Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 aug 2020 - Anul XXV, nr. 193 (7498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În această vară

Zeci de copii din Suceava, mușcați de căpușe, au ajuns la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 270 de persoane, dintre care 96 de copii, au ajuns în iunie, iulie și primele 16 zile din august la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, din cauza mușcăturilor de căpușe.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a declarat, ieri, că în luna iunie au venit la Urgențe, din cauza căpușelor, 158 de persoane, dintre care 55 de copii; în iulie au fost 94 de pacienți din această categorie, dintre care 36 de copii, iar în perioada 1-16 august, 19 pacienți, dintre care 5 copii. Marea majoritate a victimelor căpușelor, respectiv 195 de persoane, sunt din mediul urban și au fost mușcate de căpușe în parcuri, la ieșirile la iarbă verde sau la locurile de joacă.

Dr. Teodorovici a arătat că, în comparație cu alți ani, numărul celor care au venit la Spitalul Suceava din cauza căpușelor a fost mult mai scăzut, iar acest lucru poate fi pus atât pe teama oamenilor de spital, din cauza coronavirusului, cât și pe numărul mai redus de persoane care merg în parcuri sau la locurile de joacă. Din fericire, nici unul dintre cei care au ajuns la UPU cu căpușe nu a avut nevoie de internare.

În urma sesizării că sunt cazuri de oameni mușcați de căpușe, viceprimarul Sucevei Marian Andronache a declarat, luni, că în parcuri, la locurile de joacă, în zona de agrement Tătărași și la Muzeul Satului Bucovinean va fi făcută o nouă acțiune de dezinsecție, cel mai probabil la sfârșitul lunii august. „Am făcut dezinsecție în iunie-iulie, dar dacă sunt cazuri, luăm măsuri și vom da din nou”, a declarat Andronache.

 

Este recomandabil ca extracția căpușei să fie făcută de un cadru medical

Recomandarea medicilor este ca în cazul muşcăturilor de căpuşe să se evite extragerea acestora şi ca persoana respectivă să se prezinte la o unitate medicală - la medicul de familie sau la UPU.

De asemenea, este recomandat să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat purtarea de haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai ușor vizibile insectele.

Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.

O atenție deosebită este necesară în cazul copiilor, pentru care se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor. La întoarcerea din drumeții sau alte activități în aer liber, hainele, bagajele și corpul trebuie verificate cu atenție. Un duș la întoarcerea din excursie sau de la picnic poate elimina căpușele nefixate deoarece aceste insecte pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze. Mușcătura de căpușe în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge.

Mușcăturile sunt nedureroase, nu lasă semne particulare, iar căpușele sunt deseori greu de observat. Căpușele tinere, care produc majoritatea infecțiilor la om, au dimensiuni de numai 1-2 mm, iar cele adulte de 3-6 mm, ceva mai mult când își măresc volumul după hrănire. În acest fel, simptomele care eventual vor apărea sunt greu legate de înțepătura de căpușă.

Animalele de companie trebuie de asemenea verificate și protejate cu produse recomandate de medicul veterinar. Căpuşele stau ascunse în vegetaţie, de unde detectează viitoarele gazde din apropiere, pe care se urcă în momentul în care acestea traversează zona de vegetaţie.

Situația ideală pentru o luptă eficientă împotriva acestor insecte ar fi ca și asociațiile de locatari să efectueze acțiuni de dezinsecție în spațiile verzi din jurul blocurilor, iar soluțiile de dezinsecție să fie schimbate periodic pentru că după folosire repetată căpușele dezvoltă rezistență.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de copii din Suceava, mușcați de căpușe, au ajuns la spital.
 Vizualizări articol: 1525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zeci de copii din Suceava, mușcați de căpușe, au ajuns la spital0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei