Profesorul de geografie Radu-George Ciumașu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc”, în primul rând pentru realizările deosebite obținute de-a lungul timpului la concursurile și olimpiadele școlare. El a făcut cunoscut numele municipiului Câmpulung Moldovenesc pentru prima dată în anul 2016, când absolventa Sabina Calisevici a obținut medalia deaur la olimpiada internațională de geografie la Beijing, repetând performanța și în anul 2017, la Belgrad.
Prof. Radu-George Ciumașu este ieșean, „prin naștere, pasiune și vocație”. A absolvit Liceul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, alături de alți doi frați Ciumașu – actualmente și ei profesori, în Iași.
A urmat cursurile Școlii Militare de Topografie din Sibiu, în perioada 1987-1989, fiind nevoit să se retragă din motive medicale, cu zece luni înainte de a ajunge locotenent. Apoi a urmat cursurile Facultății de Geografie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza”, în perioada 1990-1995 (înainte de acordul de la Bolognia, facultatea dura 5 ani). Pe parcursul anilor IV și V, student fiind, a fost angajat în cadrul departamentului de cartografie al facultății, pe post de desenator.
Responsabilitate, altruism și pasiune
Pasiunea pentru geografie a profesorului Radu Ciumașu, după cum ne-a spus Georgiana Lupu, purtătoarea de cuvânt a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, vine din gimnaziu, iar talentul pedagogic este moștenire de familie. În iunie 1995, o delegație a liceului militar din Câmpulung Moldovenesc, valorificând principiul școlilor reprezentative, a sosit cu misiune la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iași pentru a identifica printre viitorii absolvenți patru profesori: de limbă română, limba franceză, informatică și geografie. Astfel, renunțând la cariera lui ieșeană, Radu Ciumașu devine profesor al unui liceu similar celui pe care l-a absolvit. De aici vine probabil și un plus de responsabilitate, altruism și pasiune care se observă în activitatea dumnealui de zi cu zi.
Cei care îl cunosc și au lucrat cu prof. Radu Ciumașu spun că acesta are abilitatea de a simplifica și schematiza informația astfel încât orice elev să o asimileze, iar ulterior poate completa și complica progresiv discursul până la nivel de performanță olimpică. Cele două ipostaze sunt adesea dublate de umor și un stil relaxat, apreciat de elevi.
31 de calificări și 7 premii la olimpiada națională de geografie
Primele rezultate la olimpiadă au apărut chiar din anul de debut, grație unui nivel autoimpus destul de complex sub aspect metodic, științific, dar și afectiv: două premii județene și o calificare la faza națională. Acest ritm a fost continuat, perfecționat și eficientizat, devenind un fel de rutină olimpică, încât la o întrebare de genul „Cum faceți de obțineți rezultate bune în fiecare an?”, veți auzi un răspuns de genul: „Nu știu exact, pur și simplu fac ce am făcut dintotdeauna”.
Practic, în băncile Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” a existat cel puțin un elev calificat la faza națională a olimpiadei de geografie. În total, s-au adunat până acum 31 de calificări și 7 premii. Absolventa Sabina Calisevici a exprimat la superlativ investiția de suflet și geografie a profesorului Radu Ciumașu: premiul I, la mare distanță fata de ceilalți competitori și cea mai mare notă a întregii olimpiade în clasa a IX-a – 2014, premiul al III-lea în clasa a X-a; premiul I în clasa a XI-a și a XII-a și evidentaur la olimpiada internațională de la Beijing în 2016 și la Belgrad în anul 2017.
Colegiul Militar „Ștefan cel Mare”
Prof. Radu-George Ciumașu, cetățean de onoare al municipiului Câmpulung Moldovenesc
