Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2020 - Anul XXV, nr. 92 (7397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Departe, printre îngeri

Rodica Dominte, al cărei nume se leagă de istoria teatrului popular de la Suceava, a plecat la Ceruri, la vârsta de 76 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rodica Dominte, al cărei nume se leagă de istoria teatrului popular de la Suceava, ”Matei Millo”, a plecat la Ceruri, la vârsta de 76 de ani. Ea a părăsit această lume pe 20 aprilie, lăsând un gol imens în sufletele celor care au cunoscut-o. Fost director al Centrului de Creație și al Școlii Populare de Artă Suceava, Rodica Dominte și-a dedicat întreaga viață culturii sucevene. „S-a născut pe 31 ianuarie 1944 în Botoșani, unde a absolvit liceul <Mihai Eminescu>. În 1969 a absolvit Conservatorul <Gheorghe Dima> din Cluj-Napoca. Încă de pe băncile liceului a desfășurat activitate teatrală. Devenind profesoară la Liceul <Dragoș Vodă> din Câmpulung Moldovenesc, a jucat teatru la Casa de Cultură a orașului bucovinean. Ulterior a desfășurat activitate de metodist la Casa Culturii Suceava unde, împreună cu soțul ei, Nistor Dominte, a pus bazele Teatrului Popular <Matei Millo> din Suceava, jucând în toate piesele care s-au montat aici. Pentru activitatea sa a primit mai multe premii și distincții. A fost director la Centrul de Îndrumare a Creației Populare a județului Suceava și al Școlii Populare de Artă Suceava până în anul 2000”, conform datelor publicate în Enciclopedia Bucovinei. Dumnezeu să o așeze în ceataîngerilor, pentru bunătate și frumusețea sufletului ei. Condoleanțe familiei!

 

Rodica Dominte, unul dintre martorii celor cinci ani de teatru profesionist la Suceava

Rodica Dominte, al cărei nume se leagă de istoria teatrului popular de la Suceava, ”Matei Millo”, înfiinţat pe la jumătatea anilor '70, a fost unul dintre martorii celor cinci ani de teatru profesionist la Suceava. Ea a fost, după cum singură ne-a mărturisit,  “cloşca” tinerilor actori repartizaţi la Suceava: „Am mers în excursii împreună, am vizitat judeţul, am făcut cunoştinţă cu mai toate sălile în care urmau să joace, cu primarii de atunci, din localităţile unde urmau să fie oaspeţi şi urmau să fie primiţi. Ei (n.r. - actorii) erau foarte bine văzuţi în oraş. Se minunau nemaipomenit că toată lumea-i salută pe stradă, când mergeam împreună într-o plimbare sau la Casa de Cultură, la Teatru, mă întrebau: <Da doamna asta cine e?> Le spuneam: Măi, nici eu nu ştiu foarte bine cine este, dar ea ştie cine sunteţi voi, şi asta-i important”.

Rodica Dominte ştia și de ce s-a închis teatrul sucevean: „S-a îmbolnăvit de Revoluţie.  Nu făcea Naţionalul câte spectacole şi turnee în ţară făceau ăştia mici (n.r.  - actorii Secţiei Suceava). Biletul nu era scump, în orice caz nu era a zecea parte dintr-o pensie, cum e acum. Teatrul s-a închis automat, n-a mai fost nimeni care să-i adune şi fiecare şi-a văzut porţile deschise şi a plecat către zări mai largi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rodica Dominte, al cărei nume se leagă de istoria teatrului popular de la Suceava, a plecat la Ceruri, la vârsta de 76 de ani.
 Vizualizări articol: 1451 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rodica Dominte, al cărei nume se leagă de istoria teatrului popular de la Suceava, a plecat la Ceruri, la vârsta de 76 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei