Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 apr 2020 - Anul XXV, nr. 97 (7402)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

CCI propune declararea județului Suceava ca zonă defavorizată după finalizarea stării de urgenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava le-a propus reprezentanţilor mediului de afaceri sucevean patru măsuri pentru redresarea economică a judeţului după finalizarea stării de urgenţă, una dintre acestea fiind declararea judeţului Suceava ca zonă defavorizată. Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a arătat că având în vedere situația actuală, mediul de afaceri sucevean și nu numai este pus în situația de a lua măsuri imediate în ceea ce privește desfășurarea activității și dimensionarea acesteia la posibilitățile și condițiile impuse de aceste condiții. Lucian Gheorghiu a arătat că județul Suceava a avut și are în continuare cele mai multe cazuri din România de pacienți confirmați cu COVID-19 și, de asemenea, cel mai mare număr de decese provocate de acest virus. „Dispozițiile Ordonanței militare nr. 6/2020 au vizat în mod special județul Suceava, fiind instituită o zonă de carantinare asupra municipiului reședință de județ și a opt localități limitrofe, măsuri ce au avut drept consecință nu numai interdicția de deplasare a persoanelor, ci și imposibilitatea desfășurării activităților economice. Fiind în situaţia de a avea cel puţin 60 de zile de întrerupere a activităţii, mediul de afaceri aşteaptă să reia activitatea, esențială fiind identificarea momentului când vor fi ridicate măsurile restrictive, dar şi cum va putea fi reluată activitatea având în vedere consecinţele ireversibile ale perioadei precedente”, a precizat Gheorghiu. El a arătat că CCI Suceava este preocupată de modalitatea în care autoritățile vor înţelege să intervină cu măsuri active în ceea ce priveşte susţinerea reluării activităţii firmelor. Lucian Gheorghiu a spus că pentru aceasta, CCI Suceava a înaintat mai multe propuneri centralizate în urma discuţiilor directe cu membrii acestei instituţii, care după validarea şi completarea de către aceştia vor fi transmise Guvernului României.

El a precizat că prima măsură propusă este scutirea contribuabililor de la plata impozitelor și taxelor locale, impozitelor și taxelor pe clădiri, impozitele și taxele pe terenuri, impozitele pe mijloacele de transport, taxele pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, pentru o perioadă determinată, începând cu data de 16 martie 2020 și până la ridicarea în integralitate a măsurilor restrictive. „O parte însemnată dintre operatorii economici au fost obligați să își suspende total sau parțial activitatea, fiind astfel puși în imposibilitatea de a utiliza imobilele, mijloacele de transport și/sau spațiile publicitare în scopul desfășurării activității economice potrivit scopului determinat prin actul constitutiv precum şi a celorlalte considerente care stau la baza instituirii unor astfel de taxe şi impozite”, a arătat preşedintele executiv al CCI Suceava.

 

O măsură pentru sprijinirea mediului de afaceri ar fi şi adoptarea modelului german pentru piaţa forţei de muncă

Lucian Gheorghiu a spus că o altă măsură ar fi adoptarea modelului german pentru piaţa forţei de muncă, ce permite o flexibilizare a muncii raportat la activitatea necesară a firmelor, scutirea la plată sau reducerea semnificativă a cuantumului impozitului și a contribuțiilor sociale obligatorii, CAS, CASS și CAM,  aplicate asupra veniturilor salariale, până la data de 31 decembrie 2020. „Odată cu declanșarea acestei crize, o mare parte dintre agenții economici au sistat parțial sau total activitatea, independent de voința lor. Posibilitatea trimiterii angajaților în șomaj tehnic subvenționat parțial de către statul român a constituit o măsură absolut necesară și salutară adoptată de către guvern, însă paradigma dintre momentul trimiterii în șomaj tehnic și cel al finalizării acestei perioade ar putea să nu mai fie similară. Astfel, ulterior ridicării măsurilor restrictive, o mare parte dintre agenții economici nu vor mai putea să revină la nivelul activității economice avute anterior crizei, nu își vor mai putea desfășura activitatea în aceleași condiții, fiind obligați să restrângă activitatea, să se reorganizeze și, inevitabil, să renunțe la anumiți salariați”, a declarat Gheorghiu. El a mai adăugat că pentru susţinerea capacităţii firmelor de a păstra locurile de muncă, CCI consideră că este necesară o analiză a posibilităţii de a scuti pe anul 2020 plata contribuţiilor sociale datorate, contribuțiile la sistemul asigurărilor sociale de sănătate și contribuția asiguratorie de muncă.

Lucian Gheorghiu a spus că o măsură ar putea fi declararea județului Suceava ca fiind zonă defavorizată, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență nr. 24/1999 privind regimul zonelor defavorizate. „Județul Suceava, în mod particular, s-a confruntat și încă se confruntă cu cea mai mare pondere a cazurilor de îmbolnăvire și deces din cauza COVID-19. Ordonanțele militare și în mod special Ordonanța nr. 6/2020 au avut drept rezultat închiderea aproape integrală a activității economice, cu câteva excepții. Activitățile cu ponderea cea mai importantă la PIB-ul județului sunt cele care vizează exploatarea și prelucrarea resurselor naturale, construcțiile, comerțul și serviciile, turismul și apoi industria prelucrătoare, alimentară și textilă, transporturile. Cu mici excepții, activitatea acestor domenii a fost în integralitate oprită sau, în cel mai fericit caz, restrânsă.

Repornirea acestor activități, pe lângă eforturile proprii ale companiilor și ale angajaților, trebuie să beneficieze și de o susținere reală a statului, care să se implice în mod direct în limitarea consecințelor economice ale pandemiei”, a precizat președintele executiv al CCI Suceava. El a explicat că una dintre modalitățile directe este cea conferită de Ordonanța de urgență nr. 24/1999 privind regimul zonelor defavorizate care ar trebui să declare județul Suceava ca zonă defavorizată, pentru a beneficia de prevederile art. 6 privind scutirea la plata impozitului pe profit pe durata existenței zonei defavorizate, dar și a altor facilitați, astfel cum acestea existau în forma inițială a legii.

Nu în ultimul rând el a spus că o altă propunere este și cea de asigurare a finanțării pentru toate proiectele de investiții aprobate, contractate, aflate în derulare sau în implementare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CCI propune declararea județului Suceava ca zonă defavorizată după finalizarea stării de urgenţă.
 Vizualizări articol: 1706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CCI propune declararea județului Suceava ca zonă defavorizată după finalizarea stării de urgenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei