Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 iun 2020 - Anul XXV, nr. 142 (7447)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Dosarul ”Covid la Spital”

Rîmbu și Macovei, puși sub acuzare de procurori pentru trei infracțiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat că au făcut un prim pas concret în dosarul care îi vizează pe cei care au fost la conducerea Spitalului Județean Suceava la izbucnirea focarului de Covid-19, managerul Vasile Rîmbu, directorul medical Mircea Macovei, directorul de îngrijiri Doina Chirap și medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor în cadrul spitalului, fiind înștiințați oficial că au calitatea de suspecți în dosar. Pentru cine este mai puțin familiarizat cu acești termeni, dosarul este încă într-o fază incipientă, fiind departe de a ajunge în instanță. Cei patru au doar calitatea de suspecți și se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

În dosar se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor.

Vasile Rîmbu și Mircea Macovei sunt puși sub acuzare pentru toate cele trei infracțiuni, în timp ce Doina Chirap și Cătălina Zorescu doar pentru ultimele două, fără abuz în serviciu.

 

Acuzații foarte grave: ”o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ”

Cu referire la Vasile Rîmbu, procurorii au explicat de ce îl acuză de abuz în serviciu: ”În perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, nu a organizat, condus şi administrat spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare a intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”.

În cazul lui Macovei, acuzațiile privind infracțiunea de abuz în serviciu sunt în mare aceleași: ”Nu a participat, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale, astfel încât spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini una dintre cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava”.

 

”Nu au luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii Covid-19”

Alte acuzații față de cei doi sunt legate de infracțiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Managerul și directorul medical sunt acuzați că ”nu au luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii Covid-19 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-au încălcat obligaţiile de îndrumare, coordonare şi control al activităţii de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deşi răspundeau în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava”.

 

Acuzațiile aduse Doinei Chirap și epidemiologului Cătălina Zorescu

Calitate de suspect în dosar are și Doina Chirap, în calitate de director de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava în acea perioadă. Ea este acuzată că nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri organizatorice destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, privind urmărirea implementării acestora, privind cunoaşterea şi respectarea lor la nivelul unităţii sanitare, privind controlul respectării acestora, deşi răspundea în mod direct de luarea măsurilor necesare pentru cunoaşterea şi respectarea de către personalul medical al spitalului a reglementărilor generale de sănătate şi securitate în muncă, destinate să prevină îmbolnăvirile profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.

 

De precizat că Doina Chirap și-a pierdut soțul și socrul în urma infectării cu Covid-19.

Doctorul epidemiolog Cătălina Zorescu, în calitate de coordonator al Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, epidemiolog în cadrul DSP Suceava, este acuzată că ”nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale legate de activitatea Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, în contextul pandemiei provocate de SARS-CoV-2”.

 

Acuzați că nu au respectat măsurile dispuse la nivel central, ceea ce a dus la răspândirea focarului

Toți patru vor fi anchetați și pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor: ”Membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2, iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în municipiul Suceava şi în judeţ.”

În vederea efectuării de audieri, în principal în această cauză, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost amenajată o sală specială, pentru audieri, cu respectarea măsurilor de distanțare.

”Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale. În prezent în cauză se administrează toate mijloacele de probă necesare şi posibile, în raport cu garanţiile procedurale instituite de legislaţia procesual penală şi legislaţia europeană în materia drepturilor omului şi principiul aflării adevărului, cu luarea în considerare a limitărilor impuse de necesitatea respectării tuturor măsurilor de prevenire instituite de autorităţi pentru a elimina riscul răspândirii infecţiei provocate de virusul SARS-CoV-2”, se arată la finalul comunicatului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rîmbu și Macovei, puși sub acuzare de procurori pentru trei infracțiuni.
 Vizualizări articol: 2929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Rîmbu și Macovei, puși sub acuzare de procurori pentru trei infracțiuni5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei