Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mai 2020 - Anul XXV, nr. 123 (7428)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Unicul proiect câștigător

USV a câștigat competiția de proiecte de cercetare a Ministerului Educației, despre SARS-CoV-2

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a fost declarată unicul câștigător al competiției de proiecte „Soluții pentru Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, competiție organizată de Ministerul Educației și Cercetării.

După o primă etapă a competiției, lista scurtă cu potențialii contractori a cuprins 25 de instituții (universități, institute de cercetare și spitale), grupate în cadrul a 10 proiecte declarate eligibile, anunță USV prin intermediul unui comunicat de presă.

După cea de a doua etapă, proiectul coordonat de USV a rămas în competiție cu alte două proiecte, coordonate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, în parteneriat cu alte 12 instituții, printre care și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” București, Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, arată USV.

 

Universității i s-au alăturat cercetători români și străini

Proiectul USV declarat câștigător a fost inițiat de prorectorul cu activitatea științifică al USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, și este coordonat științific de prof. univ. dr. Mihai Covașă, directorul Departamentului de Sănătate și Dezvoltare Umană al USV. Proiectul este implementat în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova.

Menționăm faptul că acestui demers științific al USV i s-au alăturat cercetători români și străini din cadrul Universității Howard din Washington DC (SUA), Institutului Superior de Sănătate din Roma (Italia) și Universității din Pittsburgh (SUA).

 

Buget de 3 milioane de lei

„Proiectul are ca scop analiza genetică a virusului SARS-CoV-2, identificarea și  monitorizarea tulpinilor circulante în diferite regiuni geografice din România, precum și a relației acestora cu diversele tipuri de infecții prezente în România și a potențialului de adaptare la organismele umane. Acest proiect, unic în România, va contribui la o mai bună înțelegere a originii epidemiei COVID-19 și a evoluției acesteia în România, precum și la adaptarea măsurilor și tratamentelor la tipurile de tulpini circulante în România ale acestui virus.

La nivel global, există deja un efort masiv de cercetare în această direcție, conducând la o cartare filogenetică a SARS-CoV-2, numai în Canada și Marea Britanie fiind deja alocate 40 de milioane de dolari, respectiv 20 de milioane de lire sterline pentru consorțiile formate cu scopul realizării  acestor studii genomice. Bugetul total alocat proiectului coordonat de USV este aproximativ 3 milioane de lei, peste 1 milion de lei fiind alocați kiturilor de secvențiere și consumabilelor necesare. Perioada de implementare este de 18 luni, primele rezultate fiind estimate a fi disponibile pentru autoritățile naționale și organismele internaționale după primele 3 luni. Informații detaliate privind competiția de proiecte pot fi consultate pe website-ul UEFISCDI: https://uefiscdi.gov.ro/solutii-2020-secventierea-genomului-sars-cov-2-si-analiza-filogenetica-a-tulpinilor-circulante-in-romania”, anunță cei implicați în proiect.

 

Implicarea USV în lupta cu COVID-19

Reprezentanții Universității mai subliniază că acest demers se alătură altor inițiative ale USV, implementate cu succes în perioada în care comunitatea a fost greu încercată de pandemia COVID-19, precum: punerea în funcțiune a unei linii semiautomate de testare pentru coronavirus, ce funcționează de 2 luni în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, înființarea unui centru de consiliere psihologică gratuită pentru persoanele afectate, dezvoltarea de aplicații IT pentru creșterea eficienței în gestionarea și transmiterea informațiilor asociate, realizarea unei hărți interactive online cu informații medicale pentru județele Suceava și Botoșani, alocarea de spații de cazare pentru cadrele medicale etc.

„Acest rezultat de excepție reconfirmă calea de excelență urmată de USV, chiar și în domenii aflate încă la început de drum în această instituție, precum medicina și biologia moleculară”, precizează reprezentanții Universității.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV a câștigat competiția de proiecte de cercetare a Ministerului Educației, despre SARS-CoV-2.
 Vizualizări articol: 1374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
USV a câștigat competiția de proiecte de cercetare a Ministerului Educației, despre SARS-CoV-25.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei