Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 feb 2020 - Anul XXV, nr. 25 (7330)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

După Brexit

Ca judeţ exportator de forţă de muncă, Suceava trebuie să se pregătească pentru revenirea celor care lucrează în Marea Britanie, consideră prefectul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea un efect economic „marginal” asupra judeţului Suceava, în schimb efectele sociale ar putea fi semnificative, a declarat, ieri, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, la şedinţa Colegiului prefectural. Prefectul a arătat că în judeţ sunt doar opt investiţii britanice, cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei, astfel că Suceava este „protejat de efectele directe economice” ale Brexit-ului. Pe de altă parte, însă, Suceava este unul dintre judeţele aflate pe primele locuri ca exportatoare de forţă de muncă şi un număr mare de concetăţeni lucrează în Marea Britanie. Moldovan a explicat că, în urma negocierilor dintre UE şi Marea Britanie, s-a ajuns la un Acord de retragere şi în baza prevederilor acestuia toţi cetăţenii români/UE care îşi stabilesc reşedinţa legală în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, precum şi membrii de familie ai acestora vor putea continua să locuiască în Marea Britanie şi să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislaţia UE şi după data retragerii Marii Britanii din UE.

Prefectul de Suceava consideră că trebuie elaborate „politici publice care să faciliteze întoarcerea acasă a cetăţenilor români”, iar ceea ce se poate face foarte repede la nivel judeţean este „să ne implicăm toţi ca măcar să schimbăm imaginea instituţiilor noastre în percepţia publică”.

 

De astăzi, Marea Britanie nu mai face parte din UE

Astăzi este prima zi cu Marea Britanie în afara UE. Cetăţenii români care au avut reşedinţa legală fără întrerupere timp de 5 ani pe teritoriul Marii Britanii pot solicita un drept de şedere pe termen nedeterminat, respectiv statutul settled. Cei care nu au acumulat 5 ani de reşedinţă legală pot solicita statutul pre-settled şi pot să rămână în Marea Britanie şi să se bucure de aceleaşi drepturi până la acumularea celor 5 ani necesari pentru dobândirea statutului settled. După îndeplinirea acestei condiţii, aceştia vor trebui să depună o nouă cerere în vederea obţinerii statutului settled.

Românii care ajung în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020, adică în timpul perioadei de tranziţie, pot cere statut de rezident permanent sau rezident şi pot să facă această cerere de înregistrare până la 30 iunie 2021.

În ceea ce priveşte regimul liberei circulaţii, până la 31 decembrie a.c. se poate intra în Marea Britanie cu acelaşi tip de documente - cartea de identitate românească sau paşaport.

Membrii de familie ai românilor care locuiesc deja sau se alătură acestora în Marea Britanie până la finalul perioadei de tranziţie vor putea, de asemenea, să solicite statutul settled, în aceleaşi condiţii. După finalul perioadei de tranziţie, membrii apropiaţi de familie (soţi, parteneri civili, părinţi şi bunici aflaţi în întreţinere, copii aflaţi în întreţinere) vor putea să se alăture cetăţenilor UE şi vor putea beneficia de aceleaşi drepturi, dacă relaţia de familie exista la data de 31 decembrie 2020.

Foarte important, cetăţenii români din Marea Britanie care deţin deja un permis de şedere permanentă trebuie să solicite preschimbarea (gratuită) a acestuia într-un nou document care să ateste deţinerea noului statut special (settled status).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ca judeţ exportator de forţă de muncă, Suceava trebuie să se pregătească pentru revenirea celor care lucrează în Marea Britanie, consideră prefectul.
 Vizualizări articol: 2696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ca judeţ exportator de forţă de muncă, Suceava trebuie să se pregătească pentru revenirea celor care lucrează în Marea Britanie, consideră prefectul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei