Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2020 - Anul XXV, nr. 22 (7327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Neajunsuri

Condițiile precare, mizeria, aglomerația și deconturile mici, problemele pe care le reclamă elevii navetiști din județ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Nu mă deranjează decontările, ci condițiile în care stăm în autobuz, înghesuiți, mai mulți în picioare decât pe scaune, chiar dacă sunt două autobuze mari care merg în zona mea, mirosul din ele și șoferii care își bat joc de oameni”. „Ar trebui decontată suma integrală și făcute mai multe controale la firmele de transport deoarece unele transportă și cu 20 de călători în picioare și uneori se așteaptă și câte o oră pentru un bus”.

Sunt două dintre declarațiile elevilor care fac naveta pentru a ajunge la școală, declarații care sintetizează câteva dintre problemele și neajunsurile cu care aceștia se confruntă zilnic.

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Suceava a trimis formulare elevilor din Gura Humorului, Rădăuți, Câmpulung, Suceava, Fălticeni, Liteni, Dolhasca, Solca, Cajvana, Siret, Moldovița, Vicovu de Sus, Pârteștii de Jos, aproape 500 de elevi povestind despre condițiile de transport din localitățile lor. 

„Deoarece locuiesc în mediul rural, transportul este asigurat de o firmă care folosește microbuze. De cele mai multe ori, acestea sunt prea pline pentru a mai putea urca și alte persoane din ultima stație, stația din care urc eu. Așa că sunt nevoită să aștept cel puțin 30 de minute până vine următorul, întârziind de cele mai multe ori la cursuri sau chiar absentând. Mai mult, având o vechime considerabilă, se întâmplă ca mijloacele de transport folosite să sufere diferite defecțiuni în timpul cursei, ceea ce obligă pasagerii, de cele mai multe ori, să coboare din vehicul și să aștepte sosirea altuia, înlocuitor”, povestește un elev din județ despre experiențele sale cu mijloacele de transport.

Un altul, din municipiul Suceava, menționează că „autobuzele circulă foarte greu, în ciuda numărului mare de oameni care le folosesc dis-de-dimineață. Abia dacă se găsesc două în interval de 15 minute, și alea pline ochi. Nu este loc aproape deloc, taxatoarele te împing și toți oamenii sunt supărați de la prima oră a zilei. (...) Ar trebui rezolvată situația. Ori puse mai multe autobuze în funcțiune, ori transport în comun doar pentru elevi”, a declarat un elev din județul Suceava.

Într-un alt formular, un elev din județ povestește: „Nu primesc decontare, căci nu am abonament la bus, deoarece merg cu două firme diferite. Vreau să menționez că nu sunt locuri destule în unele busuri, de fiecare dată fiind nevoit să stau în picioare, iar busurile în care prind loc sunt foarte murdare (gume lipite pe mânere, pereți și scaune care cred ca nu au fost curățate niciodată)”.

„Plătesc un abonament de aproximativ 180 lei pe lună și mi se decontează doar 67 de lei. Nici măcar jumătate din suma plătită. Și condițiile sunt foarte neadecvate”; „Fac naveta 20 de km, abonamentul ajunge undeva în jurul sumei de 180 - 200 lei, iar școala decontează 62 de lei lunar”, mai povestesc alți doi elevi navetiști.

 

Programul autobuzelor nu corespunde cu orele la care elevii încep sau termină cursurile

Campania privind condițiile de navetă a fost implementată la nivel național, fiind furnizate peste5.000 de răspunsuri referitoare la problemelor existente.

Aproape jumătate dintre respondenți s-au plâns de condițiile de transport. „În cele mai multe cazuri, mijloacele de transport în comun sunt foarte aglomerate la orele de maximă circulație, atunci când elevii merg și se întorc de la școală, numărul de locuri fiind insuficient. Alte probleme pe care elevii le-au semnalat sunt lipsa unor condiții climatice favorabile și comportamentul șoferilor/ controlorilor. Elevii au mai declarat că nu le sunt asigurate condiții de transport sigure, deoarece mijloacele de transport cu care circulă sunt vechi, defecte și nu sunt dotate corespunzător”, se arată în raportul Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Un număr mare de respondenți au amintit de programul mijloacelor de transport, menționând că acesta nu corespunde cu orele la care elevii încep sau termină cursurile, astfel nu sunt puține cazurile în care elevii întârzie la începerea programului de cursuri și le sunt consemnate absențe în catalog, care ulterior nu sunt motivate.

Decontul întârziat din partea școlii a fost o altă problemă semnalată.

„În cele mai multe cazuri decontarea transportului pentru elevii navetiști nu reprezintă o prioritate pentru conducerea școlii. Sunt cazuri semnalate de elevi în care banii ajung la elevi și după o perioadă de 2-3 luni de la achiziționarea abonamentului”, se menționează în raport.

Ba mai mult, în multe situații, elevii nu primesc nici un leu pentru decontarea navetei.

„Aceasta este o problemă majoră a sistemului educațional, deoarece sunt foarte multe cazuri în care elevii nu au posibilitatea de a fi școlarizați în localitatea de domiciliu și în același timp nu au condițiile financiare necesare pentru a suporta costurile transportatorilor care, în cele mai multe cazuri, sunt foarte mari. Problema se extinde și la nivelul abandonului școlar, deoarece mulți elevi părăsesc sistemul datorită faptului că incluziunea școlară nu este un pilon esențial pentru decidenți”, concluzionează CNE.

Alte probleme pe care elevii le-au semnalat se referă la faptul că șoferul nu oferă bilete pentru călătorie, costurile prea mari ale abonamentelor, etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condițiile precare, mizeria, aglomerația și deconturile mici, problemele pe care le reclamă elevii navetiști din județ.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Condițiile precare, mizeria, aglomerația și deconturile mici, problemele pe care le reclamă elevii navetiști din județ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei