Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2020 - Anul XXV, nr. 177 (7482)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramă

Mamele confirmate cu Covid nu-și pot vedea bebelușii decât în poze, până la un test negativ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mamele confirmate pozitiv cu noul coronavirus, cu bebeluși care au rezultat negativ la testul Covid, nu-și pot vedea copiii până când nu au și ele test cu rezultat negativ. Medicul epidemiolog rezident Dana Costea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava, a declarat, miercuri, că în astfel de situații, cu mame pozitive și nou-născuți negativi, nu este nici o soluție și femeile trăiesc drama de a nu-și putea lua în brațe copilul nou-născut.

Dr. Costea a explicat că de cele mai multe ori gravidele nici măcar nu știu că sunt infectate cu SARS-CoV-2, ele află atunci când se internează pentru a naște și sunt testate. „Numai în ultimele zile au fost șapte-opt astfel de cazuri. Multe nici nu știu de unde au luat virusul. La spital sunt testate în clipa în care vin, deci este exclusă varianta pe care o susțin unii, că s-ar infecta în spital. În majoritatea cazurilor, copiii născuți de mame pozitive sunt negativi, prin urmare copilul poate fi preluat doar de cineva din familie care nu a fost în contact cu mama. Până acum, am avut înțelegere din partea spitalelor, care au ținut copiii până când mamele s-au negativat și au putut pleca împreună acasă, dar ce facem când se umple maternitatea? Pentru o mamă este foarte greu să stea departe de copil, cu atât mai mult de un copil abia născut, dar nu avem soluție la asta”, a spus dr. Costea.

Medicul a subliniat că și în cazul în care mama ar ști că este pozitivă situația ar fi la fel de delicată deoarece femeilor gravide nu li se pot administra tratamente antivirale.

Directorul medical al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dr. Marius Grămadă, a declarat, la rândul său, că până acum în maternitatea acestei unități medicale au fost doar două cazuri de nou-născuți confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2, dar gravide pozitive care s-au internat ca să nască sunt în medie 4-5 pe săptămână. „În cazul în care mama este pozitivă și copilul negativ, sunt separați imediat. Copilul poate fi preluat doar de o rudă de gradul unu, cu test negativ; altfel rămâne la noi până mama devine negativă”, a spus dr. Grămadă. În această perioadă, din motive de securitate epidemiologică, mama nu-și poate vedea copilul nici măcar prin geam, în schimb cadrele medicale fac frecvent fotografii bebelușilor și le arată mamelor lor. Cea mai lungă perioadă care a trecut până când o femeie pozitivă care a născut a devenit negativă a fost de o lună de zile.

Directorul medical al spitalului a mai spus că, în mod normal, mamele pozitive dar asimptomatice care au născut în Spitalul Suceava ar trebui să fie transferate la Spitalul Municipal Rădăuți, iar cele pozitive cu simptome, care nasc la Rădăuți, să fie transferate la Suceava, în ambele cazuri bebelușii urmând a rămâne în maternitatea în care s-au născut, până la vindecarea mamelor lor. În realitate, doar în condiții excepționale s-a recurs la această măsură și întotdeauna în interesul medical al mamei. „Încercăm să facem în așa fel să rămână măcar în același spital, să fie un stres cât mai mic într-o situație și așa dificilă”, a mai spus dr. Grămadă.

Din anchetele epidemiologice efectuate de DSP Suceava rezultă că în marea majoritate a cazurilor de infecție cu noul coronavirus, diagnosticate în ultimele săptămâni, contaminarea s-a produs în comunitate, în cadrul familiei (un membru al familiei s-a infectat la cumpărături, la serviciu, la o petrecere, copilul la joacă etc. și a transmis virusul celorlalți membri ai familiei).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mamele confirmate cu Covid nu-și pot vedea bebelușii decât în poze, până la un test negativ.
 Vizualizări articol: 2310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mamele confirmate cu Covid nu-și pot vedea bebelușii decât în poze, până la un test negativ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei