Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iul 2020 - Anul XXV, nr. 157 (7462)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incredibil, dar adevărat

Şi-a lăsat infirm un coleg de vânătoare pe care l-a confundat cu un mistreț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta privind un teribil accident petrecut la o partidă de vânătoare, care s-a soldat cu mutilarea pe viață a unui bărbat, a fost în cele din urmă finalizată, la mai bine de trei ani și jumătate de când s-a consumat. 

Neculai Marcel Flocea, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, cadru universitar la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală din culpă, procesul fiind înregistrat recent pe rolul Judecătoriei Gura Humorului.

Cauzele accidentului sunt de-a dreptul șocante. Vânătorul trimis în judecată a tras spre un tufiș în care a sesizat mișcare, bănuind că acolo este un mistreț. Glonțul mare i-a distrus piciorul stâng colegului care se afla într-o poziție regulamentară în standul de tragere.

Autorul şi-a asumat că ce s-a întâmplat a fost un accident nefericit, cauzat de mai mulţi factori. El a încercat să invoce vremea nefavorabilă, respectiv ceață și ploaie.

 

Din vânător a devenit ”vânat” 

Un grup de 11 vânători, care erau însoţiţi de 12 hăitaşi, s-a deplasat pe 27 noiembrie 2016 la o partidă de vânătoare autorizată pe Fondul de Vânătoare Nr. 46 Berchişeşti, pe raza comunei Ciprian Porumbescu. Acţiunea urmărea în principal împuşcarea a 51 de mistreţi şi, în plan secund, a unor exemplare de vulpi, incluse la categoria dăunători.

Neculai Marcel Flocea, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, se afla într-un grup de vânători care erau în poziţie de tragere, în stand. La aproximativ 50 de metri de el, în standul de tragere, era Nelu Marişcariu, în vârstă de 61 de ani, din Gura Humorului.

Ce a urmat este absolut inexplicabil, inclusiv pentru cel care a tras.

Nelu Marişcariu, victima teribilului accident la vânătoare, ne-a relatat: „Partida de vânătoare a început normal, s-a făcut şedinţă de protecţie a muncii ca la carte. Eram pe un drum pentru TAF-uri, unde stăteam în poziţie de tragere, în linie. El (n.r. - Neculai Marcel Flocea) era în dreapta, la vreo 48 de metri. Mai întâi a tras un vânător din stânga mea, eu m-am ridicat în picioare, rămânând pe poziţia mea, iar în momentul următor am fost împuşcat din dreapta, în piciorul stâng, la un centimetru sub rotulă”.

 

La un pas de moarte

Împuşcat cu glonţ mare, pentru mistreţ, care se desface în interior, bărbatul s-a prăbuşit la pământ. Cu fractură deschisă, şoc hemoragic şi traumatic, Nelu Marişcariu a fost la un pas de moarte. Aflat într-o zonă accidentată, a fost dus de colegii vânători pe o targă improvizată, fiind transportat în jur de 45 de minute până la ambulanţa SMURD. A fost transportat cu ambulanţa întâi la Spitalul Judeţean Suceava şi apoi transferat la Spitalul "Sf. Spiridon" Iaşi. Când a ajuns la Iaşi, la şase ore de la momentul în care a fost împuşcat, după pierderea foarte mare de sânge, avea tensiunea extrem de mică, iar medicii i-au spus soţiei lui că sunt şanse mici de a fi salvat. Bărbatul a fost salvat, nu însă şi piciorul său. Membrul distrus a fost amputat de sub genunchi, bărbatul deplasându-se acum greu, cu ajutorul unei proteze.

După lunile de spitalizare pentru Nelu Marișcariu a urmat coșmarul unei anchete interminabile, cum se întâmplă des în cazul dosarelor penale de la noi, din păcate. Bărbatul a făcut numeroase drumuri și adrese, către polițiștii de la Serviciul Arme sau procurorul de caz, solicitând urgentarea anchetei. Bărbatul a făcut inclusiv plângeri în instanță privind durata prea lungă a procesului penal. În urmă cu ceva mai mult de o lună de zile dosarul a fost finalizat și trimis în instanță, spre judecare.

Aspectul pozitiv pentru bărbatul împușcat accidental este că rechizitoriul de trimitere în judecată are concluzii care îl mulțumesc, considerându-le de altfel purul adevăr.

 

A tras din instinct, în baza mișcărilor din vegetație

Revenim acum la concluziile procurorului care a dispus trimiterea în judecată a lui Neculai Marcel Flocea. Acesta a declarat în fața anchetatorilor, respectiv procuror și polițiști de la Serviciul Arme al IPJ Suceava, că i s-a părut că vede un mistreț în vegetație, ceea ce din start contravine legislației vânătorii, care precizează clar că se trage în momentul identificării în clar a vânatului.

Flocea a recunoscut că a executat foc doar în baza unor mișcări în vegetație, unde i s-a părut că ar fi un mistreț, încercând să pună accidentul pe condițiile de ceață și vizibilitate redusă.

”Vânătorul avea obligația de a nu executa foc atâta timp cât nu putea vedea și identifica clar vânatul, prin observarea integrală a conturului corporal al animalului, a constituției acestuia și a tuturor elementelor care să stabilească cert că ținta este din categoria de vânat permisă în acea zi, respectiv mistreț”, este una din concluziile procurorului de caz.

Așadar, cauza accidentului este practic executarea de foc fără identificarea în clar a vânatului și cu încălcarea unghiului de tragere de minimum 45 de grade față de poziția următorului vânător situat pe linia standurilor.

 

A acționat neglijent și fără a lua în calcul ipoteza care a fost reală

În concluzie, procurorul a stabilit că ”inculpatul Flocea Neculai Marcel a acționat neglijent, atât în momentele imediat anterioare, când a luat ținta, cât și atunci când a executat focul de armă, prevăzând că prin eliberarea unui proiectil cu glonț înspre o zonă cu vegetație, fără respectarea unghiului de tragere și fără identificarea vânatului în clar, ar putea răni un coleg vânător, dar a socotit fără temei că acest rezultat nu se va produce. Astfel, atitudinea și raționamentul neglijent al inculpatului au avut ca urmare imediată rănirea unei persoane”.

Procesul în care inculpatul va fi judecat pentru infracțiunea de vătămarea corporală din culpă a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Gura Humorului.

Neculai Marcel Flocea se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a lăsat infirm un coleg de vânătoare pe care l-a confundat cu un mistreț.
 Vizualizări articol: 4754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Şi-a lăsat infirm un coleg de vânătoare pe care l-a confundat cu un mistreț3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei