Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 16 (7628)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În sezonul rece

Reguli de siguranță pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Folosirea aragazului pentru încălzirea locuinței, racordurile neetanșe la sistemul de evacuare a gazelor arse al centralelor termice și al sobelor, coșuri de fum colmatate sau defecțiuni la sobe (plite crăpate, sobe de teracotă neetanșe) sunt principalele cauze ale intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Pe fondul diferitelor defecțiuni la aparatele de încălzire sau la cele de evacuare a gazelor arse, monoxidul de carbon - un gaz asfixiant, foarte toxic - se acumulează în încăpere și duce la intoxicarea persoanelor. Fiind fără culoare și miros, este greu de depistat, dar există câteva simptome care ne pot da indicii cu privire la o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon, respectiv senzația de greață, cea de amețeală și durerile de cap. De aceea, spun reprezentanții Delgaz Grid, „în cazul în care avem suspiciuni cu privire la o posibilă intoxicație cu monoxid de carbon, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă. De multe ori, însă, intoxicația intervine în timpul nopții când durata expunerii este mai mare și din acest motiv șansele de supraviețuire pentru cei care au inhalat monoxid de carbon sunt minime”. Preferabil este să nu ajungem în situații extreme și să apelăm la specialiști pentru verificarea aparatelor de încălzire și a canalelor de evacuare a gazelor arse.

 

Recomandări

Pentru siguranța consumatorilor, Delgaz Grid recomandă următoarele: cei care locuiesc la casă trebuie să verifice coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, obligatoriu o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să fie verificate şi îmbinările între aparatele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă prezintă neetanșeități. La fel de importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate. Cei care locuiesc în blocuri de locuințe trebuie să se asigure că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate mașini de gătit de tip aragaz, canale sau grile de ventilare pentru evacuarea gazelor de ardere spre exterior şi să verifice dacă aceste goluri nu sunt obturate, iar în cazul în care se observă probleme, să fie remediate cu specialişti autorizaţi. Nu trebuie să uităm de aragaze, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca flacăra să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazele nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei. Să nu lăsăm copiii nesupravegheați în încăperi în care sunt aparate de încălzire sau de preparare a hranei, în funcțiune. O importanță deosebită o reprezintă aportul de oxigen necesar arderii gazelor naturale, întrucât prin arderea gazelor se consumă oxigen din încăperile unde există amplasate aparate de încălzire sau de preparare a hranei. Din acest motiv, încăperile în care sunt amplasate aparate consumatoare de combustibili gazoși și care nu au prevăzut orificiu pentru accesul aerului necesar arderii trebuie aerisite periodic.

 

Detectoare de monoxid de carbon

De asemenea, recomandarea Delgaz Grid este să avem în locuinţe montate detectoare de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi ne avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicațiile cu monoxid de carbon. Detectoarele de monoxid de carbon nu trebuie confundate cu detectoarele automate de gaze naturale. Acestea din urmă au rolul de sesiza eventuale concentrații de gaze naturale în interiorul clădirilor, ca urmare a scăpărilor de gaze din sistemele de alimentare cu gaze naturale, de a avertiza sonor prezența concentrațiilor de gaze și de a întrerupe automat alimentarea cu gaze naturale pe instalațiile interioare. Este obligatoriu să avem montate detectoare automate de gaze naturale în încăperile în care există aparate care funcționează cu gaze naturale, în cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reguli de siguranță pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon.
 Vizualizări articol: 873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reguli de siguranță pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei