Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 nov 2020 - Anul XXV, nr. 262 (7567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Două noi focare de pestă porcină africană confirmate în județ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Județul Suceava se află și în alertă sanitar-veterinară, după confirmarea a două noi cazuri de pestă porcină africană după cel din comuna Vama, de la final de octombrie.  

În satul Corocoiești, comuna Verești, într-o gospodărie particulară, au murit trei porci, o scroafă adultă și doi purcei.

Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, a precizat că prezența virusului a fost confirmată și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, cele trei suine murind din cauza pestei porcine africane. Animalele au fost îngropate la o adâncime de 2 metri, conform protocoalelor în vigoare. Personalul specializat al DSVSA Suceava a realizat decontaminarea gospodăriei afectate.

Aseară, și o suspiciune de boală de la Vulturești a fost din păcate confirmată.

 

Măsuri imediate – zone de protecție și de siguranță, unde toți porcii sunt inventariați

Comerțul intens din Piața Verești ar putea fi o cauză a apariției cazurilor, mai ales că mulți comercianți vin de la Botoșani, unde au fost probleme serioase legate de pesta porcină africană, alături de riscul de răspândire a bolii din mediul silvatic – de la porcii mistreți.

În cazul de la Corocăiești s-a elaborat un plan de măsuri de combatere și s-a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

A fost instaurată o zonă de protecție de 3 kilometri, care cuprinde satele Bursuceni și Corocăiești, dar și o zonă de protecție de 10 kilometri, în care sunt incluse următoarele localități: Stamate, Bănești, Fântânele, Cotu Dobei, Slobozia, Știrbăț, Chilișeni, Poieni, Verești, Hancea, Udești, Ruși-Mănăstioara, Văratec, Salcea, Dumbrăveni, Sălăgeni și Siminicea (în județul Suceava), plus Huțani, Vlădeni, Brehuești, Corni, Sarafinești și Icuseni, din Botoșani. 

Astăzi, urmează a se impune măsuri similare, cu zonă de protecție și de supraveghere, și la Vulturești.

 

Semnele care ar trebui să ducă la alertarea imediată a unui veterinar

Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp le apar pete roșiatic-violete. De asemenea, au secreții nazale și oculare de culoare roșie, uneori putând apărea și diareea hemoragică. Mortalitatea survine de regulă la 2-3 zile de la apariția simptomelor.

Apelul doctorului Sorin Voloșeniuc către crescători este de a anunța imediat medicii veterinari dacă observă că porcii prezinte simptome asociate bolii.

 

Porcii vor fi inventariați și supravegheați sanitar-veterinar, nu sacrificați

În focarul deja confirmat, echipe mixte sanitar-veterinare au început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor.

Crescătorii din zonă sunt îndemnați la calm și colaborare. Porcii trebuie luați în evidență și supravegheați, fără a se pune problema de a fi sacrificați.

În zona de supraveghere există și o fermă de porci, la Dumbrăveni, care este și ea atent monitorizată.

”Dacă locuiți într-o zonă afectată de această boală vă îndemnăm să respectați următoarele măsuri: preveniți contactele inutile ale persoanelor din exterior cu porcii, porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria, curățați și dezinfectați orice echipamente și utilaje, declarați orice caz suspect, animal mort sau cu semne clinice medicului veterinar din localitate”,  este îndemnul directorului executiv al DSVSA Suceava.

 

Focarul de la Vama evoluează favorabil

După descoperirea cazului de pestă porcină africană de la Strâmtura-Vama, la final de octombrie, în urma inventarierii porcilor din zona de supraveghere au fost identificate 1064 de efective de porcine, fără a mai fi semnalate cazuri de boală. Așadar, acest focar are o evoluție favorabilă.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% în cazul porcinelor domestice. 

Virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două noi focare de pestă porcină africană confirmate în județ.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două noi focare de pestă porcină africană confirmate în județ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei