Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 apr 2020 - Anul XXV, nr. 80 (7385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Abnegație

Asistentă și doctoriță de la Câmpulung, vindecate în Spitalul Suceava, gata să revină pe baricade

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asistenta-șefă de la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, Mărioara Cozma, și medicul internist Georgiana Posa, internate cu COVID-19 în seara de 26 martie, în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, au avut primul test negativ la noul coronavirus și îl așteaptă pe al doilea, pentru a fi externate.

Mărioara Cozma a vorbit, duminică, despre teamă și speranță și despre ceea ce a trăit în aceste zile, de când a fost confirmată infectată cu COVID-19. Ea a spus că boala a debutat pe 23 martie cu simptome ușoare, cu subfebrilitate și dureri de cap, dar fără semne respiratorii și cu stare generală relativ bună. Simptome mai accentuate a avut dr. Georgiana Posa, medicul-șef al secției Medicină internă, iar testarea a arătat că amândouă sunt pozitive la COVID-19 și au fost internate în seara zilei de 26 martie la spitalul din Suceava, în pavilionul de la Pneumologie. Începerea tratamentului cu Kaletra le-a adus și alterarea puternică a stării generale, din cauza reacțiilor adverse ale medicamentului. „Am suportat foarte greu tratamentul, mai ales că în acest pavilion sunt doar două toalete la circa 40 de pacienți, dar personalul a fost foarte amabil și atent, deși sunt puțini și se vede că este epuizat. Mâncarea este de regim, din cauza tratamentului, cu mult orez și superproteică. Foarte importantă este hidratarea și apă a fost tot timpul pe secție. Oamenii de aici sunt foarte panicați, la început și eu am fost bulversată, dar după ce m-am liniștit am căutat să văd cum pot să ajut și să ușurez munca personalului. Încă mă simt slăbită după tratament, dar sunt încrezătoare că o să mă pun repede pe picioare”, a spus asistenta-șefă de la CPU Câmpulung Moldovenesc.

Mărioara Cozma a afirmat că a discutat cu dr. Posa și au decis ca imediat ce sunt complet valide, dacă protocoalele medicale le permit, să vină să lucreze alături de colegii din Spitalul de Urgență Suceava, până când se redeschide Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.

 

„Multe cadre medicale nu au crezut în realitatea acestui virus SARS-CoV-2”

În ceea ce privește sursa contaminării, Mărioara Cozma a declarat că cel mai probabil s-a contaminat de la pacienți pozitivi. ”Noi am avut ante-triaj de la sfârșitul lunii februarie, chiar la intrarea în CPU, cu acea declarație pe propria răspundere. O parte spuneau adevărul, dar mulți recunoșteau că au fost în străinătate sau au avut contact cu cineva întors din străinătate abia pe patul de consultații. Gândiți-vă că la o electrocardiogramă sau la o perfuzie petreci mai mult de 15 minute în imediata apropiere a bolnavului. La fel de adevărat este că multe cadre medicale nu au crezut în realitatea acestui virus SARS-CoV-2. Le spuneam tot timpul că masca face parte din echipamentul de prevenție dintotdeauna, dar nu ne luau în serios și ne întrebau, pe cei care purtam mască, de ce facem asta”, a povestit Mărioara Cozma.

Ea a mai spus că alți factori favorizanți ai răspândirii infecției cu noul coronavirus au fost absența circuitelor separate în Spitalul Municipal, faptul că pacienții cu viroze respiratorii nu au fost dirijați din start spre secția Boli infecțioase, precum și absența testelor pentru verificarea sistematică a personalului medical și a pacienților cu simptome respiratorii. 

Acum, însă, așteaptă să fie declarată oficial vindecată și să revină în prima linie, la fel ca și medicul-șef de la Medicină Internă de la Câmpulung, Georgiana Posa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistentă și doctoriță de la Câmpulung, vindecate în Spitalul Suceava, gata să revină pe baricade.
 Vizualizări articol: 1177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asistentă și doctoriță de la Câmpulung, vindecate în Spitalul Suceava, gata să revină pe baricade0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei