Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2020 - Anul XXV, nr. 108 (7413)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Știință aplicată

Medicul care a făcut ca Spitalul Rădăuți să fie printre primele din țară unde diagnosticul de COVID se face la computerul tomograf

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Municipal Rădăuți este printre primele din România, „chiar primul”, afirmă managerul Traian Andronachi, unde s-a folosit investigația la computerul tomograf pentru diagnosticarea pacienților cu COVID-19. Tomografia toraco-pulmonară efectuată tuturor pacienților care se prezentau la internare, încă de la jumătatea lunii martie, în faza de început a epidemiei, a permis medicilor rădăuțeni diagnosticarea și trierea corectă a persoanelor infectate cu noul coronavirus. Astfel, atât ceilalți pacienți, cât și personalul medical au fost protejați de COVID-19.

Ideea a pornit de la medicul neurolog Ștefan Pînzariu, care la cei peste 65 de ani încă face șase gărzi/lună la  Spitalul Municipal Rădăuți. Acesta ne-a declarat că, încă de când au apărut primele studii despre COVID-19, se făcea referire la afectarea pulmonară, astfel încât a considerat că „este logic să fie leziuni la nivelul plămânilor”. „Am avut în vedere că avem nevoie de un mijloc de diagnostic, dincolo de PCR, deoarece atunci lucrurile se mișcau lent, rezultatul testelor venea după 7-10 zile și era greu de urmărit un pacient. Și atunci aici, <în nordul sălbatic>, cum am văzut că ne-a numit un post de televiziune central, ne-am gândit să punem în evidență afectarea pulmonară tipică. Cei trei radiologi ai noștri, dr. Oana Davalciuc, dr. Magda Foca și dr. Lucian Huzdup au lucrat non-stop; fiecare are de atunci câte 35-40 de investigații la CT făcute pe fiecare gardă. Ei sunt eroii noștri, este o titulatură pe care o merită”, a declarat dr. Pînzariu.

Acesta a spus că a citit toate studiile pe care le-a găsit despre COVID, încă de la apariția bolii în China, pe care le-a analizat împreună cu soția sa, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, la catedra de Microbiologie, precum și cu colegii medici radiologi. „Le-am atras atenția colegilor radiologi că afectarea pulmonară poate confirma boala chiar și atunci când simptomatologia nu este foarte clară. Ipoteza noastră, că sunt leziuni tipice la nivel pulmonar a fost confirmată de un studiu al unei organizații americane de radiologie, care arăta că acuratețea diagnosticului COVID la computerul tomograf este mai mare decât la PCR, de 88%, comparativ cu 76%. Adică sunt cazuri în care rezultatul la PCR este negativ, dar leziunile pe CT indică infecția. Ulterior se confirmă și pe PCR”, a explicat medicul.

Conform studiului publicat de Societatea Radiologică din America de Nord (RSNA), examenele imagistice reprezintă „o componentă cheie” în diagnosticul COVID-19, iar „recunoașterea precoce a bolii este critică nu numai din perspectiva tratării prompte, ci și a izolării pacienților și reținerii acestora ca răspuns eficient la menținerea sănătății publice”.

Doctorul Ștefan Pînzariu a subliniat că acum pentru diagnosticul infectării cu COVID există multe echipamente PCR, analize de laborator, semnele clinice sunt descrise în toată diversitatea lor, dar atunci, la început, scanarea CT a fost esențială.

„După noi am văzut că și la Timișoara s-a aplicat metoda, acum se face și la București. La București au un soft care le ușurează munca, la noi s-a lucrat pe observația directă a leziunilor”, a arătat dr. Pînzariu.

Acesta a subliniat că un al doilea aspect avut în vedere la Rădăuți a fost ca în interiorul spitalului să se „blindeze” cu echipamente de protecție, să trateze de la început fiecare pacient ca și cum ar fi cu COVID, iar aceste măsuri s-au aplicat și în rândul personalului. „Rezultatul a fost că la spitalul din Rădăuți nu am avut cazuri de infectare, cel puțin la medici”, a mai spus dr. Ștefan Pînzariu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicul care a făcut ca Spitalul Rădăuți să fie printre primele din țară unde diagnosticul de COVID se face la computerul tomograf.
 Vizualizări articol: 8559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Medicul care a făcut ca Spitalul Rădăuți să fie printre primele din țară unde diagnosticul de COVID se face la computerul tomograf4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei