Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 dec 2020 - Anul XXV, nr. 299 (7604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel sanitar-veterinar

Sucevenii care anunță la timp că au porci bolnavi de pestă vor fi despăgubiți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava face un apel către crescătorii de porci să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă semne de boală, numai așa putându-se întocmi dosar de despăgubire pentru animalele care mor de pestă porcină africană, un virus care face deja probleme mari prin județ.

Doctorul Mihai Sorin Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a explicat că sunt în lucru deja mai multe dosare privind despăgubirea crescătorilor care au suferit pierderi din cauza pestei porcine africane. La nivelul fiecărei comune în care evoluează focare se întrunesc comisii (formate din reprezentanți de la Direcția Sanitar Veterinară, Prefectură, Direcția Agricolă și primăria locală) iar despăgubirea se face la prețul pieței, 10-12 lei per kilogram, în viu.

 

Despăgubiri pentru cei de bună credință, amenzi pentru cei care contribuie la răspândirea virusului

”Vom găsi soluție de despăgubire pentru toți crescătorii de bună credință, care anunță medicul veterinar când apar primele simptome de boală. Oamenii noștri din teren recoltează imediat probe de sânge, iar după confirmare animalul este sacrificat în condiții de siguranță, pentru ca virusul să nu fie transmis mai departe. Avem și oameni de bună credință, însă din păcate și inconștienți, cum a fost cazul la Mihăiești-Horodniceni, unde am găsit doi porci morți, cu pestă porcină africană, abandonați pe malul unui pârâu”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.  

În cazul de la Horodniceni, proprietarul care a aruncat porcii morți a fost identificat și amendat cu 2400 de lei.

Tot la Horodniceni, crescătorii care au anunțat la timp medicii veterinari au șansa de a fi despăgubiși în cazul a trei scroafe și 22 de purcei, care aveau virusul și au trebuit sacrificați.

”Dacă animalul este deja mort, nu se mai poate pune problema de despăgubiri. Practic, cine ne anunță din timp are șanse mari de a fi despăgubit la prețul pieței, de a nu suferi practic nici o pagubă, pe lângă faptul că își aduce o contribuție importantă la localizarea și oprirea acestui virus atât de periculos”, a mai explicat doctorul Voloșeniuc.  

Medicii veterinari suceveni, care s-au întâlnit deja cu numeroase cazuri de porci bolnavi de pestă porcină africană, spun că primul simptom important este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în 7 zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.

Virusul nu se transmite la om, dar face ravagii în populațiile de porcine.
În județul Suceava  evoluează mai multe focare de pestă porcină africană. Ultima pe lista localităților unde s-au înregistrat mortalități suspecte este comuna Sucevița. În județul Suceava mai sunt în evoluție focare la Strâmtura - Vama, la Corocăiești - Verești, la Vulturești, la Călinești Enache, comuna Dărmănești și la Horodniceni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii care anunță la timp că au porci bolnavi de pestă vor fi despăgubiți.
 Vizualizări articol: 1728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii care anunță la timp că au porci bolnavi de pestă vor fi despăgubiți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei