Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2020 - Anul XXV, nr. 138 (7443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Premieră

Astăzi va fi lansat proiectul online „Școala de folclor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Astăzi, la ora 15:00, va fi lansat proiectul online „Școala de folclor”. Pe pagina de Facebook „Școala de folclor” puteți să vă întâlniți cu primul invitat, cunoscutul folclorist și dirijor George Sîrbu.

Prin acest proiect se urmărește crearea unei comunități online puternice, în care specialiști din domeniul folclorului, culturii vor împărtăși din cunoștințele și experiența lor celor care doresc să afle mai multe despre folclorul și satul tradițional românesc. Organizatorul de evenimente folclorice Mihaela Bârsan, inițiatoarea acestui proiect online, ne-a spus că a dorit să marcheze într-un fel împlinirea a 5 ani de la lansarea proiectului „10 pentru folclor”. „Perioada cu pandemia a avut și partea ei bună, fiindcă am avut timp suficient să mă gândesc la următorul nivel al proiectului <10 pentru folclor>, concretizat într-un nou proiect, la fel de ambițios, <Școala de folclor>, o școală interactivă, adaptată intereselor și preocupărilor tinerilor de astăzi. Este vorba despre o comunitate online în care vom promova folclorul autentic, cu specialiști de top, care ne vor împărtăși într-o manieră accesibilă cele mai valoroase cunoștințe câștigate într-o viață, cu multe eforturi și căutări riguroase. Din păcate, folclorul a fost redus la muzica populară, ceea ce l-a sărăcit de conținut. Folclorul românesc consacrat este o creație colectivă, care a asimilat întreaga civilizație a poporului nostru. El cuprinde artă și cultură, istorie socială, balade istorice, morală și filozofie, dar și divertisment”, a spus Mihaela Bârsan.

 

Oameni, povești, inspirație

În fiecare săptămână, personalități din diferite domenii vor evidenția bogăția folclorului românesc și necesitatea promovării în rândul generațiilor următoare. Istoricul Mihai Iacobescu, unul dintre primii susținători ai noului proiect, a declarat că preocupările actuale pentru folclorul adevărat „rămân una dintre sarcinile permanente ale tuturor slujitorilor culturii românești. În istoria neamului nostru nu există vreun mare creator, în frunte cu Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ciprian Porumbescu, ale căror creații să nu-și aibă farmecul, trăinicia și valabilitatea permanentă în legătură cu izvorul veșnic viu al folclorului românesc”.

Deschiderea oficială a „Școlii de folclor” are loc astăzi, de la ora 15:00, online, pe pagina de Facebook „Școala de folclor”. Primul invitat al proiectului este cunoscutul folclorist și dirijor George Sîrbu, care și-a exprimat aprecierea față de acest nou demers: „Consider proiectul ca fiind foarte valoros și folositor atât estetic, cât și din punct de vedere educativ pentru generațiile următoare. Mă bucur că în noianul acesta de necazuri, de spirite rele și rătăcitoare, Mihaela Bârsan a ales un drum așa de frumos pentru sufletul românesc, pentru spiritul bucovinean autentic”.

De asemenea, proiectul își propune să readucă în prim-plan obiceiurile și tradițiile românești, oameni deosebiți, preoți și dascăli care prin ceea ce fac „sfințesc locul”. „În cei aproape 11 ani de când realizez emisiuni folclorice la Televiziunea regională Intermedia, am cunoscut oameni extraordinari, care au ales să profeseze la sat, și asemeni apostolilor propovăduiesc dragostea față de Dumnezeu, țară și tradiții, ajutând copiii de la țară să își împlinească visurile și destinele (și eu sunt un astfel de copil, născut și crescut la țară în spiritul tradițiilor, al bunei cuviințe și credinței). Vreau să îi cunoașteți și dumneavoastră, prin intermediul <Școlii de folclor>, și să vă inspirați din poveștile lor”, a transmis Mihaela Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi va fi lansat proiectul online „Școala de folclor”.
 Vizualizări articol: 1434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Astăzi va fi lansat proiectul online „Școala de folclor”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei