Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 sep 2020 - Anul XXV, nr. 224 (7529)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fenomen îngrijorător

Urșii bagă spaima în tot mai multe comunități din Suceava, după ce numărul acestora a crescut cu 300%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înmulțirea numărului de urși din pădurile județului începe să ducă la apariții tot mai dese ale acestora în zone locuite, unde astfel de sălbăticiuni nu au mai fost văzute niciodată ori în trecutul foarte îndepărtat.

România deține de foarte mult timp cea mai mare populație de urși din Europa, iar în urmă cu cinci ani, la presiunea activiștilor de mediu, vânătoarea urșilor a fost interzisă, fără a fi luate în calcul efectele unei astfel de măsuri, mai ales că regele pădurilor nu are nici un dușman natural, așa cum e cazul altor specii de animale, unde reglarea densității populației și păstrarea unui echilibru se realizează fără a fi necesară intervenția expresă a gestionarilor fondurilor de vânătoare. Conform estimărilor specialiștilor, în doar cinci ani, populația de urși a crescut cu peste 300%, încât aceștia sunt forțați să își caute noi zone de locuit și surse de hrană, coborând de la munte spre șes, către teritorii neocupate de semenii lor.

 

Ursul care dă iama în stupii de albine și pe la stânele din zona Ilișești

De câteva săptămâni, un urs a fost văzut în mai multe rânduri în pădurile din zona Vârfu Dealului-Varvata-Pârtești, până aproape de Ilișești. Ursul a dat iama în stupi de albine și pe la stâne, provocând ceva distrugeri, nu mari deocamdată. Totuși, oamenii din zonă nu sunt deloc liniștiți, mai ales cei care au case în zone mai izolate. Un exemplu în acest sens este cătunul Varvata, aflat între Ilișești și Pârtești, în pădure. Unii dintre localnici și-au luat deja măsuri pentru a se proteja de urs, cu garduri întărite și alarme.

 

Un urs a băgat spaima în oameni pe raza a cel puțin trei comune

Viceprimarul cu atribuții de primar de la Pârteștii de Jos, Mircea Strugariu, a declarat că ursul a spart câțiva stupi, inclusiv la preotul din sat, și a mai rupt doi miei. A fost văzut în mod cert de mai multe persoane, inclusiv de un paznic de vânătoare. Unii au spus că este vorba de un urs de talie mare, însă viceprimarul crede că a fost vorba mai degrabă de panică. Având în vedere pagubele relativ mici, specialiștii silvici cred că este vorba de un urs de talie cel mult medie. 

De altfel, după una din aparițiile de pe raza comunei Pârteștii de Jos, în zonă au fost chemați polițiști și jandarmi și s-a făcut cât mai multă gălăgie, cu goarne de senzori, cu sistemele acustice de pe mașinile de poliție și jandarmi etc.

Și în comunele Todirești și Bălăceana oamenii au sesizat autoritățile că au văzut ursul, se bănuiește că același care se plimbă pe zona Vârfu Dealului-Varvata-Pârtești.

Viceprimarul cu atribuții de primar de la Pârteștii de Jos mai spune că dacă va fi cazul se va încheia un contract cu o grupă de vânătoare organizată, care să se ocupe de alungarea profesionistă a ursului. La fel s-a întâmplat în trecutul nu foarte îndepărtat și la Câmpulung Moldovenesc. 

Oamenii din zona localităților amintite mai sus sunt sfătuiți ca în următoarea perioadă să nu umble singuri prin pădure.

 

Animale domestice, ucise sau rănite de urs, în orașul Milișăuți

În urmă cu o săptămână, în câteva gospodării din zona Gară din orașul Milișăuți un urs a ucis și rănit câteva animale domestice. În acest caz este vorba cu certitudine de un alt urs, sunt de părere paznicii de vânătoare. Aici, ursul a omorât doi miei şi un ied și a rănit o capră și o oaie.

Localnicii au sesizat apariția fiarei la 112, apoi au fost anunțați Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava și reprezentanții de la Mediu. Singura măsură de alungare care se poate pune în practică este cea de alungare a ursului, cu gonaci care să facă zgomot, cât mai mult zgomot.

 

O ursoaică cu doi pui dă târcoale la stânele din Todirești

Un alt caz recent este cel al unei ursoaice cu doi pui, care a fost semnalată în noaptea de 12-13 septembrie dând târcoale unei stâne din raza comunei Todireşti. Zona respectivă face parte din Fondul de vânătoare Todireşti, gestionat de Asociaţia de Vânătoare și Pescuit GHENU.

„Prezența acestora este neobișnuită, fiind pentru prima dată când este semnalată această specie în această zonă. Acest fenomen se datorează înmulțirii necontrolate a acestei specii ca efect al protecției prin lege, din ultimii cinci ani. Oferta de hrană fiind aceeași, pentru a supraviețui, urșii sunt obligați să migreze temporar și în alte zone decât cele obișnuite. De aici apar situații care pot deveni periculoase atât pentru om, cât și pentru animale”, a explicat șeful Ocolului Silvic Pătrăuți, Stelian Chidoveț.
Acesta a precizat că pe raza OS Pătrăuți un caz izolat a mai fost în iarna 2016-2017, când a fost semnalat un urs în zona Călinești-Șerbăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urșii bagă spaima în tot mai multe comunități din Suceava, după ce numărul acestora a crescut cu 300%.
 Vizualizări articol: 8330 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Urșii bagă spaima în tot mai multe comunități din Suceava, după ce numărul acestora a crescut cu 300%5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei