Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 mar 2020 - Anul XXV, nr. 62 (7367)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Măsură de prevenție

Slujba de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, urmărită de suceveni pe un ecran din curtea mănăstirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au decis ca Sfânta Liturghie din Duminica a II-a din Postul Mare (Vindecarea Slăbănogului din Capernaum), oficiată pe 15 martie, să fie urmărită de credincioși în aer liber, pe un ecran mare din curtea mănăstirii. Este o măsură de prevenție în contextul epidemiei cu noul coronavirus. Racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost scoasă din mănăstire și așezată în baldachinul din incinta Centrului eparhial Suceava, pentru ca oamenii să se poată închina la Sfânt, doar cu respectarea unor anumite reguli, de care sucevenii au luat la cunoștință încă de la intrarea în curtea mănăstirii. Din loc în loc se aflau pancarte cu acest mesaj: „Măsură de prevenție Covid-19: Pentru siguranța tuturor, vă rugăm să păstrați o distanță de un metru față de persoana din jur. Pentru că îți pasă te invităm să te speli pe mâini”.

Astfel că, îndrumați și de câțiva voluntari, credincioșii s-au conformat, s-au dezinfectat pe mâini cu dezinfectanții puși la dispoziție de reprezentanții mănăstirii, au păstrat distanța de cel puțin un metru și slujba a decurs în mod normal. Pe ușă, la intrarea în lăcașul de cult, erau afișate recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Tot la intrarea în lăcașul de cult, pe o masă, era pus la dispoziția credincioșilor un recipient cu dezinfectant. Astfel de recipiente se aflau și în magazinul cu obiecte bisericești din curtea mănăstirii.

De asemenea, fiecare credincios care a participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților (slujba a fost oficiată, împreună cu un sobor de preoți, în Sfânta Mănăstire și transmisă pe un ecran din curtea mănăstirii), a primit de la voluntari un pliant cu o Rugăciune la vreme de boli molipsitoare: „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ești bogat în milă și, cu purtarea Ta de grijă cea înțeleaptă, ocârmuiești viața noastră, ascultă rugăciunea noastră, primește pocăința noastră pentru păcate, oprește noua boală molipsitoare (noua epidemie), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David. Cel ce ești Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, dăruiește însănătoșire celor cuprinși de boală, ridicându-i grabnic din patul durerii, ca să Te slăvească pe Tine, Mântuitorul Cel Milostiv, iar pe cei sănătoși îi ocrotește de orice boală. Binecuvântează, întărește și păzește, Doamne, cu harul Tău, pe toți cei care, cu iubire de oameni și jertfelnicie, îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. Îndepărtează toată boala și suferinţa din popor și ne învață să prețuim viața și sănătatea ca daruri ale Tale. Dăruiește-ne, Dumnezeule, pacea Ta şi umple inimile noastre de credință neclintită în ocrotirea Ta, de nădejde în ajutorul Tău și de dragoste față de Tine și de aproapele. Că al Tău este a ne milui și a ne mântui pe noi, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. Racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost dusă din nouă în mănăstire spre seară, după ce s-au închinat toți credincioșii.

Stând de vorbă cu câțiva suceveni, aceștia mi-au spus că măsurile luate sunt binevenite și că se vor conforma fără nici o împotrivire. Oamenii nu păreau panicați, dar se așteaptă ca în perioada următoare să se impună mai multe restricții, având în vedere că, începând din această săptămână, s-a decretat stare de urgență și în România. Am observat că și la alte biserici sucevene s-au luat măsuri de prevenție, astfel că în interiorul lăcașului de cult nu sunt permise mai mult de 100 de persoane, restul credincioșilor fiind dispersați în curtea bisericilor.

 

Îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis acum câteva zile un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus: afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus; consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult); asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult; Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu; pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult; lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică; cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujba de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, urmărită de suceveni pe un ecran din curtea mănăstirii.
 Vizualizări articol: 2068 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Slujba de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, urmărită de suceveni pe un ecran din curtea mănăstirii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei