Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 mar 2020 - Anul XXV, nr. 55 (7360)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Recensământ al porcilor domestici în Vatra Dornei, după confirmarea pestei porcine africane la un porc mistreț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Confirmarea unui caz de pestă porcină africană la un porc mistreț găsit mort în râul Dorna a impus o serie de măsuri obligatorii de prevenire și combatere a bolii, aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava. Conform unui comunicat de presă remis de Instituția Prefectului, s-au luat următoarele măsuri:           stabilirea unei zone afectate de 13 km, în care va fi efectuată vânarea integrală a mistreților, cu personal silvic și vânători autorizați, instruiți în acest sens, prin metode care nu dislocă efectivul; patrulări zilnice pentru depistarea de mistreți bolnavi sau morți, efectuate de către gestionarii fondurilor de vânătoare. În gospodăriile populației aflate în zona infectată, pe o rază de 8 km, în interiorul zonei afectate, se va efectua, de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, un recensământ oficial al populației de porci domestici. De asemenea, „se pun sub supraveghere oficială și se aplică măsuri de rstricționare a mișcării animalelor (suinelor) și a oricăror produse provenite de la această specie”. „DSVSA Suceava recomandă schimbarea hainelor și a încălțămintei de stradă atunci când se intră in adăpostul porcilor și respectarea cu strictețe a condițiilor minime de biosecuritate în gospodăriile individuale”, se subliniază în comunicat.

Totodată, se vor aplica măsuri pentru respectarea normelor sanitare veterinare referitoare la identificarea și înregistrarea suinelor din gospodăriile populației. Autoritatea sanitar- veterinară solicită populației și gestionarilor fondurilor de vânătoare să anunțe imediat medicului veterinar orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate la porcinele domestice.

Reamintim că în data de 4 martie a.c. a fost diagnosticat pozitiv pentru pesta porcină africană un mistreț găsit mort în albia râului Dorna, pe raza municipiului Vatra Dornei.

Cazul a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, motiv pentru care au fost instituite măsurile prevăzute de legislația în vigoare, respectiv efectuarea unei anchete epidemiologice preliminare și notificarea tuturor gestionarilor fondurilor de vânătoare.

În data de 5 martie a.c. a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava în cadrul Instituției Prefectului- Județul Suceava, unde a fost propus spre aprobare planul de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, în baza Directivei 60/ 2002, Manualului operațional PPA mistreți, Hotărârea CNSSU nr.3/ 01.08.2018.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recensământ al porcilor domestici în Vatra Dornei, după confirmarea pestei porcine africane la un porc mistreț.
 Vizualizări articol: 1637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Recensământ al porcilor domestici în Vatra Dornei, după confirmarea pestei porcine africane la un porc mistreț1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei