Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2020 - Anul XXV, nr. 176 (7481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clarificări

EGGER România respinge afirmații tendențioase făcute în mediul online

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Neregulile reclamate în mediul online de un activist de mediu sucevean, care a sesizat instituțiile de control și a făcut live-uri timp de câteva ore, sesizând supratonajul unui transport de masă lemnoasă, venit din alt județ, la Suceava, la una din marile companii procesatoare de astfel de materie primă, au stârnit multe reacții, subiectul fiind oricum unul controversat.

Compania vizată de acuzațiile făcute de activistul de mediu spune că o parte dintre afirmațiile făcute sunt tendențioase, iar unele eronate, fiind necesare o serie de clarificări.

“Pe 24 iulie 2020, în jurul orei 16.30, un camion încărcat cu material lemnos a ajuns la fabrica EGGER din Rădăuți. Camionul a fost urmărit pe traseul său până la fabrică de activistul de mediu Daniel Bodnar. Acesta a precizat că camionul este supraîncărcat și a anunțat Poliția prin apel la 112. Personalul EGGER de la poartă a reacționat imediat și a deviat camionul către parcarea fabricii pentru ca autoritățile să investigheze suspiciunea de supraîncărcare. Camionul a fost imobilizat de către autorități și a fost inventariat pe 27 iulie de către Garda Forestieră. Cu privire la această situație, EGGER precizează că șoferii care transportă material lemnos nu sunt angajați ai EGGER, iar camioanele folosite de aceștia nu aparțin companiei EGGER.

Mai mult, EGGER nu are autoritatea juridică de a controla și sancționa depășirea limitelor de greutate pentru încărcarea camioanelor. Aceasta este responsabilitatea exclusivă a Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier (ISCTR)”, au transmis reprezentanții EGGER, care reamintesc firmelor de transport care livrează periodic lemn la fabrica de la Rădăuți că trebuie respectate limitele maxime de încărcare. Camioanele care depășesc aceste limite maxime nu au voie să intre în fabrica EGGER.

 

Garda Forestieră Suceava, sesizată de 72 de ori de EGGER, anul acesta

“Afirmațiile lui Daniel Bodnar și ale reprezentanților Diaspora Europeană au sugerat, de asemenea, că lemnul livrat la fabrica EGGER de la Rădăuți este posibil să nu fie de proveniență legală. Respingem categoric aceste afirmații tendențioase. Este cunoscut faptul că EGGER a luat toate măsurile posibile pentru a prelucra numai lemn a cărui origine poate fi clar dovedită: stabilirea voluntară a celor mai înalte standarde în ceea ce privește originea lemnului achiziționat și prelucrat și menținerea acestor standarde prin certificări și acțiuni de audit. Activitățile de audit sunt efectuate de EGGER, în mod regulat și prin sondaj, la furnizorii săi de lemn, mergând până la locul recoltării, pentru a asigura trasabilitatea lemnului și pentru a elimina riscul de a achiziționa lemn provenit din exploatare ilegală.

Prin urmare, EGGER se angajează să prevină tăierea ilegală într-o măsură mult mai mare decât este impus prin lege.

De exemplu, fiecare transport este verificat strict înainte de a fi acceptat în fabrica din Rădăuți, iar dacă se găsesc diferențe în plus față de informațiile din documentele de însoțire, acestea sunt raportate autorității responsabile, în acest caz Gărzii Forestiere”, au mai precizat oficialii EGGER.

De la începutul anului 2020, EGGER a trimis 72 de notificări către Garda Forestieră. Aceste cifre arată că EGGER pune în aplicare atât reglementările legale, cât și propriile proceduri interne.

Pe lângă respectarea deplină a legislației naționale și europene, în special a Regulamentului UE al Lemnului (EUTR), EGGER a supus Sistemul său de Diligență (DDS) și lanțurile de aprovizionare unei monitorizări externe a EUTR de către Société Générale de Surveillance SA (SGS), organism acreditat la nivel internațional, în conformitate cu art. 8 din Regulamentul UE 995/2010.

 

Invitație la dialog, live, refuzată

În ciuda criticilor și acuzațiilor cu care a fost “țintită”, compania EGGER spune că salută și susține demersurile activiștilor de mediu.

“Într-un final, astfel de acțiuni ar putea determina guvernul și autoritățile subordonate să-și sporească eforturile pentru a se asigura că sunt respectate reglementările legale. Conducerea EGGER Rădăuți a răspuns afirmativ invitației la dialog adresată de Daniel Bodnar și reprezentanți ai Diaspora europeană. Daniel Bodnar a insistat ca această conversație să fie sub forma unei transmisiuni live pe o pagină de Facebook. EGGER este întotdeauna deschisă la discuții constructive și consideră că acestea trebuie să aibă loc într-un cadru adecvat, luând în calcul perspectiva legală și date concrete. Cu toate acestea, Daniel Bodnar a refuzat propunerea. În concluzie, EGGER menționează, încă o dată, că apreciază activitatea celor preocupați de respectarea legii și a activiștilor de mediu și precizează că este întotdeauna deschisă pentru un dialog. Cu toate acestea, EGGER va continua să se apere împotriva oricăror false acuzații în viitor”, au mai spus reprezentanții companiei din Rădăuți, cu aproape 900 de angajați și impact considerabil asupra dezvoltării economice a regiunii.

În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail.

EGGER a investit cca. 500 milioane de euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți, într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului EGGER România respinge afirmații tendențioase făcute în mediul online.
 Vizualizări articol: 2035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
EGGER România respinge afirmații tendențioase făcute în mediul online2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei