Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2020 - Anul XXV, nr. 223 (7528)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Vasile Demciuc, doctor în istorie, a fost hirotesit arhidiacon

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Diaconul Vasile Demciuc, doctor în istorie, a fost hirotesit arhidiacon de către Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, pe 20 septembrie, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. La eveniment au participat numeroși credincioși și clerici. Conform datelor publicate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, http://www.arhiepiscopiasucevei.ro/, arhidiaconul Vasile Demciuc, personalitate recunoscută la nivel local și național prin implicarea sa în viața Bisericii și în viața culturală și academică a Sucevei, este dublu licențiat în istorie-geografie (1983) și teologie (1995), precum și doctor în istorie (1994). În calitate de muzeograf, lector universitar, director al Departamentului de Științe Umane și Social Politice din cadrul Facultății de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, consilier-șef al Inspectoratului Judeţean pentru Cultură şi apoi director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Național (Suceava), a desfășurat o activitate prodigioasă, recunoscută prin numeroase distincții și premii, dintre care amintim: Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler – pentru promovarea culturii (2004), Medaliile Centenar Ion Irimescu (2003) și Ştefan cel Mare şi Sfânt – 500 de ani (2004), conferite de Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Medalia Centenar Dumitru Stăniloae (2003), conferită de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi), Medalia Sanctus Stephanus Magnus Defensor Europae (2004), conferită de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, și Medalia Crucea Sfântului Andrei (2004), conferită de Arhiepiscopia Tomisului şi Dobrogei. Autor al numeroase articole, pliante, studii, monografii și cărți despre personalități locale și naționale, precum și despre monumente din spațiul cândva bizantin, arhid. Vasile Demciuc este, începând cu 1 august 2020, consilier eparhial în cadrul sectorului Patrimoniu al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

 

Alți trei diaconi „ridicați” la poziția de arhidiaconi

Alături de suceveanul Vasile Demciuc, au mai fost hirotesiți arhidiaconi de cătreÎnaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alți trei diaconi: diac. Adrian Popa, diac. Ilie Leonte și diac. Daniel-Dumitru Lazăr.

Conform datelor prezentate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, arhidiaconul Adrian Popa este absolvent al Seminarului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (program de licență și master), a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași (2008-2020). Începând cu 1 august 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava şi director al Departamentului de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Arhid. Ilie Leonte a terminat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și este dublu licențiat, în teologie (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și muzică (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), cu studii de master în teologie, și a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași în perioada 2014-2020. Din 1 august 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din municipiul Suceava.

Arhid. Daniel-Dumitru Lazăr este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ și al Universității „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, unde a făcut studii de licență și de master în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, și a fost psalt la Catedrala Mitropolitană din Iași în perioada 2005-2020. Din 1 septembrie 2020, este diacon şi protopsalt la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” şi gestionar al Departamentului de Colportaj al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Demciuc, doctor în istorie, a fost hirotesit arhidiacon.
 Vizualizări articol: 1703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Vasile Demciuc, doctor în istorie, a fost hirotesit arhidiacon1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei