Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2020 - Anul XXV, nr. 56 (7361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ilegal

Deșeuri periculoase, seringi sau perfuzii din spitale, găsite într-un depozit de lângă apa Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un caz grav cu privire la sănătatea publică a fost descoperit sâmbătă după-amiază în urma unor apeluri la 112 venite de la suceveni care locuiesc în zona podului de la Ițcani, de peste râul Suceava. Circa o tonă de deșeuri spitalicești și din cabinete medicale erau depozitate ilegal într-o clădire de lângă râul Suceava. Este vorba de seringi, perfuzii și alte deșeuri spitalicești cu risc biologic ridicat.

Oamenii din zonă au observat că mai multe zile la rând s-au descărcat din mai multe mașini saci galbeni. Suspiciunile au crescut deoarece pe una dintre din mașinile înmatriculate în județul Mureș erau inscripții cu deșeuri periculoase și semnul de biohazard. Cum în zonă, în mai multe rânduri, s-a simțit un fum înecăcios, oamenii s-au gândit că acestea sunt arse, au intrat în panică si au alertat autoritățile.

 

Deșeurile nu aveau traseu prin municipiul Suceava

La fața locului au ajuns polițiști și inspectori ai Gărzii de Mediu Suceava. Sâmbătă, polițiștii au oprit pentru control o furgonetă înmatriculată în Mureș, neinscripționată, în interiorul căreia au găsit materiale provenite din spitale. În urma extinderii controlului în depozit s-a găsit circa 1 tonă de deșeuri periculoase, provenite de la spitale și de la mai multe cabinete medicale din județul Suceava.

Deșeurile trebuiau sa ajungă la incinerat, la Iași, la incinerator. În Suceava nu mai există incinerator autorizat.

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a oferit primele detalii despre caz la fața locului:

”Am fost contactați de Poliția Suceava referitor la faptul că prin 112 cetățeni din Ițcani au anunțat că într-o locație se întâmplă ceva ciudat. Ei au sesizat că pătrund mașini cu numere de înmatriculare din afara județului, abandonează saci și părăsesc incinta. Ne-am deplasat la fața locului și am constatat că o mașină făcea transport de deșeuri periculoase. Firma este din Târgu Mureș, în mașină erau deșeuri din Alba Iulia. Destinația de transport era incineratorul de la Iași, noi la Suceava nu mai avem incinerator. Transportatorul nu avea voie să circule prin Suceava, nu avea traseu aprobat prin județul nostru. Deșeurile vor fi inventariate și duse direct la incinerare, am luat legătura și cu colegii de la Iași pentru a se asigura că vor fi neutralizate de urgență”.

 

Ce au ”scăpat” din vorbe reprezentanți ai firmei

La fața locului erau doi reprezentanți ai firmei.

Primul, întrebat despre ce avea depozitat pe malul râului Suceava, a spus că nu este treaba presei și se așteaptă rezultatele anchetei derulate. O altă persoană de la acest depozit a spus, senină, că nu e nici o problemă, că este vorba de ”o vată, o seringă etc, nimic periculos".

Reprezentantul firmei a invocat că mașina care făcea transportul s-a stricat iar deșeurile au fost depozitate doar temporar la Suceava.

 

Poliția a deschis dosar penal

S-a constatat la fața locului că din clădirea depozit lipsesc geamuri sau bucăți din acoperiș, astfel că deșeurile puteau ajunge ușor în exterior.

Ancheta a fost preluată de polițiști de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al poliției județene.

Reprezentanții firmei au prezentat la control un aviz de însoțire a unor substanțe periculoase și nepericuloase între furnizorul SC Medpharma SRL Târgu Mureș și SC Demeco SRL Bacău. Pe hârtie, transportul de deșeuri medicale se făcea pe traseul Târgu-Mureș - Pașcani – Iași.

Din primele verificări s-a constatat că administratorul nu a respectat traseul stabilit deoarece acesta urma să încarce mai multe deșeuri medicale din incinta unei hale pe care o închiriase pe strada Cernăuți, din municipiul Suceava.

Cu ocazia cercetării locului faptei, nu au fost identificate deșeuri arse, însă a fost găsită cantitatea de aproximativ 1020 de kilograme, despre care reprezentanții Gărzii de Mediu au concluzionat că sunt deșeuri medicale periculoase.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.

Cu privire la posibila ardere ilegală a acestor materiale periculoase, autoritățile nu au confirmat această suspiciune.

Inspectorii Gărzii de Mediu Suceava au demarat și ei cercetări amănunțite.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deșeuri periculoase, seringi sau perfuzii din spitale, găsite într-un depozit de lângă apa Sucevei.
 Vizualizări articol: 3510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deșeuri periculoase, seringi sau perfuzii din spitale, găsite într-un depozit de lângă apa Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei