Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 mai 2020 - Anul XXV, nr. 104 (7409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protecție în regim de urgență

Două mame minore, 15 mame majore și 29 de copii au primit ajutor, anul trecut, în Centrul Maternal Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

 

 

 

 

 

 

Două mame minore, 15 mame majore și 29 de copii au fost internați anul trecut la Centrul Maternal Suceava, unde statul asigură protecţia cuplului mamă-copil sau a mamelor însărcinate (după luna a VI-a de sarcină), centru subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava. Fără casă, fără venituri, rămase pe drumuri de multe ori şi fără sprijinul bărbaţilor cu care au copii, tinerele mămici sau gravidele şi-au găsit un adăpost în centrul maternal sucevean.

După închiderea Centrului Maternal Gura Humorului, la jumătatea anului 2018, pentru anumite investiții, toate cazurile de urgență din zona Humorului au fost redistribuite către Centrul Maternal Suceava și Adăpostul pentru victimele violenței în familie. În multe dintre cazurile ajunse în evidenţele centrelor maternale este vorba de lipsa locuinţei, lipsa condiţiilor materiale necesare creşterii şi educării copiilor, precum şi lipsa de înţelegere din partea familiei, chiar cazuri de violenţă domestică.

 

Elevă minoră, în ultimul trimestru de sarcină, internată zece luni în Centrul Maternal

În Centrul Maternal Suceava s-a internat o elevă minoră în momentul în care era în ultimul trimestru de sarcină. Aceasta frecventa și cursurile școlare, continuându-și studiile și după nașterea copilul ei. „După naștere, copilul a avut paternitatea recunoscută. Tatăl copilului a ținut permanent legătura cu mama copilului. Perioada în care mama a beneficiat de măsură de protecție la Centrul Maternal a fost de aproximativ10 luni, timp în care aceasta a frecventat școala, s-a îngrijit de creșterea și alimentația copilului sub supravegherea și îndrumarea personalului de specialitate a centrului, fiind atentă la orice modificare survenită asupra copilului ei. Minora a beneficiat de bursa școlară și de consiliere psihologică”, a explicat directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac.

Am aflat de la personalul Centrului Maternal Suceava că, în acest caz, pentru a le asigura un trai decent mamei și copilului, tatăl copilului a plecat la muncă în străinătate pentru o perioadă de timp. În momentul în care minora a împlinit vârsta majoratului, mama și prietenul ei au solicitat externarea din centru, împreună cu copilul, și reintegrarea în familia lărgită la prietenul ei, asumându-și amândoi răspunderea pentru creșterea și îngrijirea copilului, declarând totodată că se vor căsători după externarea din centru.

Am mai aflat de la directorul Nadia Crețuleac că după reintegrarea cuplului, „aceștia au fost monitorizați de către primăria de domiciliu, mama a continuat să frecventeze cursurile școlare, fiind ajutată și sprijinită în creșterea, supravegherea și îngrijirea copilului de către membrii familiei lărgite, implementându-se, în același timp, măsurile cuprinse în Planul de Servicii Post-rezidențiale”.

 

Nouă copii au fost dați în asistență maternală

Cu ajutorul psihologilor, al asistenţilor sociali etc. au fost reintegrate în familie, în anul 2019, 15 mame cu 18 copii. Alți nouă copii care au trecut prin Centrul Maternal Suceava au fost dați în asistență maternală. Pe perioada rezidenţei, cuplurile mame-copii beneficiază de asistenţă socială şi juridică. Atât mamele, cât şi copiii sunt înscrişi la medicul de familie, copiii de vârstă preşcolară şi şcolară sunt înscrişi la grădiniţă, respectiv şcoală. Toate asistatele, mămici sau viitoare mămici, sunt consiliate psihologic. Serviciile sunt gratuite.

De asemenea, în perioada cât sunt internate în centru, mamele sunt implicate în diferite activităţi de socializare, de autogospodărire, iar în cazul mamelor minore, acestea sunt sprijinite şi învăţate să aibă grijă de copil, să prepare hrana, să îmbăieze copilul. Se încearcă crearea unui cadru necesar pentru menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor intrafamiliale. Centrul maternal sucevean colaborează cu primăriile de domiciliu al asistatelor şi caută împreună soluţii pentru reintegrarea cuplurilor în comunitate sau în familia lărgită. Este o şansă pentru aceste femei să nu-şi abandoneze copiii, să nu le creeze o suferinţă mai mare decât aceea de a-i aduce pe lume şi a nu avea cu ce să-i crească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două mame minore, 15 mame majore și 29 de copii au primit ajutor, anul trecut, în Centrul Maternal Suceava.
 Vizualizări articol: 1559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Două mame minore, 15 mame majore și 29 de copii au primit ajutor, anul trecut, în Centrul Maternal Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei