Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2020 - Anul XXV, nr. 127 (7432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veste bună

Spitalul de Urgență Suceava s-a redeschis pentru pacienții non-Covid

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava s-a redeschis pentru pacienții non-Covid. Managerul spitalului, dr. Anatolii Buzdugan, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că tendința de scădere a numărului pacienților cu Covid-19 s-a menținut în ultimele șapte zile, cu un număr relativ constant de pacienți externați, de circa 30.

Ieri, în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava numărul de pacienți cu Covid-19 a scăzut la 168, dintre care 15 se aflau în Terapie Intensivă. Numărul total de pacienți internați ieri în spitalul sucevean era de 403.

Inițial, planul operațional de revenire a fost stabilit ca la 150 de pacienți cu Covid-19 internați aripa nouă a spitalului să revină non-Covid, însă doctorul Buzdugan a explicat că, pe de o parte, spitalele suport din județ nu mai fac față numărului foarte mare de pacienți non-Covid, iar pe de altă parte unele dintre clinicile din Iași spre care erau dirijați pacienți de la Suceava au, la rândul lor, probleme din cauza infectării personalului medical. Mai mult, a spus dr. Buzdugan, în ultimele două luni mulți pacienți cu alte patologii decât Covid nu și-au urmat tratamentele și nu au fost monitorizați medical, astfel încât împreună cu medicii epidemiologi s-a decis ca din data de 2 iunie spitalul să poată acorda asistență medicală pe toate secțiile. În acest scop, la sfârșitul săptămânii trecute au fost pregătite circuitele și s-a făcut dezinfecția unității medicale.

 

Pacienții cu Covid din Terapie Intensivă rămân în aripa nouă

La rândul său, directorul medical, dr. Valeriu Gavrilovici, a subliniat că în această etapă spitalul se redeschide pentru urgențele chirurgicale – neurochirurgie, chirurgie generală, ortopedie, urologie, și cele medicale – cardiologie, medicină internă, diabet, gastroenterologie, nefrologie și a făcut apel ca pacienții să dea dovadă de responsabilitate și să vină la spital doar dacă au o urgență. Dr. Gavrilovici a explicat că Terapia Intensivă, vitală atât pentru pacienții care suferă intervenții chirurgicale, cât și pentru cei cu forme grave de Covid, s-a reorganizat în două module. Astfel, secția ATI a spitalului este destinată pacienților non-Covid, iar tot etajul VII este împărțit în două, jumătate pentru pacienții cu Covid, jumătate pentru cei cu patologii chirurgicale non-Covid. Linia de gardă de terapie intensivă și anestezie pentru pacienții non-Covid este asigurată de un medic, cea pentru pacienții Covid - de doi medici.

De asemenea, se înființează un al doilea punct de dializă pentru pacienții cu Covid. „Nu putem considera că revenim la ce am fost înainte, ca spital. Ne redeschidem pentru urgențe și facem un apel la responsabilitate, din toată inima și cu tot respectul. Îi respectăm pe toți pacienții care au nevoie de serviciile noastre, dar este o situație fără precedent. Nici un spital nu s-a mai confruntat cu situația de a fi Covid sută la sută și a redeschide curajos, înainte de atinge parametrii pe care noi îi schițasem a fi acceptabili și fezabili pentru a putea redeschide. Devansăm acest termen, dar nu vrem să ne confruntăm cu o situație neplăcută, de a fi colmatați cu numărul mare de pacienți care s-ar adresa. Contăm pe discernământul celor care vor avea intenția să se adreseze spitalului”, a afirmat dr. Gavrilovici.

 

La un număr mare de pacienți non-Covid, spitalul s-ar bloca din nou

Dr. Gavrilovici a subliniat că medicul epidemiolog aflat în contract cu spitalul a apreciat că fluxurile de pacienți și circuitele pentru pacienții Covid și non-Covid care există acum în Unitatea de Primiri Urgențe reprezintă maximum pe care îl poate oferi spitalul și că acestea nu sunt delimitate fizic, ci doar vizual. „Nu punem în primejdie viața pacienților, nu-i expunem riscului, dar nu putem nici să spunem că acest risc este zero”, a precizat dr. Gavrilovici.

Un punct sensibil este computerul tomograf, unde traseele pacienților trebuie urmărite și trebuie făcută dezinfecție după fiecare pacient, dar în condițiile în care numărul pacienților ar crește semnificativ, ar crește și timpii de așteptare, atât la examinare, cât și în UPU și în blocul operator, cu risc de blocare a activității. Același lucru este valabil și pentru zona tampon, în care pacienții internați așteaptă rezultatul testului Covid, efectuat obligatoriu la internare. Dacă numărul de pacienți crește, nu se mai poate respecta norma de unu, maximum doi pacienți în salon, prevăzută de legislație. Atât directorul medical Valeriu Gavrilovici, cât și managerul Anatolii Buzdugan au subliniat că Spitalul de Urgență Suceava rămâne în continuare spital-Covid. Cei doi medici au arătat că numărul de pacienți cu forme medii și severe de Covid-19 care se prezintă la spital rămâne constant. Schimbarea notabilă este internarea pacienților Covid doar în pavilioanele spitalului vechi, unde sunt 208 paturi, și menținerea în aripa nouă doar a pacienților Covid din ATI și a celor aflați în supraveghere post-operatorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul de Urgență Suceava s-a redeschis pentru pacienții non-Covid.
 Vizualizări articol: 1245 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul de Urgență Suceava s-a redeschis pentru pacienții non-Covid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei