Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2020 - Anul XXV, nr. 145 (7450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii avizate

Subiecte abordabile la bac, părerea a doi profesori de limba și literatura română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

”Monitorul de Suceava” a discutat și cu doi profesori de limba și literatura română pentru a afla un punct de vedere referitor la complexitatea subiectelor cu care s-au confruntat elevii de clasa a XII-a la prima probă a bacalaureatului. Am discutat cu profesorii Irina Ciubotariu, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, și Gabriela Cazacu, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, ambele unități de învățământ din municipiul Suceava. Ambii dascăli cred că subiectele au fost medii din punct de vedere al dificultății și puteau fi abordate destul de lejer de elevi.

”Subiectele elaborate pentru prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an au avut un nivel mediu de dificultate. Dincolo de stereotipizarea acestor subiecte, de previzibilitatea lor, au existat suficiente paliere de rezolvare, astfel încât să se poată crea ierarhii. Subiectele au permis o abordare decentă și din partea elevilor slab (sau deloc) pregătiți, dar și o tratare la nivel de excelență, din partea tinerilor care au alocat mult timp și la fel de multă energie pregătirii. Subiectul I a propus un fragment memorialistic la primă vedere, un frumos portret al lui G. Călinescu în ipostaza de tânăr profesor de literatură română, în Timișoara. Cerințele puteau fi impecabil rezolvate dacă se făcea o lectură atentă și dacă elevul formula enunțuri coerente, dovadă a unor cunoștințe minimale de exprimare corectă în limba română. A doua parte a acestui subiect impunea realizarea unei argumentări despre puterea mass-media de a contribui la crearea imaginii publice a unei persoane. Cerință provocatoare și nu tocmai... trivială. Subiectul al II-lea viza analiza unei secvențe epice, pe baza unor parametri cu care elevii s-au familiarizat încă din clasa a VIII-a. Al treilea subiect solicita cunoașterea unei opere dramatice aparținând lui I.L. Caragiale. Dincolo de acuzele conform cărora pregătirea pentru acest din urmă subiect impune memorare și solicită prea puțin abilitățile interpretative reale, se află și faptul că elevii care își doresc note mari își asumă înțelegerea unei opere și analiza ei sistematică. În ansamblu, subiectul a fost <curat> și a oferit tuturor posibilitatea de a exprima judecăți și de a valorifica idei și cunoștințe”, a arătat profesorul Irina Ciubotariu.

Și profesorul Gabriela Cazacu a avut o opinie asemănătoare și crede că nu ar fi trebuit să ridice probleme serioase elevilor: ”Per total o dificultate medie, dar din experiența noastră opera dramatică nu este foarte agreată de tineri. Nu pot spune de ce, poate că e mai greu de citit sau poate că se studiază mai puțin decât alte opere. O problemă remarcată este similitudinea între subiectul de la profilul uman și cel real. De ce s-au mai diferențiat subiectele dacă tot a fost abordat în ambele cazuri Caragiale? În ceea ce privește celelalte subiecte, consider că au fost abordabile, discutate și în cursul celor patru ani de liceu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subiecte abordabile la bac, părerea a doi profesori de limba și literatura română.
 Vizualizări articol: 2156 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Subiecte abordabile la bac, părerea a doi profesori de limba și literatura română3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei