Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iun 2020 - Anul XXV, nr. 148 (7453)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

O viziune diferită

Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, văzută prin ochii Securității

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava a trecut anul acesta peste un nou episod, al pandemiei de coronavirus, care a adus o serie de modificări față de programul obișnuit. Au fost și vremuri în care totul era trecut prin lupa Securității și fiecare cuvânt era cântărit și analizat într-un mod anume. Un document care există la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet oferă câteva pasaje grăitoare despre modul cum era privită religia și, implicit, procesiunea de la Suceava. Este vorba de un document din 1949, semnat de locotenent-colonel de Securitate I. Popic și care a fost înaintat organelor ierarhic superioare de la București.

La procesiunea din acel an se menționează că ar fi participat circa 3.500 de oameni din județ, dar și din județele învecinate (la acea vreme Rădăuțiul era județ de sine stătător).

”Procesiunea a fost executată de către un sobor de preoți în frunte cu Arhiepiscopul Sucevii Rusan Sebastian, cu care ocazie au fost plimbate prin oraș, așa zisele moaște ale Sf. Ioan ce se află depuse la Mănăstirea cu același nume din orașul Suceava. Cu ocazia predicilor ținute de preoți cu această ocazie, aceștia au căutat să întărească religiozitatea credincioșilor îndemnându-i să nu se abată din drumul credinței, indiferent de greutățile ce le-ar sta în cale. A fost dat de aceștia ca pildă așa zisul <Sf. Ioan> care a suferit și pizmuit pentru credința bisericii ortodoxe”, se arată în nota angajatului Direcției Regionale a Securității Poporului Suceava.

Nu puteau fi trecute cu privirea declarațiile ”reacționare”, venite în special din partea unor preoți. Afirmațiile de acest fel sunt, de asemenea, consemnate de către I. Popic.

”Preotul misionar Ruja Alexandru din Suceava a îndemnat pe credincioși să se împotrivească curentelor de astăzi care vor să distrugă moștenirea strămoșilor și credința în Dumnezeu. Un preot cu numele de Bujoreanu Viorel din orașul Sibiu a îndemnat populația să nu asculte de <pantalonarii de la PMR (n.a. – Partidul Muncitoresc Român) cari caută să ducă populația în eroare spunându-le că nu este dumnezeu, să nu postească și să nu meargă la biserică>”, se mai arată în nota de la Securitate.

Din același document mai aflăm că la procesiune au participat circa 200 de oameni din ”oastea domnului” din județele Rădăuți și Dorohoi, dar și că în Suceava s-au împrăștiat mai multe broșuri religioase.

Și era doar începutul unei lungi perioade în care biserica a fost pusă la colț, iar credincioși și preoți au avut de suferit deopotrivă, unii dintre ei pierzându-și chiar viața prin închisorile comuniste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, văzută prin ochii Securității.
 Vizualizări articol: 3142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
Procesiunea cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, văzută prin ochii Securității4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei