Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2020 - Anul XXV, nr. 235 (7540)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

„Pastorația copiilor – misiune și vocație”

Forumul județean al profesorilor de religie, ediția I, la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de conferințe a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a avut loc luni, 5 octombrie, de Ziua Educației, Forumul județean al profesorilor de religie, ediția I. Evenimentul, la care au participat profesori de religie din județ, dar și câțiva elevi, a avut mai multe module, fiind organizat în context cultural, eclesial și educațional: Proclamarea anului 2020, de către Patriarhia Română, ca An omagial al pastorației părinților și copiilor; Ziua Internațională a Educației, 2020; Imperativul reconsiderării actului didactic și educațional, prin prisma realității e-learning, cu respectarea principiului pedagogic al pastorației – docendo discimus.

Forumul a fost organizat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de specialitate, care a fost și moderatoarea evenimentului, împreună cu arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, consilier la Sectorul Educațional – Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Modulele pregătite pentru prima ediție a forumului profesorilor de religie au fost: „Pastorația copiilor și tinerilor de azi - operă pedagogică vie, prin Școală și Biserică”, Galeria Ora de Religie – devenire și identitate; produse pedagogice și/sau metodice, realizate de elevi din școlile sucevene, coordonați de profesori de religie; o „cronică” materială a vieții școlilor sucevene, din perspectiva disciplinei religie. În cele două miniexpoziții prezentate participanților s-au regăsit volume publicate de profesori, în nume personal, sau împreună cu elevii; reviste, broșuri, anuare, pliante ale unor campanii, programe sau proiecte desfășurate/coordonate de profesori de religie sau în co-tutoriat cu preoții din parohii; materiale audio-video publicate sau realizate pentru uzul intern al școlii; machete, lucrări realizate cu elevii, premiate în concursuri naționale și internaționale; portofolii-martor ale parteneriatului Școală-Biserică; icoane și obiecte realizate cu elevii în ateliere de creație și învățare experiențială coordonate de profesori de religie.

Un alt modul a fost Registrul educațional și filantropic al Parteneriatului Școală-Biserică în contextul actualei pandemii – evocări, împărtășiri și perspective, sesiune interactivă, pentru ca, la final, să aibă loc lansarea proiectului Școala – pridvorul Cerului, biblioteca deschisă din curtea școlii, fond de carte cu conținut religios, pentru copii, accesibil permanent.

 

Încredere în școală

Inspectorul școlar de specialitate prof. Daniela Ceredeev a spus în cadrul forumului că, de Ziua Educației, școlile nu ar fi trebuit să fie închise. Ziua  Educației ar fi trebuit să fie marcată în școli de profesori și elevi, împreună, pentru că... ce ar fi profesorii fără elevi, a ținut să puncteze inspectorul de religie, completând că aceasta este doar o părere personală.

Daniela Ceredeev a vorbit despre comuniune, pentru că Biserica este comuniune, a vorbit despre relația pe care ar trebui să o aibă profesorii cu elevii, dar și cu părinții acestora („grijă pentru părinți”), pentru că educația înseamnă o simbioză între familie, școală, biserică. Inspectorul de religie a mai punctat că prima educație, copilul o primește de la mamă, apoi de la preot, apoi de la școală. Părinții trebuie să aibă încredere în școală, în profesorii de religie, a mai spus Daniela Ceredeev, „ei trebuie să știe că suntem valoroși, că nu întâmplător suntem profesori (...), că profesorii de religie pot să transforme fiecare oră într-o sărbătoare și că putem să le pregătim copiilor o lume mai bună”. Inspectorul școlar Daniela Ceredeev i-a sfătuit pe toți profesorii de religie să depășească angoasele unei perioade dificile, perioada acestui an școlar pe timp de pandemie, „din iubire pentru copii”.

 

„Privilegiul de a transmite cuvântul lui Dumnezeu, care este mereu actual și care răspunde oricărei încercări!”

Arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, consilier Sectorul Educațional – Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a precizat că fiecare an școlar reprezintă „o provocare pentru noi, cadrele didactice, pentru că, ținând cont de nevoile și de specificul noilor generații de elevi, de cerințele societății, de politicile educaționale stabilite la nivel național, regional sau local, atenți mereu la așteptările părinților, analizând și proiectând, trebuie să găsim cele mai adecvate căi de a dărui și de a ne dărui cât mai mult elevilor, celor cărora am ales să le slujim”. Pe lângă toate acestea, anul școlar 2020-2021, a completat arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, „ne provoacă să găsim și cele mai bune posibilități de a rămâne aproape de elevi, cu respectarea normelor de distanțare fizică, impuse datorită pericolului de infectare cu virusul SARS–CoV–2, și de a aduce în prim plan conținuturile cele mai adecvate pentru ca elevii să-și dezvolte competențele necesare într-o societate aflată într-o schimbare din ce în ce mai evidentă. Așadar, provocări peste provocări, iar în fața lor este firesc să fim preocupați și să căutăm răspunsuri”.

La eveniment a fost invitată și prof. Manuela David, director al Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, care, referindu-se tot la perioada actuală, diferită, pe pare o parcurg elevii și profesorii, deopotrivă, a spus că există „uși de lumină”, că profesorii trebuie să-i determine pe copii să iubească școala, profesorii trebuie să simtă bucuria de a fi la catedră, să-i facă pe elevi să înțeleagă faptul că „un munte nu poate fi mutat cu forța, ci piatră cu piatră”. În fața tuturor provocărilor existente în Școala anului 2020, a completat arhid. prof. dr. Bogdan – Mihai Hrișcă, „în ziua în care serbăm educația și în toate celelalte zile în care vom sluji educației, să avem mereu conștiința că noi, profesorii, avem un mare privilegiu: privilegiul de a transmite cuvântul lui Dumnezeu, care este mereu actual și care răspunde oricărei încercări!”. Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Forumul județean al profesorilor de religie, ediția I, la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forumul județean al profesorilor de religie, ediția I, la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu răzălăi (de post) Este o prajitura de post din zona Timișoarei, simplă, economică și care rezistă mult la temperatura camerei. Se frăgezește abia după 2-3 zile și devine mai gustoasă.Avem nevoie de:800 g făină albă, 1 cană ulei de floarea soarelui, 1 cană zahăr, 1... Citeşte