Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2020 - Anul XXV, nr. 111 (7416)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Umanitar

Donatorii de sânge suceveni au răspuns apelului Centrului de Transfuzii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Stocul de sânge de la Centrul de Transfuzii Suceava se reface, chiar dacă într-un ritm destul de lent. Directorul Centrului, dr. Maria Pilat, a declarat că marți au fost 15 donatori, iar miercuri, până la ora 13.30, s-au prezentat la donare 5 persoane, iar altele așteptau încă rezultatul testului COVID. La această oră, stocurile pe toate grupele de sânge sunt la limită, a afirmat dr. Pilat, însă în caz de nevoie se poate apela la Centrul de Transfuzii Botoșani, care și în alte ocazii a ajutat Suceava.

Reamintim că pentru siguranță donatorii din zona de carantină – municipiul Suceava și localităţile Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei - trebuie să facă înainte testul pentru COVID-19. Acesta se face gratuit, la Direcția de Sănătate Publică, pe bază de programare. Dr. Pilat a spus că au fost și donatori care au făcut testul la clinici private, pe banii lor, însă acest lucru s-a întâmplat în cazul în care a fost vorba despre persoane care au donat pentru cineva internat în spital și au apelat la testul rapid, persoane cu grupe rare sau cu Rh negativ.

Donatorii din afara zonei de carantină nu trebuie să se testeze pentru COVID-19; aceștia trebuie să respecte regulile cunoscute pentru donarea de sânge.

Astfel, nu pot dona persoanele care au avut sau au boli de inimă (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); cu traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoză; astm bronşic; alergie severă; boli endocrine; lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze; psoriazis generalizat; persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Sunt excluse temporar de la donare persoanele care suferă de: boli infecţioase (gripă, infecţii bacteriene); anemie; după examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; în caz de sarcină, alăptare; tratamente dentare în ultimele 3 luni; consum de alcool (inclusiv bere) în ultimele 48 de ore; consum de medicamente în ultima lună; tatuaje în ultimele 6 luni.

Pe lângă cele amintite anterior, donatorii trebuie să aibă greutatea minimă de 60 de kg bărbaţii şi 55 de kg femeile şi tensiunea arterială între 100 şi 180 mmHg.

Dimineaţa înainte de recoltare se recomandă a se consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe. Nu se fumează înainte şi după donare cel puţin o oră, nu se donează după o noapte nedormită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donatorii de sânge suceveni au răspuns apelului Centrului de Transfuzii Suceava.
 Vizualizări articol: 1348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Donatorii de sânge suceveni au răspuns apelului Centrului de Transfuzii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei