Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 ian 2020 - Anul XXV, nr. 9 (7314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Verdict

Achitări aproape pe linie în dosarul celor 35 de persoane trimise în judecată de DNA Suceava pentru trafic cu ţigări din Ucraina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un megadosar instrumentat şi trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, s-a lăsat cu achitări aproape în totalitate. Din cele 35 de persoane trimise în judecată doar una singură, Cornelia Grumeza, a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare sub supraveghere. Pentru un alt inculpat din dosar, comisarul-şef Nelu Fediuc, fostul şef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret, procesul a încetat deoarece a survenit decesul.

În schimb, pentru ceilalţi inculpaţi, printre care 16 lucrători vamali şi 13 poliţişti de frontieră, soluţia dictată de Tribunalul Suceava a fost „achitare”. Chiar dacă soluţia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava, se prefigurează un nou eşec de proporţii pentru DNA Suceava.

 

Ce spunea rechizitoriul de trimitere în judecată

Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, „reţeaua” a fost pusă pe picioare de Dumitru Horga, preot în localitatea botoşăneană Cândeşti. Din grupare ar mai fi făcut parte Dumitru Daniel Sofronie, dascăl la parohia din Cândeşti, fiul preotului Horga, Bogdan Iulian Horga, dar şi un anume Paul Constantin Ciorneschi. Introducerea ilegală în ţară a circa 300.000 de pachete de ţigări ar fi fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al comisarului-şef Nelu Fediuc, care la acea vreme deţinea funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Gruparea ar fi acţionat în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, iar prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la 1.581.302 lei.

 

Acuzaţii extrem de grave

Potrivit procurorilor DNA Suceava, la iniţiativa preotului Dumitru Horga, în luna ianuarie 2009, comisarul-şef Nelu Fediuc devine cumătru cu dascălul Dumitru Daniel Sofronie, după ce i-a botezat acestuia din urmă unul dintre copii.

„Astfel, grupul infracţional a ajuns să fie cunoscut de lucrătorii poliţiei de frontieră, dar şi de lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, ca fiind <oamenii lui Fediuc>”, au precizat procurorii anticorupţie.

De-a lungul timpului, atât preotul Horga, cât şi comisarul Fediuc au reuşit să se impună ca lideri ai grupării. Astfel, preotul Dumitru Horga s-a lăudat că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în timp ce Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar şi pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

„Fiecare transport s-a efectuat pe baza informaţiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucrătorilor din PTF Siret (aprobă planificările şi inclusiv componenţa turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian şi Jitariuc Virgil, din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi respectiv şefii de tură Ciornei Tudor şi Şcladan Sorin din cadrul Biroului Vamal Siret. Din actele premergătoare efectuate până în prezent rezultă că membrii grupului se informau cu privire la existenţa unor echipe de control din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, precum şi a altor echipe din cadrul altor instituţii cu atribuţii de control în zona de frontieră. Informaţiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu, cât şi de poliţiştii de frontieră şi vameşii aflaţi în serviciu la PTF Siret”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului-şef Nelu Fediuc şi al celorlalţi poliţişti de frontieră şi vameşi, cantitatea de 286.240 de pachete de ţigări de provenienţă Ucraina, sens în care au efectuat 35 de transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

 

Preotul şi dascălul, din biserică în boxa acuzaţilor

Alături de cei 30 de funcţionari ai statului, 16 vameşi şi 14 poliţişti de frontieră, în judecată au mai fost trimise alte cinci persoane. Este vorba de preotul Dumitru Horga, din Cândeşti, acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, varianta iniţierii sau constituirii, dar şi de 21 de infracţiuni de dare de mită. Lângă preot va sta şi dascălul de la biserică, Dumitru Daniel Sofronie, acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup (în varianta constituirii); cumpărarea de influenţă şi 2 infracţiuni de dare de mită. În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată Bogdan Iulian Horga, fiul preotului din Cândeşti, dar şi Paul Constantin Ciorneschi, ambii acuzaţi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup. Ultima persoană care apare pe lista celor 35 de inculpaţi trimişi în judecată este Cornelia Grumeza, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

 

Lista persoanelor achitate

Poliţiştii de frontieră care au fost trimişi în judecată şi au fost achitaţi sunt următorii:

1. Radu Crăciun
2. Ciprian Constantin Baciu
3. Dorel-Vasile Chirilă
4. Albert-Cătălin Hnatiuc
5. Cătălin Dumitru Zebreniuc
6. Toader Ilieşi
7. Virgil Jităriuc
8. Mitică Şchiopu
9. Luchian Posmangiu
10. Cezar Hetriuc
11. Ilie Costiuc
12. Cornel Vasile Onuţ
13. Octavian Cuzenco
 

Lucrători vamali achitaţi sunt:

1. Nicu-Cezar Schipor
2. Sorin-Constantin Şcladan
3. Ortanţa Achim
4. Simion Coroliuc
5. Ioan Tudor
6. Daniela Oprescu
7. Gheorghe Robu
8. Adrian Lavric
9. Radu-Pamfil Boca
10. Lucian Daniel Zegrea
11. Mihaela Toma (actuală Perhinschi)
12. Laura-Gheorghina Chirilă
13. Ernest-Dan Coroleucă
14. Lucian-Doru Mureşan
15. Rodica-Lăcrămioara Nechita
16. Adrian Dascălu

Achitaţi au fost, de asemenea, preotul Dumitru Horga şi fiul acestuia, Bogdan Iulian Horga, precum şi dascălul Dumitru Daniel Sofronie. Aceeaşi soluţie a fost luată şi faţă de Paul Constantin Ciorneschi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Achitări aproape pe linie în dosarul celor 35 de persoane trimise în judecată de DNA Suceava pentru trafic cu ţigări din Ucraina.
 Vizualizări articol: 3594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Achitări aproape pe linie în dosarul celor 35 de persoane trimise în judecată de DNA Suceava pentru trafic cu ţigări din Ucraina5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei