Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2020 - Anul XXV, nr. 213 (7518)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motive

Profesorii suceveni refuză testarea Covid de frica spitalului sau pentru că „nu vor să fie cobaii lui Lungu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul profesorilor descoperiți la testarea RT PCR că sunt infectați cu SARS-CoV -2, în județul Suceava, a ajuns la 16. Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat, miercuri, că celor 12 cadre didactice confirmate anterior pozitiv li se adaugă doi profesori de la Colegiul Alimentar Suceava, un profesor- învățător de la Școala Gimnazială  Bivolărie și un profesor de la Colegiul Tehnic Rădăuți.

În municipiul Suceava, unde costul testării RT PCR pentru cadrele didactice și personalul nedidactic din școli este suportat de Primăria Suceava, de la bugetul local, numărul profesorilor, învățătorilor și educatoarelor care s-au înscris pentru testarea Covid este destul de redus.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, și-a exprimat miercuri dezamăgirea că această campanie a primăriei, de testare a personalului din unitățile de învățământ înainte de începerea anului școlar, „este interpretată în cheie politică”. Primarul a spus că a auzit din partea profesorilor că nu se testează deoarece „ei nu sunt cobaii lui Lungu”. La alte școli din municipiul Suceava, precum Școala Gimnazială Nr. 3, cadrele didactice nu au refuzat explicit testarea, ci i-au spus primarului că preferă să țină banii în cont și să efectueze teste în cazul în care apare un focar de Covid-19. Astfel, o acțiune demarată în ideea de a se descoperi în primul rând angajații asimptomatici din școli, pentru limitarea extinderii infectării atât în rândul personalului, cât și al elevilor, eșuează sub pretexte rizibile.

 

Nimeni nu poate fi internat cu forța

O altă motivație invocată de cadrele didactice care refuză testarea este frica de internarea în spital. Medicul-șef al secției Boli Infecțioase din Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Monica Terteliu, a explicat că nimeni nu poate fi internat cu forța. Internarea de minimum 48 de ore, prevăzută de lege, nu este obligatorie, ci este o recomandare medicală. Dr. Terteliu a afirmat că cele 48 de ore sunt necesare pentru evaluarea persoanei confirmate pozitiv cu SARS-CoV 2 și pentru efectuarea unor analize medicale și investigații.

 

Traseul de urmat pentru un pozitiv asimptomatic

Traseul pentru o persoană pozitivă asimptomatică este următorul: cu buletinul de la testarea RT PCR se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Suceava, de aici este preluată de medicul infecționist pentru evaluare și i se recomandă cele 48 de ore de internare pentru analize medicale și radiografie pulmonară. Ținerea sub observație este importantă, potrivit medicului, atât la persoanele din grupele de risc, cât și la cele tinere, din cauza imprevizibilelor „furtuni de citokine” – reacții exagerate din partea organismului, de apărare împotriva virusului. Dacă acceptă să rămână în spital, pacientul asimptomatic este internat în pavilionul unde a fost secția Dermatologie sau, dacă nu mai sunt locuri, în pavilionul de la Pneumologie. Saloanele sunt de unul, două, trei, maximum patru paturi. Nu sunt internate în același salon persoane asimptomatice sau cu forme ușoare, cu persoane cu forme grave de Covid-19. Pacienților asimptomatici nu li se administrează tratament decât cu vitamine și, dacă au factori de risc, primesc anticoagulante, a explicat dr. Terteliu.

În cazul în care refuză internarea sau dacă pleacă după 48 de ore, persoana pozitivă este obligată să stea 14, respectiv 12 zile în izolare. În ambele variante, concediul medical pentru perioada de internare și/sau izolare îl primește de la medicul infecționist din spital. „Recomandarea medicală este ca pacienții pozitivi, chiar asimptomatici, să nu plece mai devreme de 48 de ore. Evaluările contează foarte mult pentru starea lor de sănătate. Nu le recomandăm să stea în spital pentru noi, ci pentru că este cel mai bine pentru ei. Ținem la pacienții noștri, vrem să-i vedem sănătoși și ne doare când spun că n-au nimic și vor să plece acasă, iar apoi revin peste câteva zile la spital, în stare gravă. Dar nimeni nu-i ține cu forța internați”, a spus dr. Terteliu.

Miercuri, în municipiul Suceava erau 118 cazuri de Covid-19 în evoluție și o incidență de 0,94 la mia de locuitori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii suceveni refuză testarea Covid de frica spitalului sau pentru că „nu vor să fie cobaii lui Lungu”.
 Vizualizări articol: 4217 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 6 voturi
Profesorii suceveni refuză testarea Covid de frica spitalului sau pentru că „nu vor să fie cobaii lui Lungu”3.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei