Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2020 - Anul XXV, nr. 170 (7475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Alegeri

Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost ales în cursul dimineții de ieri de către Sinodul Patriarhal în funcția de Arhiepiscop al Sucevei Rădăuților.

Postul de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților rămăsese vacant în urma trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfițitului Părinte Arhiepiscop Pimen.

Propunerile pentru această funcție au fost făcute în urma ședinței Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a avut loc în cursul zilei de 11 iulie.

Cei care au întrunit cel mai bine condițiile pentru scaunul de slujitor al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, și Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, aceștia rămânând de altfel singurii candidați pentru votul dat de Sfântul Sinod marți dimineață.

În urma votului secret pentru alegerea celui care va îndeplini această slujire, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul a adunat 30 de voturi din cele 46 exprimate în cursul ședinței de către reprezentanții Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. El a fost felicitat de toți cei de față și și-a exprimat mulțumirile și gândurile de viitor într-o scurtă cuvântare, spunând:

”Mai întâi mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei treizeci de ierarhi care m-au votat, pentru a vâsli în marea învolburată a Ortodoxiei din Dulcea Bucovină, considerată a fi un pământ al făgăduinței românesc.

Preafericirea Voastră, aș vrea să-mi permiteți să vă mulțumesc între cele foarte multe, doar pentru trei motive. În primul rând, pentru că în iarna anului 1991 m-ați recomandat Sfântului Sinod în ascultare de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care ați ctitorit și rectitorit întreaga eparhie, prin programul intitulat <Nici un sat fără biserică>, și în al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaților eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

De asemenea, îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, dar și pentru binecuvântarea pe care mi-a dat-o pentru a candida. În seria mulțumirilor aș vrea să-mi permiteți să-mi exprim recunoștința față de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar să și sporesc, lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veșnice.

Preafericirea Voastră, Sfințit Sinod, port în suflet cu recunoștință bucuria miilor de slujbe săvârșite în parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor în cele trei decenii de slujire și a construirii celor 400 de biserici și 1.000 de case parohiale și sociale în cadrul programului <Nici un sat fără biserică>, dar port în suflet, în egală măsură, și satisfacția desființării multor grupări para-bisericești care bântuiau prin Eparhia Iașilor. În încheiere vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vom încerca să reparăm mrejele ortodoxiei care au fost rupte de schismele și răzbunările consumate, ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată cu toată seriozitatea canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile bisericii, precum și hotărârile Sfântului Sinod. Vă doresc ani mulți cu sănătate.”

 

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, un om în slujba bisericii

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. În perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă” Nr. 2 Iaşi. În perioada 1974-1978 a urmat Liceul Electrotehnic Nr. 1, din oraşul Iaşi. În perioada 1978-1980 a satisfăcut stagiul militar. În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

În perioada 1985-1989, cu binecuvântarea PF Teoctist a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1989 cu lucrarea de licenţă Parabolele lui Iisus, de Joachim Jeremias (traducere din limba engleză), având ca îndrumător pe PC pr. prof. dr. Vasile Mihoc. În 1986, la data de 14 mai a fost hirotonit diacon în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, de PF Teoctist, iar la 15 august în acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah pe seama aceleiaşi mănăstiri, tot de Preafericirea Sa. În perioada sus amintită (1980-1989), la Mănăstirea Putna, a îndeplinit diferite ascultări, printre care: muzeograf, slujitor sau mare eclesiarh. În 1990, luna octombrie, a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La 25 ianuarie 1991, la propunerea ÎPS Mitropolit Daniel a fost ales de către Sfântul Sinod episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, numirea fiind confirmată prin Decretul nr. 16 din 15 martie 1991. În același an, la 25 martie a fost hirotonit întru arhiereu în Catedrala Mitropolitană de către ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi PS Eftimie, Episcop al Romanului şi Huşilor.

În perioada 1992-1995 a frecventat în regim privat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure. În perioada 1994-1998 PS Calinic a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” Iaşi. A absolvit cu lucrarea de licenţă ”Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”, la catedra de Drept Internaţional, conducător ştiinţific fiind prof. univ. dr. Constantin Andronovici. Lucrarea a fost apreciată cu calificativul maxim.

„În perioada 1996-1998 a frecventat cursurile de doctorat, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii <Alexandru Ioan Cuza> Iaşi, cu tema interdisciplinară: <Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice> sub îndrumarea prof. univ. dr. Petre Dumitrescu. Lucrarea a fost susţinută în data de 14 mai 1998, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, specializarea Istoria Filosofiei, cu calificativul maxim”, conform https://mmb.ro/.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
 Vizualizări articol: 2444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Preasfințitul Părinte Calinic este noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei