Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 mai 2020 - Anul XXV, nr. 122 (7427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Online

„Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și OLX (website de vânzări în piața online) a lansat o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane, la care cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot expune printr-un singur click. Campania se derulează online, până pe 19.06.2020, și urmărește creșterea gradului de informare și a capacității de autoprotecție a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informații și recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunțuri. Mesajul campaniei este „Informează-te! Poți fi la un click distanță de a deveni o victimă a traficului de persoane” și reprezintă o atenționare cu privire la importanța informării și verificării prealabile a unei oferte de muncă, pentru evitarea potențialelor pericole ce pot surveni din acceptarea acesteia. Mesajele antitrafic ale campaniei vor fi transmise prin intermediul platformei OLX și pe Facebook.

Din ce ne-au spus reprezentanții ANITP, traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, având ca scop principal exploatarea acestuia și profitul de pe urma acțiunilor sale, desfășurate în mod forțat.„Cererea pentru serviciile <oferite> de către victimele traficului de persoane rămâne <motorul> care acționează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea și exploatarea victimelor, aceasta fiind reprezentată de angajatorii aflați în căutare de forță de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.Folosindu-se de accesul cotidian la spațiul online (site-uri, platforme, rețele de socializare) și de avantajul anonimatului, traficanții pot urmări activitatea potențialelor victime și pot iniția mult mai ușor interacțiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relații, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate vor deschide calea spre exploatare”, au explicat reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

 

Recomandări. Atenție!

Recomandările transmise de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane sunt următoarele: înainte de a aplica pentru o ofertă de muncă, este foarte important să analizați anunțul ținând cont de următoarele aspecte: dacă anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt; dacă nu solicită experiență în domeniu; dacă sarcinile de muncă nu sunt clar specificate; dacă datele de contact ale angajatorului-companiei sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț. Este foarte probabil ca anunțul să fie fals sau ca realitatea din spatele acestuia să fie una total diferită.

După ce ați ales să aplicați pentru oferta respectivă, trebuie să vă asigurați că angajatorul poate fi ușor identificat (adresă, sediu, obiect de activitate, reprezentant legal, date de contact etc.).

Legalitatea agențiilor de plasare a forței de muncă de pe teritoriul României poate fi verificată prin intermediul site-ului ITM din județul de reședință. De asemenea, tot pe site-ul ITM pot fi găsite diferite ghiduri cu sfaturi utile privind munca în străinătate. Angajarea implică semnarea în prealabil a unui contract de muncă (cel puțin în două exemplare și, recomandat, în limba română sau o altă limbă pe care o cunoașteți foarte bine) înainte de a începe activitatea sau de a părăsi țara. În situația în care activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, contractul de muncă trebuie tradus în limba română. În multe cazuri, angajatorii sau agențiile propun semnarea contractului de muncă odată ce potențialul angajat ajunge în țara de destinație. Din acest motiv, se recomandă acceptarea exclusivă a ofertelor care implică semnarea contractului înainte de părăsirea țării. În contract sunt prevăzute toate condițiile de muncă (natura activităților, timpul de lucru și de repaus, plata salariului, asigurarea cazării, plata taxelor și impozitelor aferente derulării contractului, clauzele cu privire la asigurările de sănătate, perioada de probă și preaviz etc.).

După acceptarea ofertei de muncă, mai recomandă reprezentanții Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, „asigurați-vă că persoanele apropiate cunosc detaliile și scopul călătoriei dumneavoastră; stabiliți un cod în caz de urgență, precum și o modalitate de comunicare a acestuia în cazul în care întâmpinați situații de pericol; încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață care să acopere întreaga perioadă cât vă aflați în străinătate nu acceptați plata transportului de către angajator, în special dacă aceasta nu este prevăzută în mod expres în contractul de muncă; nu acceptați bani cu împrumut din partea angajatorului sau a intermediarului; nu lăsați documentele de identitate în posesia angajatorului/intermediarului sau a altor persoane care nu au dreptul să rețină acest tip de acte; să nu păstrați secretă plecarea dumneavoastră; să nu plecați cu viză turistică sau cu acte false”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane.
 Vizualizări articol: 1142 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei