Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava și-a prezentat bilanțul activității pe anul 2019, cea mai importantă realizare fiind că în județul Suceava nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire la porc cauzată de virusul pestei porcine africane. Relevantă în acest sens este o hartă a Comisiei Europene pe care se vede clar cum Suceava este singurul județ din România marcat cu albastru, adică fără focar de pestă porcină africană și fără restricții de export. Se mai observă că mai este un singur județ, Bistrița-Năsăud, care are restricții de export parțiale. În rest, toată harta României este roșie, adică județe în care a evoluat cel puțin un focar și unde sunt restricții totale.
Doctorul Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat în raport această reușită care reprezintă principalul obiectiv realizat în anul 2019:
„Datorită controalelor efectuate, a profesionalismului, dar și a măsurilor corect instituite și respectate, în județul Suceava nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire la porc cauzat de virusul pestei porcine africane”, a declarat doctorul Dănuț Corneanu.
Cum Suceava este singurul județ albastru de pe harta pestei, doar procesatorii de carne de porc din Suceava nu au interdicție de export din partea Comisiei Europene.
Decizia 2019/1900 a Comisiei Europene din 12 noiembrie 2019 a fost comunicată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava firmelor care au liber la export.
Fără interdicții își pot desfășura activitatea și carmangeriile înregistrate sanitar-veterinar la DSVSA Suceava, care își pot comercializa produsele pe teritoriul național, precum și fermele de porci.
În altă ordine de idei, în județul Suceava au fost declarate în anul 2019 un număr de 21 de focare de boală, din care 15 focare de trichineloză și șase focare de leptospiroză. La final de 2019 a mai rămas activ un focar de leptospiroză și două de trichină.