Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 ian 2020 - Anul XXV, nr. 16 (7321)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Perioada de înmulțire

Câinii vagabonzi, prezenți în număr mare pe străzile Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Problema câinilor vagabonzi a revenit în actualitate, la începutul acestui an, odată cu o prezență tot mai vizibilă a acestor patrupede, în haite, pe străzile Sucevei, în ultimele zile.

Cauzele sunt multiple, la fel ca și problemele pe care le generează prezența haitelor de câte 4-5 sau chiar 10 -12 exemplare, care și-au făcut apariția prin toate cartierele, din Burdujeni până în Obcini, inclusiv în zona centrală.

Pe de o parte, este perioada de „nuntă”, când masculii umblă ca turbații după femele, iar uneori se mai și încaieră, băgând spaima în cei care se află în zonă, chiar de nu sunt ei cei vizați să fie intimidați. Tocmai de aceea, câini care stăteau până acum răsfirați, aciuați pe lângă un bloc sau o casă, unde li se dădea mâncare, se adună la un loc cu alții și hoinăresc dintr-un loc în altul, devenind mult mai vizibili decât până acum. Acesta este și cazul haitei de 10 câini filmată marți dimineață în fața Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, din care o parte au plecat pe stradă, înspre Patinoarul Areni.

Pe de altă parte, o mulțime de cetățeni, dar și reprezentanții asociațiilor de proprietari reclamă apariția de „câini noi”, aduși din alte localități, fiind ușor de identificat după comportamentul confuz, ezitant, în condițiile în care nu cunosc împrejurimile și nici nu sunt familiarizați cu cei care locuiesc în zonă.

Majoritatea acestor câini au fost abandonați din alte gospodării sau au fost adunați de prin alte localități și aduși în Suceava, fiind, conform expresiei din popor, „făcuți orășeni”.

Nici nu e de mirare că se întâmplă așa, când campaniile de sterilizare gratuită desfășurate în localitățile rurale aproape că nu au vreun ecou, din cauza unor prejudecăți, cum că un câine sterilizat nu ar mai păzi sau că o cățea trebuie să fete ca să fie sănătoasă, în vreme ce la nivelul județului Suceava există doar două adăposturi publice pentru câinii vagabonzi, iar alte orașe mari, din județe învecinate, nu au nici unul.

Numai în ultimii doi ani, de pe străzile Sucevei au fost capturați și duși la adăpostul din lunca Sucevei aproape 1500 de câini fără stăpân – 658 în 2018 și 811 în 2019.

Anul acesta, campania de capturare a câinilor vagabonzi a fost demarată odată cu semnalarea înmulțirii prezenței acestora pe străzi, dar în numai două zile au fost „ridicate” 50 de exemplare.

Și aici sunt probleme, pentru că populația este împărțită în două tabere – cea a „iubitorilor de animale”, care condamnă acțiunile de capturare și chiar se opun fizic, nu de puține ori ajungându-se și la acțiuni violente și situații care necesită prezența Poliției Locale, pentru a fi aplanate, iar de cealaltă parte, cea a celor care sunt timorați și deranjați de prezența câinilor pe stradă, mai ales dacă au fost atacați sau chiar mușcați, ei sau persoane apropiate lor.

Cert este că în perioada următoare, Serviciul de Ecologizare și Gestionare câini fără stăpân, din cadrul Primăriei Suceava, își va intensifica activitatea, astfel încât cetățenii să se poată simți în siguranță când merg pe stradă, fără să se teamă de prezența grupurilor mai mari de câini vagabonzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câinii vagabonzi, prezenți în număr mare pe străzile Sucevei.
 Vizualizări articol: 2751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Câinii vagabonzi, prezenți în număr mare pe străzile Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei