Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 dec 2020 - Anul XXV, nr. 299 (7604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fonduri

Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Parcul Prefecturii şi Corpul B al Muzeului „Ion Irimescu” vor fi reabilitate cu bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a semnat miercuri contractul de finanţare cu fonduri europene şi guvernamentale pentru un proiect integrat prin care vor fi modernizate trei obiective importante din Fălticeni.

Proiectul se va derula prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii. Valoarea proiectului este de 5,8 milioane lei, din care 4,7 milioane lei finanţare nerambursabilă. Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte îmbunătăţirea serviciilor culturale şi recreative în municipiul Fălticeni, în special prin: modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Public de pe strada Mihai Eminescu (Parcul Prefecturii); consolidarea şi reabilitarea termică a Corpului B al „Muzeului de Artă Ion Irimescu”, obiectiv unic în ţară, ce găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din România; restaurarea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu”.

Lucrările vor dura între 12 şi 18 luni, iar dacă în timpul licitaţilor totul va decurge fără probleme, firmele care vor câştiga licitaţiile se vor putea apuca de lucru în primăvara anului 2021.

 

Un proiect de 5,8 milioane lei, la care contribuţia Primăriei Fălticeni este de 2%

„Am semnat contractul de finanţare pentru proiectul european integrat, pe POR – Axa 13, privind cele trei microproiecte: Parcul Prefecturii, Corpul B al Muzeului de Artă Ion Irimescu, inclusiv apartamentul în care maestrul Ion Irimescu a trăit ultimii ani din viață şi Casa Memorială Mihail Sadoveanu.

Este un proiect de 5,8 milioane lei, la care contribuţia municipiului Fălticeni este de doar 2%, iar 85% sunt fonduri europene și 13% sunt fonduri guvernamentale. 58 de miliarde de lei, bani vechi, este o sumă consistentă şi ne bucurăm cu toţii că am reuşit să semnăm şi acest contract de finanţare, depus în anul 2008.

La proiectul de reabilitare, consolidare şi izolare termică a corpului B vom veni în completare cu un proiect al Ministerului Culturii pentru restaurarea mobilierului. Este un proiect mai mic, dar foarte important pentru că nu am putut să prindem restaurarea mobilierului în proiectul european, dar noi vom rezolva partea de consolidare și renovare, iar la partea de mobilier vom fi ajutați de Ministerul Culturii.

Vrem să demarăm cât mai repede licitaţiile, iar din primăvară să ne apucăm de lucrări. Într-o lună am semnat contracte de peste 20 milioane de lei: 15,2 milioane de lei iluminatul public şi 5,8 milioane lei proiectul integrat.

Mai avem un proiect depus în 2018 la ADR Nord-Est Piatra Neamţ, Grădiniţa de pe strada Ion Dragoslav. Sperăm să îl semnăm în această iarnă, iar din primăvară să începem lucrările. Aici suntem cu un pas înainte, avem făcută inclusiv proiectarea tehnică şi este emisă autorizaţia de construcţie, care conform procedurii va trebui prelungită în condiţiile legii”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Primarul Cătălin Coman a spus că alături de un proiect foarte important care se află deja în implementare, respectiv reabilitarea Bibliotecii Municipale şi reaşezarea „Muzeului Ciurea”, aceste trei proiecte “mai mici, dar destul de mari ca sume alocate şi lucrări care urmează a fi realizate” sunt extrem de importante pentru Fălticeni, având în vedere că pun în valoare zestrea culturală a municipiului, pentru ca aceasta să fie valorificată la maximum.

 

Parcul Prefecturii

Situat între Spitalul Municipal Fălticeni şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Parcul Prefecturii va avea alei modernizate, spaţiile verzi vor fi reconfigurate, va fi înlocuit iluminatul public, băncile şi coşurile de gunoi. Va fi construit un parc pentru copii pe locul celui vechi şi va fi amenajat un spaţiu care va conţine aparate pentru practicarea mişcării în aer liber de către adulţi.

Conform primarului Cătălin Coman, proiectul include instalarea unui sistem inteligent de iluminat public, cu panouri solare şi lămpi LED, pentru a reduce semnificativ cheltuielile cu energia electrică. Va fi construit şi un foişor în care sâmbăta, duminica şi în alte zile de sărbătoare vor avea loc spectacole cu diverse genuri de muzică, folk, fanfară, simfonică, populară, pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele, aşa cum era odată. Vechiul foişor a dispărut odată cu fanfara Gardienilor Publici, în 1998.

Prin acelaşi proiect va fi modernizată şi fântâna arteziană din interiorul parcului, care nu mai funcţionează de aproximativ 20 de ani. Tot în acest parc vor fi montate şi camere de supraveghere pentru prevenirea tuturor faptelor antisociale şi pentru creşterea gradului de siguranţă al fălticenenilor, iar pentru limitarea actelor antisociale şi de vandalism, parcul va fi împrejmuit cu gard şi va fi închis pe timpul nopţii.

 

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”

Construită în urmă cu 100 de ani, locuinţa unde Mihail Sadoveanu a petrecut cei mai prolifici ani din viaţă va beneficia de reparaţii capitale pentru prima oară. Proiectul prevede înlocuirea acoperişului, tâmplăriei interioare şi exterioare, schimbarea instalaţiei termice şi electrice. Vor fi restaurate mobilierul, poarta de la intrarea în muzeu, foişorul, iar parcul din faţa casei va fi reamenajat peisagistic. Proiectul va respecta în totalitate detaliile tehnice şi estetice specifice restaurărilor clădirilor de patrimoniu.

 

Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”

Vechiul corp al clădirii va fi o continuare estetică a muzeului, proiectul tehnic fiind realizat de acelaşi arhitect care a proiectat reabilitarea Muzeului de Artă. Vor fi înlocuite acoperişul, tâmplăria interioară şi cea exterioară, instalaţiile electrice şi termice, iar pereţii vor fi anvelopaţi la exterior. Tot în cadrul proiectului va fi reabilitat apartamentul unde a locuit şi creat, până la sfârşitul vieţii, marele sculptor Ion Irimescu. După reparaţiile capitale, locuinţa maestrului va deveni unul dintre punctele de atracţie din cadrul muzeului de artă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Parcul Prefecturii şi Corpul B al Muzeului „Ion Irimescu” vor fi reabilitate cu bani europeni.
 Vizualizări articol: 1637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Parcul Prefecturii şi Corpul B al Muzeului „Ion Irimescu” vor fi reabilitate cu bani europeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei