În ședința de guvern desfășurată în ultima zi a lunii aprilie au fost adoptate patru măsuri care vizează agricultura, destinate să sprijine țăranii și fermierii care se confruntă cu efectele secetei pedologice extreme și puternice.
Prima decizie a executivului se referă la o hotărâre privind aprobarea plafoanelor alocate măsurilor de sprijin în sectorul vegetal. În urma acestei hotărâri plafonul maxim aprobat are valoarea de 85,506 milioane de euro, echivalent a 404.121 milioane de lei, care se sigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020. Beneficiarii acestei hotărâri sunt 41.000 de fermieri care activează în sectorul vegetal, banii fiind distribuiți conform plafoanelor pentru sectoarele vegetale precum: soia, lucernă, mazăre și fasole boabe, cânepă pentru ulei sau fibră, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate cultivate în câmp, castraveți cultivați în câmp, legume cultivate în sere și solarii, fructe destinate industrializării, precum și cartof timpuriu pentru industrializare.
Al doilea act normativ se referă Programul național apicol, care se desfășoară pe 3 ani și are un buget de 30 de milioane de euro. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020-2022 este de 150.628 milioane lei, din care 75.314 milioane lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Pentru anul 2020, suma alocată a fost de 50,21 milioane lei.Un element de noutate al acestui program îl reprezintă faptul că începând cu acest an se vor putea finanța măsuri de asistență tehnică, consultanță, promovare a apiculturii și cumpărarea echipamentelor de procesare și ambalare.Aceste completări ale Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022 au drept scop sporirea numărului familiilor de albine, precum și creșterea cantitativă și calitativă a produselor apicole. Noile prevederi ale programului vor genera extinderea ofertei de produse apicole, majorarea exporturilor și dezvoltarea economiei rurale, prin păstrarea tradiției de creștere a albinelor.
În cadrul ședinței s-a adoptat o hotărâre de guvern pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele de agricultură, piscicultură și industrie alimentară. Acest program vine în sprijinul fermierilor care vor să angajeze tineri, prin actul normativ care prezintă programul aferent anului 2020 statul oferind 1.000.000 de lei. Prin intermediul acestui instrument de susținere financiară care permite angajarea forței de muncă tânără în aceste sectoare, pentru angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai programului statul oferă un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru cei cu studii superioare de specialitate, 750 de lei pentru cei cu studii medii de specialitate sau cu cursuri de formare profesională în domeniul agricol și 500 de lei pentru cei fără studii.Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni de zile.
Al patrulea act normativ aprobat în ședința de guvern privește schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură, toate aceste hotărâri putând fi consultate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la adresa madr.ro.
Program național
Fermierii vor primi sprijin financiar pentru tinerii angajați în agricultură și fonduri pentru susținerea culturilor în acest an secetos
