Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2020 - Anul XXV, nr. 135 (7440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În doar două zile

Al treilea cal maltratat, ridicat de la romi: o iubitoare de animale a răscumpărat cu 1.000 de lei un cal cu o rană profundă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazurile de cruzime față de cai „curg” unul după altul în județ, pozitiv fiind faptul că autoritățile au început să reacționeze și să ia măsuri. Cei care s-au implicat cel mai mult până acum sunt membrii Asociației Casa lui Patrocle, cu sprijinul polițiștilor. În doar trei zile au fost sesizate trei astfel de cazuri, ultimul, și cel mai șocant, la Vicovu de Sus.

Roxana Ciornei, de la Asociația Casa lui Patrocle, s-a văzut pusă într-o situație grea din cauză că medicul veterinar de la Circa Vicovu de Sus nu a vrut să vină la fața locului și să constate actul de cruzime față de animal. În aceste condiții, pentru a salva calul, Roxana Ciornei a fost nevoită să îl cumpere de la bărbatul care s-a declarat proprietarul lui. 

”Romii trăgeau de calul rupt la piept să-l ia și să-l duca la abator, acolo era destinația și rostul de ceva bani, căci după spusele lor - nu mai era bun de nimic, nici să tragă, dar nici de veterinar n-aveau bani. Romii susțineau că animalul a ieșit din grajd noaptea și s-a izbit într-o mașină, provocându-și urâta rană. Nu credem să fi fost așa, însă nici nu mai contează așa de mult asta”, au relatat cei de la asociație. 

Iubitorii de animale aflați la fața locului au sunat la 112, după ce romii au urcat calul într-o dubă și au plecat. 
Cum erau imagini filmate, polițiștii de la Vicovu de Sus i-au identificat pe romi și s-au dus la domiciliul acestora, unde au găsit și calul.

Marea problemă a acestui caz este legată de lipsa de colaborare a medicului veterinar: ”Am sunat medicul veterinar de la circa din Vicovu de Sus să vină la fața locului și să acorde un minim de îngrijiri medicale unui cal ce sângera de ore întregi și, culmea, fusese sunat şi de un inspector de la Direcția Sanitar Veterinară Suceava să vină acolo. Răspunsul domnului veterinar Carcea a fost: <Păi cine sunteți voi să mă chemați acolo și să îmi dați ordine?> Cine suntem?? Oameni normali, ca oricare alții, care v-am cerut sprijin să ajutați un cal tăiat la gât, și v-ați bătut joc de noi!! Ăștia suntem”, a spus, revoltată, Roxana Ciornei.

Deși cu polițiștii de față, calul nu a putut fi confiscat, în lipsa constatării unui  medic veterinar.

Singura soluție a fost cumpărarea calului cu 1.000 de lei.

Calul a fost spălat, tratat, operat, cusut și cazat în condiții bune, la o herghelie. Asociația a ținut să transmită mulțumiri pentru sprijin lui Alexandru Covașă şi lui Cătălin Siminiuc.

 

Alte două cazuri de maltratare

Acest caz vine după ce luni cei de la asociația de protecție a animalelor și polițiștii au intervenit la alte două situații similare.

Un prim caz s-a petrecut la Dumbrăveni. Pe rețelele de socializare au apărut, luni, imagini în care se vedea cum un individ lovește sălbatic un cal, după care se îndreaptă furios spre cei care filmau, niște copii care au scăpat cu fuga. Imaginile au fost trimise și la Poliția orașului Salcea.

Polițiștii s-au deplasat la locuința proprietarului calului, un tânăr de 28 de ani, de etnie romă. Au găsit aici și calul care avea urmele agresiunii.

La locuința bărbatului au mai fost identificate 6 cabaline, toate fără cip, urmând a fi efectuate verificări pentru a se stabili proveniența acestora și legalitatea deținerii.

Și polițiștii de la Secția de Poliție Rurală nr. 9 Șcheia au intervenit la un caz asemănător, pe raza comunei Bălăceana.

Polițiștii au fost sesizați că în seara zilei de luni, un tânăr de 21 ani, din comuna Berchișești, se deplasa cu atelajul hipo tras de un cal pe raza satului Bălăceana iar în dreptul unui imobil calul a intrat într-un șanț, de unde nu a mai putut trage căruța. Căruțașul a luat biciul și a început să lovească violent calul peste spate pentru a scoate căruța din șanț, însă nu a reușit, plecând mai departe pe jos. În momentul în care polițiștii au ajuns la fața locului, calul prezenta excoriații pe spate și șchiopăta. Au fost identificați doi martori care au relatat agresiunea.

În toate cazurile, caii au fost luați și duși în locuri sigure, însă ce se va întâmpla cu ei mai departe este incert, în lipsa unei legislații clare și a unor spații de cazare care să existe și în realitate, nu doar prevăzute în legi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al treilea cal maltratat, ridicat de la romi: o iubitoare de animale a răscumpărat cu 1.000 de lei un cal cu o rană profundă.
 Vizualizări articol: 1556 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Al treilea cal maltratat, ridicat de la romi: o iubitoare de animale a răscumpărat cu 1.000 de lei un cal cu o rană profundă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei