în vârstă de 42 de ani, este hirotonit din anul 2007, săvârșește sfintele taine de multă vreme, astfel că nu se poate vorbi de lipsă de experiență.

Preotul paroh se bucură de o bună imagine printre credincioși și preoți, fiind considerat foarte implicat în activitatea duhovnicească și cunoscut pentru respectarea strictă a canoanelor bisericești.

”Părintele mi-a spus că băiețelul a plâns, și înainte de botez, inclusiv după ce l-a scos din cristelniță, avea semne vitale... Singura problemă de care știa părintele este că era născut prematur”, a mai explicat Ionel Doru Budeanu, protoiereul de la Protopopiatul Sucevei.

Temperatura din biserică și cea a apei erau potrivite, a mai spus părintele protopop.

”Caloriferele funcționau, a fost și liturghie de dimineață, deci temperatura era corespunzătoare, nu se pune problema să fi fost frig”, a mai acesta.   

Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă.

 

Arhiepiscopia a luat legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut tragedia

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a transmis un comunicat cu privire la tragedia de la slujba de botez de duminică:

”Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în <haină luminoasă>, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

În tratatul său <Despre copiii care mor timpuriu>, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.

Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră, rostind împreună cu Apostolul: <O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?> (Romani 11, 33-34)”

 

Avocatul Poporului: ”O să facem şi noi propriile investigații”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, pentru Ziare.com, că instituția pe care o conduce s-a autosesizat luni, 1 februarie, în cazul bebelușului decedat la Suceava după botez."Noi acum ne-am sesizat din oficiu. O să facem şi noi propriile investigații, o să luăm și părerea specialiștilor și sper că în câteva zile să avem o poziție oficială a instituției", a declarat Avocatul Poporului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărturia tatălui pruncului mort după botez: ”Copilul plângea, preotul l-a scufundat de trei ori în apă...”.
 Vizualizări articol: 875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mărturia tatălui pruncului mort după botez: ”Copilul plângea, preotul l-a scufundat de trei ori în apă...”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei