Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 ian 2020 - Anul XXV, nr. 22 (7327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ordin de protecție încălcat

A bătut la uşa apartamentului în care era soția şi a ajuns în arest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O analiză îngrijorătoare a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava arată că pe parcursul anului 2019 poliţiştii au emis 173 de ordine de protecţie provizorii, în cazuri de violenţă în familie. Cifra este imensă, rezultând o medie de aproape un ordin de protecţie la două zile. Asta în condiţiile în care poliţiştii au emis ordine de protecţie doar când au fost cazuri pe care le-au considerat cu oarece risc şi fără a mai pune în calcul cazurile, destul de multe, când victima a cerut ajutor la 112, dar nu a fost de acord cu emiterea ordinului prin care agresorul este evacuat din casă.

Important de ştiut este că odată emis acest ordin de protecţie provizoriu, agresorul este evacuat din locuinţa în care se află victima, indiferent de cine este proprietar. Iar cine încalcă ordinul se alege cu dosar penal şi cu cel puţin 24 de ore de arest, după care urmează un proces pentru comiterea infracţiunii de „nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu”. Legea este aşadar destul de dură faţă de agresori, tocmai pentru a evita să se ajungă la fapte de mare violenţă.

 

A bătut la uşa apartamentului de care nu avea voie să se apropie la 200 de metri

Ultimul caz de încălcare a unui ordin de protecţie este din noaptea de sâmbătă spre duminică, când în jurul orei 2.15 Secţia de Poliţie Burdujeni a fost sesizată prin 112 de o femeie în vârstă de 32 de ani, care a reclamat că soţul său bate la uşa apartamentului.

Poliţiştii de la Burdujeni tocmai emiseseră ordin de protecţie în acest caz, soţul în vârstă de 36 de ani fiind evacuat din locuinţă şi având interdicţie de a se apropia la mai puţin de 200 de metri de soţie sau de apartament.

Asta după ce sâmbătă, 25 ianuarie, bărbatul o lovise pe soţie de faţă cu copiii minori în vârstă de 10 şi 14 ani.

Poliţiştii au constatat că bărbatul a încălcat ordinul (prin faptul că a bătut insistent la uşă acesta s-a apropiat, evident, la mai puţin de 200 de metri de locuinţă). 

El a fost condus la sediul Secţiei Burdujeni, unde a fost întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante de „nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu”, iar în urma probatoriului administrat s-a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore în arestul poliţiei judeţene. Următoarea măsură va fi probabil controlul judiciar.

 

Explozie a numărului de ordine de protecție emise de polițişti sau de instanțele de judecată

Comisarul-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a subliniat că în 2019 figurează şi 197 de ordine de protecţie emise de instanţele de judecată, mare parte fiind prelungiri ale ordinelor provizorii pe care poliţiştii le pot emite, conform legii, doar pentru cinci zile.

Prin comparaţie, în 2018, în judeţ instanţele de judecată emiseseră doar 49 de ordine de protecţie. E drept, atunci legislaţia era diferită, iar ordinele de protecţie erau mai puţin cunoscute şi mai greu de obţinut – respectiv doar printr-o acţiune judecătorească. Oricum ar fi, cert este că violenţa în familie este foarte răspândită în judeţ, de cele mai multe ori alcoolul jucând rolul decisiv în actele de violenţă.

În cele mai multe cazuri este vorba de soţii agresate de soţi, mai rar de copii agresivi cu părinţii şi, ca excepţie rară, de soţi care au cerut ajutor poliţiştilor reclamând că soţiile sunt agresive.

Ultimul caz de acest gen este de sâmbăta trecută, când un bărbat din Rădăuţi a sunat la 112 după ce soţia a ameninţat că îi dă foc la maşină.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, poliţiştii au constatat că există un risc iminent de punere în aplicare a faptei, astfel că au emis un ordin de protecţie provizoriu, pe o perioadă de cinci zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A bătut la uşa apartamentului în care era soția şi a ajuns în arest.
 Vizualizări articol: 3698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
A bătut la uşa apartamentului în care era soția şi a ajuns în arest5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei