Primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a semnat miercuri contractul de finanțare cu fonduri europene și guvernamentale pentru un proiect integrat prin care vor fi modernizate trei obiective importante din Fălticeni.
Proiectul se va derula prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Valoarea proiectului este de 5,8 milioane lei, din care 4,7 milioane lei finanțare nerambursabilă. Prin realizarea acestui proiect se urmărește îmbunătățirea serviciilor culturale și recreative în municipiul Fălticeni, în special prin: modernizarea arhitecturală și peisagistică a Parcului Public de pe strada Mihai Eminescu (Parcul Prefecturii); consolidarea și reabilitarea termică a Corpului B al „Muzeului de Artă Ion Irimescu”, obiectiv unic în țară, ce găzduiește cea mai mare colecție de autor din România; restaurarea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu”.
Lucrările vor dura între 12 și 18 luni, iar dacă în timpul licitaților totul va decurge fără probleme, firmele care vor câștiga licitațiile se vor putea apuca de lucru în primăvara anului 2021.
Un proiect de 5,8 milioane lei, la care contribuția Primăriei Fălticeni este de 2%
„Am semnat contractul de finanțare pentru proiectul european integrat, pe POR – Axa 13, privind cele trei microproiecte: Parcul Prefecturii, Corpul B al Muzeului de Artă Ion Irimescu, inclusiv apartamentul în care maestrul Ion Irimescu a trăit ultimii ani din viață și Casa Memorială Mihail Sadoveanu.
Este un proiect de 5,8 milioane lei, la care contribuția municipiului Fălticeni este de doar 2%, iar 85% sunt fonduri europene și 13% sunt fonduri guvernamentale. 58 de miliarde de lei, bani vechi, este o sumă consistentă și ne bucurăm cu toții că am reușit să semnăm și acest contract de finanțare, depus în anul 2008.
La proiectul de reabilitare, consolidare și izolare termică a corpului B vom veni în completare cu un proiect al Ministerului Culturii pentru restaurarea mobilierului. Este un proiect mai mic, dar foarte important pentru că nu am putut să prindem restaurarea mobilierului în proiectul european, dar noi vom rezolva partea de consolidare și renovare, iar la partea de mobilier vom fi ajutați de Ministerul Culturii.
Vrem să demarăm cât mai repede licitațiile, iar din primăvară să ne apucăm de lucrări. Într-o lună am semnat contracte de peste 20 milioane de lei: 15,2 milioane de lei iluminatul public și 5,8 milioane lei proiectul integrat.
Mai avem un proiect depus în 2018 la ADR Nord-Est Piatra Neamț, Grădinița de pe strada Ion Dragoslav. Sperăm să îl semnăm în această iarnă, iar din primăvară să începem lucrările. Aici suntem cu un pas înainte, avem făcută inclusiv proiectarea tehnică și este emisă autorizația de construcție, care conform procedurii va trebui prelungită în condițiile legii”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Primarul Cătălin Coman a spus că alături de un proiect foarte important care se află deja în implementare, respectiv reabilitarea Bibliotecii Municipale și reașezarea „Muzeului Ciurea”, aceste trei proiecte “mai mici, dar destul de mari ca sume alocate și lucrări care urmează a fi realizate” sunt extrem de importante pentru Fălticeni, având în vedere că pun în valoare zestrea culturală a municipiului, pentru ca aceasta să fie valorificată la maximum.
Parcul Prefecturii
Situat între Spitalul Municipal Fălticeni și Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Parcul Prefecturii va avea alei modernizate, spațiile verzi vor fi reconfigurate, va fi înlocuit iluminatul public, băncile și coșurile de gunoi. Va fi construit un parc pentru copii pe locul celui vechi și va fi amenajat un spațiu care va conține aparate pentru practicarea mișcării în aer liber de către adulți.
Conform primarului Cătălin Coman, proiectul include instalarea unui sistem inteligent de iluminat public, cu panouri solare și lămpi LED, pentru a reduce semnificativ cheltuielile cu energia electrică. Va fi construit și un foișor în care sâmbăta, duminica și în alte zile de sărbătoare vor avea loc spectacole cu diverse genuri de muzică, folk, fanfară, simfonică, populară, pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, așa cum era odată. Vechiul foișor a dispărut odată cu fanfara Gardienilor Publici, în 1998.
Prin același proiect va fi modernizată și fântâna arteziană din interiorul parcului, care nu mai funcționează de aproximativ 20 de ani. Tot în acest parc vor fi montate și camere de supraveghere pentru prevenirea tuturor faptelor antisociale și pentru creșterea gradului de siguranță al fălticenenilor, iar pentru limitarea actelor antisociale și de vandalism, parcul va fi împrejmuit cu gard și va fi închis pe timpul nopții.
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”
Construită în urmă cu 100 de ani, locuința unde Mihail Sadoveanu a petrecut cei mai prolifici ani din viață va beneficia de reparații capitale pentru prima oară. Proiectul prevede înlocuirea acoperișului, tâmplăriei interioare și exterioare, schimbarea instalației termice și electrice. Vor fi restaurate mobilierul, poarta de la intrarea în muzeu, foișorul, iar parcul din fața casei va fi reamenajat peisagistic. Proiectul va respecta în totalitate detaliile tehnice și estetice specifice restaurărilor clădirilor de patrimoniu.
Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”
Vechiul corp al clădirii va fi o continuare estetică a muzeului, proiectul tehnic fiind realizat de același arhitect care a proiectat reabilitarea Muzeului de Artă. Vor fi înlocuite acoperișul, tâmplăria interioară și cea exterioară, instalațiile electrice și termice, iar pereții vor fi anvelopați la exterior. Tot în cadrul proiectului va fi reabilitat apartamentul unde a locuit și creat, până la sfârșitul vieții, marele sculptor Ion Irimescu. După reparațiile capitale, locuința maestrului va deveni unul dintre punctele de atracție din cadrul muzeului de artă.



