Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2020 - Anul XXV, nr. 170 (7475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Noian de nereguli

Accidentul cu bușteni căzuți: camion supraîncărcat, viteză și chingi de prindere insuficiente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta demarată de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava în cazul camionului cu lemne implicat în accidentul dintre Frasin și Molid, care s-a soldat doar cu răniți aproape printr-o minune, având în vedere că buștenii din remorcă au căzut pe carosabil și au trecut printr-o mașină, a dus la descoperirea de multiple nereguli în cazul transportului de lemn. Practic, la toate capitolele importante, decisive în cazul unui accident de acest gen, legea era încălcată. Cele mai mari amenzi s-au îndreptat către agentul economic care efectua transportul.

 

Camionul cu remorcă era supraîncărcat și nu avea suficiente chingi de prindere

Inspectorii ISCTR Suceava au constatat că transportul de lemn era supradimensionat, masa totală autorizată fiind depășită cu peste 15 tone. De asemenea, s-a constatat că numărul de chingi de prindere a buștenilor era insuficient. Pentru aceste două abateri majore, firma care efectua transportul, Carlemn SRL Marginea, a încasat două amenzi în valoare totală de 16.000 de lei.

Șoferul, Nicu Antimie, în vârstă de 24 de ani, a încasat și el o amendă de 1.000 de lei, pentru că nu a utilizat corect tahograful. Transportul de lemn se făcea între Moldovița și Cornu Luncii. Nu se poate vorbi așadar de oboseală la volan, ci de supraîncărcare, chingi insuficiente și, capac peste acestea, de viteză.

 

Viteză neadaptată în curbă

Inspectorii ISCTR au constatat că diagrama mașinii indică o viteză de aproximativ 82 de kilometri la oră, într-o zonă limitată la 70 de kilometri la oră.  

Viteza este mare dacă ținem cont de faptul că accidentul s-a produs într-o curbă deosebit de periculoasă, care trebuia abordată cu maximă prudență. Asta fără a mai lua în calcul că era vorba de un transport de lemn cu nereguli probabil știute și de șofer, care avea astfel motive în plus de a circula extrem de prudent.  

După cum au constatat polițiștii rutieri, șoferul camionului MAN, cu remorcă, care transporta lemn de esență molid, pe direcția dinspre Câmpulung Moldovenesc spre Gura Humorului, a pierdut controlul asupra direcției de mers într-o curbă deosebit de periculoasă la dreapta. Remorca cu lemne s-a răsturnat peste un autoturism Mazda, care staționa în afara carosabilului.

 

O mamă și copilul ei au trecut razant pe lângă moarte

Lângă mașină erau o femeie de 49 de ani, din Iași, și fiul ei de 10 ani, care au fost răniți.   

Trunchiurile de lemn au intrat efectiv prin mașină, iar dacă vreo persoană ar fi fost în interior nu ar fi avut absolut nici o șansă de supraviețuire. Femeia în vârstă de 49 de ani și fiul acesteia, în vârstă de 10 ani, ambii din Iași, erau coborâți din autoturismul marca Mazda deoarece acesta prezenta o serie de probleme. Mașina era parcată în afara carosabilului, iar cei doi se aflau în jurul mașinii. Femeia a suferit răni grave, dar a scăpat cu viață.
Un al treilea rănit a fost un bărbat de 52 de ani, din Buzău, angajat al unei firme care lucra la întreținerea DN 17 și se afla pe marginea carosabilului.  

Polițiștii au întocmit și ei un dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă și continuă cercetările pentru a stabili condițiile exacte în care s-a produs accidentul.

 

Problema transporturilor de marfă supraîncărcate devine prioritatea inspectorilor ISCTR

Chiar dacă în mod evident transporturile de lemn supraîncărcate sunt o mare problemă pe șoselele din județ, atât din cauză că pun în pericol vieți omenești, dar și pentru că distrug infrastructura, conducerea ISCTR Suceava a transmis că în ultima perioadă a încercat să limiteze problema, prin numeroase acțiuni de control care au constat în cântărirea autovehiculelor grele.

Florin Petru Homiuc, coordonatorul județean al ISCTR Suceava, a declarat că în luna iunie pentru transporturi de marfă supraîncărcate constatate prin intermediul platformelor de cântărire s-au aplicat 30 de amenzi, în valoare de peste 126.000 de lei, în timp ce în luna mai au fost date 47 de sancțiuni contravenționale de acest gen, în valoare de peste 224.000 de lei. Se poate observa că amenzile sunt mari și foarte mari, în funcție de tonele în plus față de masa maximă admisă.

O ultimă acțiune de acest gen a fost chiar în zilele dinainte de accidentul de sâmbătă.

”În perioada următoare vom continua activitățile de control în ritm intens, în scopul disciplinării transportatorilor, a respectării legislației și a normelor de siguranță rutieră”, a declarat Florin Homiuc.

La inițiativa inspectorului de stat șef Nistor Duval, șeful ISCTR la nivel național, a fost încheiat un protocol între ISCTR și Compania de Drumuri Naționale, în vederea stabilirii unor platforme suplimentare de cântărire. În județul Suceava se resimte acut problema că sunt puține parcări și spații de la marginea drumurilor naționale care să îndeplinească condițiile legale și să poată fi folosite ca platforme de cântărire autorizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accidentul cu bușteni căzuți: camion supraîncărcat, viteză și chingi de prindere insuficiente.
 Vizualizări articol: 2575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Accidentul cu bușteni căzuți: camion supraîncărcat, viteză și chingi de prindere insuficiente5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei