Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iun 2020 - Anul XXV, nr. 128 (7433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertizare

Zeci de mii de suceveni riscă să plătească facturi mai mari pentru gazele naturale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mii de suceveni, consumatori casnici de gaze naturale, riscă să plătească facturi mai mari începând cu data de 1 iulie 2020. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), consumatorii casnici de gaze naturale au dreptul să-și renegocieze până la 1 iulie prețurile pe care le vor plăti după liberalizarea prețurilor la gaze, însă până în momentul de față doar 17% dintre furnizorii de pe piață le oferă această posibilitate. Asociația Energia Inteligentă (AEI) reunește profesioniști din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice și eficienței energetice, care militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România. În lipsa acestor negocieri, nu mai puțin de câteva zeci de mii de suceveni vor plăti mai mult de la începutul lunii viitoare, în condițiile în care numai în municipiul Suceava sunt peste 35.000 de apartamente, din care peste 23.000 au centrală termică pe gaz.

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulți dintre furnizori, mai exact peste 80%, nu își informează clienții că vor trece într-o piață liberă, unde au posibilitatea de a-și negocia prețul gazelor. De cealaltă parte, numai aproximativ 5% dintre consumatorii casnici știu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piața liberă de gaze și un număr și mai mic dintre aceștia, circa 3%, sunt la curent cu faptul că prețul nu va mai fi stabilit “de stat” și că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.

Analiza AEI a fost realizată pe baza datelor de pe site-urile celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piața reglementată și arată că deși mai este mai puțin de o lună până la liberalizare, furnizorii, în marea lor majoritate, nu își informează clienții că au opțiunea de a-și renegocia prețurile și nici nu le propun prețuri noi.

 

80% dintre furnizorii actuali nu și-au informat consumatorii casnici că urmează să fie ”liberalizați”

Mai exact, din datele prelucrate până în acest moment de Asociația Energia Inteligentă reiese că 80% dintre furnizorii actuali nu și-au informat consumatorii casnici că urmează să fie ”liberalizați”, prin anunțuri postate pe paginile lor de internet, dar și că 83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piața va fi liberalizată. De asemenea, studiul arată că ofertele actuale propuse consumatorilor au prețuri egale sau mai mari cu până la 55% decât prețurile din contractele existente, în condițiile în care cotațiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19, dar și că ofertele, pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare și renegociere, au prețuri superioare prețurilor estimate de AEI ca fiind corecte și variază între un plus de 5,5% și 64,5% față de acestea, în funcție de regiune. În același timp, în studiu se precizează că unii furnizori prezintă oferte considerate „ciudate”, cu valabilitate exagerată, de exemplu până în anul 2030.

„Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieței de gaze dezastrul în care se găsește procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România, dar și manifestarea siguranței că și pe viitor clienții lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, se spune în studiul AEI.

Membrii acestei asociații atrag atenția că procesul de liberalizare, așa cum evoluează el în prezent, deschide calea apariției unor prețuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienți cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populația se va trezi că are de plătit facturi uriașe. Totodată, acest comportament al celor mai mulți dintre furnizori riscă să conducă la descalificarea noțiunii de ”liberalizare”. Asociația le recomandă consumatorilor de gaze să ceară și apoi să analizeze cu mare atenție ofertele furnizorilor înainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicită instituțiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pieței de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de creștere a facturilor clienților casnici.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că tot Asociația Energia Inteligentă a realizat un studiu privind situația liberalizării pieței de gaze și ofertele publice ale furnizorilor de gaze care au în prezent consumatori de gaze cărora le furnizează gaze în regim reglementat. În urma analizării ofertelor celor 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu prețul reglementat pe care acești consumatori îl au în prezent, AEI a constatat că nouă dintre acești furnizori propun un preț mai mic decât prețul din prezent, cinci mențin prețul și 13 propun un preț mai mare decât prețul din prezent. Prețurile pot fi consultate pe site-ul asociației, asociatiaenergiainteligenta.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de suceveni riscă să plătească facturi mai mari pentru gazele naturale.
 Vizualizări articol: 2480 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Zeci de mii de suceveni riscă să plătească facturi mai mari pentru gazele naturale3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei