Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 ian 2020 - Anul XXV, nr. 12 (7317)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Îndrumare

DSP Suceava recomandă părinţilor să solicite vaccinarea fetelor de 11-14 ani împotriva cancerului de col uterin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, prin directorul executiv dr. Liliana Grădinariu, recomandă părinţilor/ reprezentanţilor legali ai fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să solicite vaccinarea acestora împotriva Human Papiloma Virus (HPV), pe locul doi ca și cauză a cancerului de col uterin. Vaccinarea este gratuită, se realizează numai la solicitarea părinţilor / reprezentanţilor legali, care vor formula o cerere scrisă la medicul de familie și este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani. Părinţii decid individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.

Dr. Grădinariu a arătat că, potrivit studiilor, opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puţin o tulpină a virusului, pe parcursul vieţii. Solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat în această lună campania de vaccinare anti-HPV, un virus care este pe locul doi în lume ca și cauză a cancerului. Unul din trei cazuri noi de cancer la nivel mondial este atribuit infecţiei persistente cu HPV.

„Infecţia cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului de col uterin și poate fi asociată și cu alte tipuri de cancer, precum cel vulvo-vaginal, anal, chiar și oro-faringian”, a explicat dr. Liliana Grădinariu.

 

Infecţia cu HPV nu se poate trata

Ea a subliniat că în marea majoritate a cazurilor, infecţiile cu HPV evoluează fără simptome și nu progresează într-o boală clinică, însă infecţia persistentă cu HPV poate evolua până la apariţia leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Foarte important, a precizat medicul, infecţia cu HPV nu se poate trata.

Statisticile sunt îngrijorătoare, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidenţa cancerului de col uterin, cu 3.300 de cazuri noi și 1.700 de decese.

Virusul Papiloma Uman are numeroase tulpini, fiind descoperite până acum 100 de genotipuri, unele cu potenţial oncogen deosebit de mare. Vaccinul disponibil acoperă în acest moment 90% din totalul tulpinilor producătoare de cancer, iar vaccinarea este „cea mai tipică acţiune de prevenţie pe care o avem la dispoziţie, evitând astfel suferinţe fizice și psihice imense”. Vaccinul autorizat și utilizat în România ajută la prevenirea tipurilor de cancer și afecţiunilor asociate cu HPV pentru 9 tipuri de tulpini oncogene.

La începutul acestei luni, DSP a distribuit medicilor de familie primul lot de vaccin anti-HPV, destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018 ( un număr de 17 cereri) și în cursul anului se vor distribui și dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anul 2019 (460 de cereri).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP Suceava recomandă părinţilor să solicite vaccinarea fetelor de 11-14 ani împotriva cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 1314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP Suceava recomandă părinţilor să solicite vaccinarea fetelor de 11-14 ani împotriva cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei