Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2020 - Anul XXV, nr. 203 (7508)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pompa de căldura aer-apă: ghidul începătorului

O pompă de căldură aer-apă este o alternativă viabilă la centrala termică, pentru cei care doresc o modalitate de încălzire a locuinței mai ecologică și mai ieftină, în timp.

Beneficiile unei pompe de căldură aer-apă:

  • costuri de funcționare relativ mici, în comparație cu centrala termică pe lemne sau gaz, sau comparatic cu încălzirea electrică directă
  • funcționează foarte bine alături de un sistem de încălzire în pardoseală și calorifere de temperatură joasă

Dezavantajele unei pompe de căldură aer-apă:

  • nu este o soluție potrivită pentru orice dimensiune de locuință și poate să nu fie potrivită pentru fiecare casă. În mod ideal trebuie să vină la pachet cu case izolate bine etanșe
  • este necesară în continuare energia electrică pentru alimentarea unei pompe de căldură aer-apă

 

Ce este o pompă de căldură aer-apă?

Deși o pompă de căldură aer-apă înlocuiește o centrală ca sursă de căldură a locuinței, modul în care funcționează este foarte diferit.

O pompă de căldură aer-apă nu creează căldură prin arderea unui combustibil, precum lemne sau gaze. În schimb, o pompă de căldură aer-apă pur și simplu deplasează căldura dintr-un loc în altul prin ciclul de compresie a vaporilor (sau procesul de refrigerare) pentru a-l face utilizabil. Căldura din aer este absorbită într-un fluid, ceea ce îl face să fiarbă și să devină un gaz.

Gazul este apoi comprimat, ridicându-și temperatura. Temperatura mai ridicată este apoi transferată în sistemul de încălzire.

Alte date importante despre pompele de căldură ale surselor de aer includ:

Este necesară energie electrică pentru alimentarea pompei. Eficiența sau măsura producției de energie termică per kW de energie electrică este numită COP (coeficientul de performanță) sau SCOP (sau coeficientul de performanță sezonier - SCOP este o medie a COP pe o perioadă de timp definită, cum ar fi un an). De exemplu, un SCOP de 3.2 înseamnă că pentru fiecare 1kW de energie electrică se generează 3,2kW de căldură.

Pompa de căldură aer-apă își obține energia din aerul din jur, astfel încât cu cât temperatura aerului înconjurător începe să scadă, la fel va face și eficiența. Cu cât este mai mare diferența dintre aerul exterior și temperatura țintă (fie temperatura camerei interioare, fie apa caldă menajeră), cu atât eficiența este mai mică. Prin urmare, este esențial să înțelegem necesarul de încălzire al proprietății și caracteristicile de performanță ale unei pompe de căldură aer-apă.

Pentru încălzirea unui spațiu, pompa de căldură aer-apă funcționează cel mai bine cu încălzirea în pardoseală, precum și cu calorifere de temperatură redusă.

Este esențial să proiectezi corect de la început sistemul de încălzire cu o pompă de căldură aer-apă al unei case și, în mod ideal, izolarea, etanșeitatea și emițătorii (de obicei încălzirea în pardoseală sau caloriferele alese corect în funcție de dimensiune) ale proprietății ar trebui să fie optimizate, pentru a-ți permite să folosești la maxim pompa de căldură aer-apă

 

Poate o pompă de căldură aer-apă să furnizeze atât încălzire cât și apă caldă?

Una dintre primele decizii care trebuie luate atunci când achiziționezi o pompă de căldură aer-apă este dacă ea va asigura încălzirea spațiului sau apă caldă menajeră - sau ambele.

Lucrul esențial de ținut minte aici este că „temperatura debitului apei” (temperatura apei din sistemul de încălzire) este mai mică într-o pompă de căldură decât într-un boiler:

  • Încălzirea în spațiu va necesita, de obicei, o temperatură a debitului de aproximativ 35 ° C până la 45 ° C pentru încălzirea în pardoseală sau calorifere de temperatură redusă
  • Apa caldă menajeră va necesita totuși o temperatură a debitului minimă de 55 ° C

La casele noi care respectă regulamentele de construcții recente și actuale, majoritatea pompelor de căldură aer-apă pot face ambele, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

O altă soluție este utilizarea a două pompe de căldură: una care este optimizată pentru încălzirea spațiului și alta pentru apa caldă menajeră.

Avantajele utilizării celor două pompe de căldură sunt că fiecare unitate este optimizată pentru temperatura de debit necesară și nu există un sistem prioritar, care ar face ca circuitul de încălzire a spațiului să se „răcească” pentru ca apa caldă menajeră să fie reîncălzită.

Pompa de căldură cu apă caldă menajeră utilizează de obicei un agent frigorific diferit care poate produce temperaturi mai mari de curgere, dar necesită, de asemenea, o temperatură mai mare a sursei (10 ° C) pentru a fi eficientă.

Aceasta tinde să fie mult mai mică decât o pompă de încălzire a spațiului și este de obicei încorporată în cilindrul de apă caldă. Își extrage aerul din încăperea în care se află sau din bucătărie sau baie (sau toate) sau din căldura uzată a unui sistem de ventilație mecanică prin conductă - și este cunoscută sub numele de „pompă de căldură cu aer de evacuare” sau „micro pompă de caldură”.

Este crucial ca acest sistem să fie proiectat în mod corespunzător, astfel încât să nu ventileze prea mult proprietatea și să folosească doar căldura din aerul care ar fi fost normal epuizat în atmosferă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompa de căldura aer-apă: ghidul începătorului.
 Vizualizări articol: 1935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pompa de căldura aer-apă: ghidul începătorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei