Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 mai 2020 - Anul XXV, nr. 110 (7415)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Îngrijorare

Tupeul contrabandiștilor a atins cote maxime: au incendiat mașina unui polițist de frontieră, lângă trei instituții cu pază militarizată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miza uriașă a afacerilor cu țigări de contrabandă îi face pe cei implicați să recurgă la gesturi extreme. S-a ajuns ca mașina unui polițist de frontieră să fie incendiată în curtea casei sale, în Rădăuți, aflată peste drum de sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava. În apropiere sunt și sediile Jandarmeriei locale și Centrului Regional pentru Solicitanții de Azil Rădăuți, toate instituții militarizare și păzite non-stop. Așadar, autorul a acționat într-o zonă în care erau de serviciu forțe de ordine, ceea ce spune foarte multe despre tupeul celui care a acționat și al celor care sunt în spatele acțiunii.

 

A auzit o bufnitură în timp ce se afla în casă 

Ofițerul Cristian Bostă, în vârstă de 33 de ani, este originar din Botoșani, dar de câțiva ani este mutat la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava – Compartimentul Sprijin Operativ. Tânărul ofițer are o imagine foarte bună, dar și rezultate concrete la serviciu.

Polițistul, practicant în trecut de arte marțiale cu rezultate notabile, locuiește împreună cu familia într-o casă aflată peste drum de sediul Poliției de Frontieră.

În noaptea de luni spre marți, în jurul orei 23.20, polițistul a auzit o bufnitură și a ieșit afară din casă, găsind autoturismul Volvo, parcat în curte, incendiat. Alertați prin 112, pompierii de la Detașamentul Rădăuți au găsit autoturismul care ardea violent în partea din față.

 

Incendiul se putea extinde ușor și la casa polițistului

Cum mașina era în imediata apropiere a casei, pompierii au intervenit pentru ca flăcările să nu se extindă și la locuința polițistului.

”Mașina a ars în proporție de 40%, iar cauza probabilă de izbucnire a flăcărilor a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat casa de locuit”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava.

Autorul a folosit un coctail inflamabil pe care l-a aruncat probabil pe sub mașină.

 

MAI i-a oferit o plachetă pentru rezultatele împotriva contrabandiștilor. Îl va sprijini acum cu mai mult?

În vara anului trecut, polițistul Bostă a primit emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru activitatea desfășurată pe linia combaterii contrabandei.

Distincția a fost oferită pentru perioada iunie 2018 – iunie 2019, în urma acţiunilor şi misiunilor desfăşurate. La vremea respectivă, poliţistul de frontieră era evidențiat pentru că a participat la constatarea a 24 de fapte penale, din care 18 de contrabandă, fiind ridicate în vederea confiscării peste 185.000 de pachete cu ţigări provenite din activităţi de contrabandă, în valoare de aproape 2,2 milioane lei. Acțiunile la care a participat ofițerul s-au concretizat și în confiscarea a 11 autoturisme în valoare de 100.000 de lei. 

După toate probabilitățile, acțiunea de răzbunare i se trage tânărului ofițer tot de la capturile făcute de la contrabandiști.

Ancheta privind incendierea mașinii polițistului de frontieră este derulată de Poliția municipiului Rădăuți, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Este deosebit de important ca anchetatorii să aibă o reacție imediată în acest caz, cu privire la autorii acestei fapte.

 

Alți polițiști de frontieră vizați de acțiuni intenționate

În trecutul relativ recent, mai sunt cel puțin trei cazuri de acțiuni de intimidare de același gen, victimele fiind polițiști de frontieră.

În luna mai a anului 2018, pompieri militari ai Detaşamentului Suceava au fost alertaţi de izbucnirea unui incendiu la un autoturism, în comuna Şcheia. La faţa locului, pe strada Aleea Morii, pompierii au găsit un autoturism Audi care ardea pe interior.

Autoturismul Audi îi aparţinea lui Bogdan Baciu, agent de poliţie de frontieră. Era maşina personală a poliţistului şi era parcată în apropiere de casa sa, într-un spaţiu amenajat pentru parcări. Autorul sau autorii au spart unul dintre geamurile maşinii şi au aruncat în interior un material inflamabil. O persoană care se afla în una din locuințele din apropiere a relatat că a auzit, în miez de noapte, un zgomot de geam spart și un puternic scârțâit de roți, specific unei mașini care demarează în trombă. Aproape în același timp s-a auzit și o bubuitură, ca o explozie.

În aprilie 2018, un garaj care aparţinea unui poliţist de frontieră din Brodina a ars violent, în noapte, în urma unei acţiuni intenţionate. Construcţia din lemn era situată în apropiere de casa poliţistului Bogdan Ziub, de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina. Tânărul poliţist de frontieră se afla în casă alături de membrii familiei şi a sesizat izbucnirea incendiului în jurul orei 4.00 dimineaţa. La faţa locului au ajuns pompierii de la Brodina, însă din construcţia din lemn nu s-a mai putut salva nimic. Din fericire, maşina nu se afla în interior. Poliţistul îşi parcase în seara anterioară maşina în curtea casei.

În octombrie 2017, poliţista de frontieră Loredana Pentiuc a fost vizată și ea de o acțiune de intimidară, prin distrugere. Polițista se afla în casa unei nepoate din Brodina şi a lăsat maşina parcată în faţa porţii, la marginea drumului. La un moment dat s-au auzit zgomote puternice. Când a ieşit afară femeia a găsit sparte toate gemurile laterale şi luneta autoturismului. De asemenea, cauciucurile erau înţepate, iar elemente de caroserie degradate, prin lovire cu un corp contondent - un topor.

Din informațiile noastre, în toate aceste cazuri, faptele au rămas cu autori necunoscuți. Atâta timp cât nu există autori, păgubiții nici nu și-au recuperat vreun leu din pagubă, iar oficial nici nu s-a putut face legătură directă între acțiunile intenționate și atribuțiile de serviciu. 

 

Mașina unui polițist de la Vatra Moldoviței, incendiată luna trecută

Nici polițiștii Inspectoratului Județean Suceava nu au scăpat de astfel de acte de intimidare pe față. Amintim doar cazul foarte recent, din urmă cu o lună de zile, când autoturismul BMW al unui polițist de la Vatra Moldoviței a fost incendiat în apropiere de locuința de serviciu a acestuia. Este unul dintre puținele cazuri de acest gen în care există un fir solid al anchetatorilor, cu privire la autorii acțiunii intenționate. La câteva zile după ce a fost incendiată mașina, polițiștii au efectuat patru percheziții la tineri din Vatra Moldoviței suspectați că ar putea fi implicați în incendierea autoturismului BMW al unui polițist. Ar fi vorba de suspecți de braconaj care erau monitorizați de polițiști, inclusiv de cel căruia i s-a dat foc la mașină. Ancheta este încă într-o fază preliminară și nu se poate vorbi nici aici de certitudini.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tupeul contrabandiștilor a atins cote maxime: au incendiat mașina unui polițist de frontieră, lângă trei instituții cu pază militarizată.
 Vizualizări articol: 4369 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tupeul contrabandiștilor a atins cote maxime: au incendiat mașina unui polițist de frontieră, lângă trei instituții cu pază militarizată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei