Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 dec 2020 - Anul XXV, nr. 307 (7612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne bune

Noua fabrică de lactate de la Șaru Dornei va fi funcțională cel târziu în 2022

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noua fabrică de lactate care se va construi la Șaru Dornei va fi funcțională cel târziu în 2022. Investiția în valoare de un milion de euro, din care 70% sunt bani care provin de la Uniunea Europeană, iar diferența a fost asigurată de cooperativa agricolă Cașcașaru Dornei, este un proiect eminamente local. Cătălin Ioan Iordache, primarul din Șaru Dornei, care este și membru al cooperativei agricole, a povestit cum a plecat totul.

”Laptele de la noi din zonă este mai puțin din punct de vedere cantitativ, dar mai calitativ. Din acest motiv, crescătorii de animale din Șaru Dornei au avut mai multe discuții cu reprezentanții firmei Lactalis și le-au cerut să plătească mai bine laptele pe care îl achiziționau. Mai exact, un preț corect era de 1,80 lei/litru, față de 0,70-1,00 leu/litru cât plătea firma care tocmai și-a închis porțile. Ca urmare a acestui refuz am decis să ne asociem și să procesăm singuri laptele pentru că altfel exista riscul ca oamenii să nu mai crească animale, iar pășunile și fânețele să rămână doar decorative”, a detaliat Cătălin Iordache.

Ușor-ușor, numărul fermierilor care s-au înscris în cooperativa agricolă Cașcașaru Dornei a ajuns la 105, dar numărul acestora ar putea crește rapid. Și asta pentru că în comuna Șaru Dornei mai sunt alți aproximativ 500 de fermieri. În total, cei 105 fermieri care s-au asociat cresc aproximativ 800 de vaci, dintr-un total de 2.000 cât există în comună.

Fabrica de procesare a laptelui care urmează a fi construită va fi una extrem de modernă, cu utilaje de ultimă generație și va fi deservită de 10 angajați. Va avea o capacitate de procesare de 10.000 litri de lapte la zi, iar de pe porțile ei vor ieși produse ca iaurt, telemea, cașcaval, unt sau brânză topită. În proiectul finanțat cu bani de la Uniunea Europeană mai sunt prevăzute achiziționarea unei cisterne pentru transport lapte, mașini frigorifice, dar și un magazin propriu de desfacere la poarta fabricii.

Practic, această investiție poate constitui salvarea fermierilor din Șaru Dornei, iar exemplul acesta ar putea fi preluat și de alte persoane din zonă, mai ales că activitatea de creștere a animalelor și de prelucrare a laptelui are o veche tradiție în bazinul Dornelor.

De altfel, primarul și în același timp fermierul Cătălin Ioan Iordache a precizat că în comună mai funcționează alte două afaceri în domeniu, pe care le vede nu cu ochi de concurent, ci ca pe niște investiții extrem de utile pentru întreaga zonă.

”Mai sunt încă 500 de fermieri în comună care ar putea să ni se alăture, dar totul este benevol. Fabrica de procesare a laptelui, pe care eu cred că o putem inaugura chiar la finalul anului 2021, va fi un stimulent serios pentru crescătorii de animale din comună și mai cred că acesta este pasul corect pentru ca oamenii să nu renunțe la a mai crește animale. Eu sunt optimist și cred că am luat decizia corectă”, a mai spus Cătălin Ioan Iordache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua fabrică de lactate de la Șaru Dornei va fi funcțională cel târziu în 2022.
 Vizualizări articol: 3687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Noua fabrică de lactate de la Șaru Dornei va fi funcțională cel târziu în 20225.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciocolata de casă cremoasă Oricine a încercat o rețetă de ciocolată de casă știe că rezultatul nu e mereu cel așteptat. Chiar dacă oricum iese gustoasă, ciocolata se întâmplă să fie prea tare și e greu de tăiat. Această versiune este fină și ușor cremoasă,... Citeşte