Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 dec 2020 - Anul XXV, nr. 298 (7603)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veste

Noul spital din Fălticeni va fi dat în folosinţă cel mai târziu la mijlocul lunii februarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Clădirea noului spital din municipiul Fălticeni va fi dată în folosinţă cel mai târziu la mijlocul lunii februarie. Anunţul a fost făcut de primarul Gheorghe Cătălin Coman în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, care a avut loc în seara zilei de 17 decembrie, în care s-a aprobat rectificarea bugetului local cu suma de 3,8 milioane lei, bani cu care se va achita lotul de echipamente şi dispozitive medicale care urmează să ajungă în aceste zile la Fălticeni.

Lucrările de construcţie la noul spital, începute în urmă cu 30 de ani, s-au desfășurat într-un ritm susținut începând cu anul  2012, când procentul de realizare era de 27, şi au fost finalizate la sfârşitul anului trecut. Noul spital va avea 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale, circuite pentru fluide medicale și aparatură de ultimă generație. Față de proiectul inițial au apărut o serie de modificări, impuse de legislația în domeniul medical. Obiectivul a fost adaptat continuu la noile cerințe din în domeniul sanitar și situațiilor de urgență.

„În şedința de luni, 14 decembrie, a Consiliului de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice s-a aprobat tragerea unei sume de bani din creditul de 19,9 milioane lei. Deşi a fost aprobat creditul, normele prevăd și existenţa disponibilităților financiare din partea Ministerului Finanțelor. Disponibilul pentru anul acesta care poate fi cheltuit este de 3,8 milioane lei. Dacă ceream mai mulți bani și nu îi cheltuiam plăteam penalități, dacă ceream prea puțini nu ne puteam rezolva problemele. De obicei nu prea se întâmplă să primeşti o disponibilitate financiară de 40 de miliarde de lei vechi pe final de an.

Cei 3,8 milioane lei se duc integral pentru aparatura medicală de la spital. Conducerea spitalului a avut discuții cu furnizorii să poată onora comenzile în timpul scurt care mai este până la sfârșitul anului. S-a făcut un calcul centralizator și din cele 6 milioane lei, bani necesari pentru echipamente şi dotări medicale, anul acesta putem cheltui 3,88 milioane  lei. Doar aceşti bani i-am solicitat CAIL-ului.

Cea mai importantă veste este că vom cumpăra cu acești bani toate dotările necesare pentru a deschide  spitalul. De data asta putem vorbi, pentru că nu mai este campanie electorală, și vă anunț că noul Spital Municipal Fălticeni se va deschide la sfârșitul lunii ianuarie, mijlocul lunii februarie”, a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

 

Urmează procedurile pentru avizare şi acreditare

Primarul Cătălin Coman a spus că deschiderea acestui spital este un vis care se împlinește, atât pentru municipiul Fălticeni, cât și pentru întreaga zonă, având în vedere că unitatea medicală va deservi o populație de circa 150.000 de persoane din localitățile învecinate. În aceste zile se aduc şi se montează echipamentele şi aparatura medicală şi în același timp are loc şi instruirea personalului de specialitate pentru folosirea lor în condiţii optime.

Deşi cele 3,88 milioane lei nu reprezintă suma finală pentru achiziţia de aparatură, noua unitate medicală va putea funcţiona şi cu o parte din aparatura și dispozitivele care pot fi relocate temporar din spitalul existent, urmând ca acestea să fie înlocuite sau completate anul viitor.

„Mai trebuie făcute dotări în valoare de 2 milioane, aceşti bani sunt incluşi în credit, dar livrarea aparaturii nu poate fi făcută foarte repede. Cu banii pe care îi vom cheltui în cele peste 10 zile care au mai rămas până la sfârşitul anului completăm dotările necesare pentru deschiderea spitalului. Odată cu aceste achiziții avem tot ce ne trebuie pentru a putea primi avizele necesare. Urmează procedurile pentru avizare şi acreditare şi toate celelalte activităţi necesare deschiderii. Dotările şi echipamentele incluse în suma de 2 milioane de lei nu sunt esențiale în vederea avizării”, a declarat Cătălin Coman. 

 

Clădirea veche a spitalului ar putea deveni secţie Covid

După ce va fi deschis şi pus la dispoziţia oamenilor din Fălticeni şi din localităţile învecinate, clădirea vechiului spital ar putea deveni, temporar, spital Covid, singura problemă fiind asigurarea personalului de specialitate.

”Am avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, măcar o parte din spitalul vechi să îl lăsăm pentru cazurile de Covid, pentru câteva luni. Asta implică mai mult personal. Personalul existent acum în spitalul Fălticeni se va muta integral în spitalul nou, nu ştiu cum se va rezolva problema medicilor, asistentelor şi infirmierelor pentru această secţie Covid. Va trebui relocat personal pentru câteva luni din altă parte a judeţului, din altă parte a ţării, care să deservească spitalul Covid din clădirea veche.  Totul este la nivel de discuţii, nu avem stabilit nimic concret, sunt doar propuneri, pentru a proteja spitalul nou de infecţii cu SARS-CoV-2 . Asta depinde de evoluția cazurilor, gradul de solicitare a celorlalte spitale din judeţ. Apoi vom vedea paşii pentru demolarea clădirii. Atunci când vom avea date certe cu aceste propuneri, Consiliul Local va lua o decizie”, a spus primarul Cătălin Coman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul spital din Fălticeni va fi dat în folosinţă cel mai târziu la mijlocul lunii februarie.
 Vizualizări articol: 1398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noul spital din Fălticeni va fi dat în folosinţă cel mai târziu la mijlocul lunii februarie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei