Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2020 - Anul XXV, nr. 113 (7418)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nesiguranță

Tot mai mulți profesori din județ refuză să se reîntoarcă în școli din cauza pericolului de îmbolnăvire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot mai mulți oameni ai școlii privesc cu reținere reluarea activităților din unitățile de învățământ, de la 2 iunie, de teama îmbolnăvirii cu noul coronavirus, în condițiile în care măsurile de siguranță care vor fi luate sunt puține și nu-i protejează într-adevăr pe angajați.

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS), structură cu circa 8.000 de membri, a subliniat că a primit foarte multe semnale de la angajați din învățământul sucevean care refuză, în mod justificat, să se întoarcă la școală pentru simplul motiv că nu li se asigură materiale de protecție.

„În videoconferința organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava cu directorii unităților școlare, desfășurată în data de 14 mai 2020, s-a comunicat că măștile care vor fi distribuite în școli sunt doar pentru elevi, nu și pentru angajați, situație pe care o considerăm discriminatorie și în afara legii. În aceste condiții cine își mai dorește să se întoarcă la școală?”, se întreabă liderul ASIS, prof. Giani Leonte.

Acesta adaugă că exemplul cel mai concludent îl regăsim la Școala Gimnazială Bosanci, comună care a fost în carantină și care a generat cel mai mare focar de coronavirus din țară, unde întreg personalul didactic refuză să meargă la școală, fiind susținut și de majoritatea părinților care refuză să-și trimită copiii la școală.

 

Angajații din școli nu sunt suficient protejați

Reprezentanții ASIS subliniază că Ministerul Educației doar “asigură cadrul general pentru desfăşurarea tuturor activităţilor specifice în cadrul unităţilor învăţământ și monitorizează modul în care se implementează acţiunile de prevenire și combatere a infectării cu SARS-CoV-2”, însă întreaga responsabilitate privind organizarea activității, dotarea unităților de învățământ, desfășurarea activităților, revine conducerilor unităților școlare, consiliilor de administrație, părinților, profesorilor etc.

„Ministerul va pune la dispoziție măștile de protecție! În rest, nimic despre cine și din ce bani cumpără dezinfectanți, detergenți, săpun, prosoape, covorașe dezinfectante, dozatoare, biocide etc., despre ce se întâmplă în școlile în care nu există toalete și apă curentă, cine și când dotează unitățile de învățământ cu termoscanere, de unde vor proveni medicii și asistenții medicali care asigură măsurarea temperaturii la accesul în unitățile de învățământ, mai ales în comunitățile în care nu există nici medici de familie. Și întrebările nu se opresc aici!

Nimeni nu spune ce se va întâmpla cu elevii sau profesorii care au o temperatură a corpului de peste 37 de grade.

Cine asigură materiale pentru marcarea traseelor de acces și afluire, cine marchează aceste trasee, cum vor fi preluate, asigurând distanțarea socială, până la constituirea acestora, grupurile de elevi care vor fi apoi conduși pe traseele  marcate, care sunt specialiștii care asigură expertiza directorilor în așa fel încât aceștia să nu greșească, cine asigură materialele de informare privind protecția față de infecția cu Covid!”, susțin cei de la ASIS. Aceștia se întreabă ce se va întâmpla cu clasele cu efective de peste 30 de elevi, care vor trebui să desfășoare activitatea divizate în 4 grupe distincte, pregătirea fiind asigurată de către același profesor.

 

„Protecția personalului este la fel de importantă ca protecția copiilor”

ASIS menționează că problemele au fost tratate superficial, că ordinul elaborat de Ministerul Educației și cel al Sănătății este inaplicabil în forma prezentă, iar dacă totuși va fi aplicat în aceasta formă va crea haos sau ar da naștere la probleme greu de anticipat. 

„Nu suntem noi cei ce decidem asupra soluțiilor privind finalizarea ciclurilor de învățământ, dar protecția personalului din învățământ este la fel de importantă ca protecția copiilor și a familiilor acestora! Iar în cazul în care Guvernul nu poate asigura condiții în care să poată fi protejați atât copiii, cât și lucrătorii din învățământ, trebuie căutate soluții alternative!”, a mai spus Giani Leonte.

Acesta a mai adăugat că toate hotărârile privind examenele naționale și pregătirea pentru acestea au fost luate fără o minimă consultare publică.

„Un prim pas spre normalitate s-a făcut ieri, când Guvernul României a decis anularea probelor orale de la Examenul de Bacalaureat. Chiar și în al 12-lea ceas tragem speranța că mai există un pic de rațiune și MEC va găsi o altă modalitate de încheiere a ciclurilor de învățământ, fără să ne expunem riscului. Viața și sănătatea sunt mai importante decât orice examen!”, a conchis Leonte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tot mai mulți profesori din județ refuză să se reîntoarcă în școli din cauza pericolului de îmbolnăvire.
 Vizualizări articol: 3057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Tot mai mulți profesori din județ refuză să se reîntoarcă în școli din cauza pericolului de îmbolnăvire4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei