Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 ian 2020 - Anul XXV, nr. 6 (7311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aberant

Legi tâmpite pentru spitale: studii - 8 clase, bani în mână - între 3.500 și 6.800 de lei, bibliografie de concurs – acte normative, ghiduri și manuale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Concursurile de ocupare a posturilor vacante în spitale se numără printre cele cu număr mare de candidați, mai ales în ultimii 2 ani, după majorările salariale semnificative. Dacă în cazul medicilor recrutarea la spitalele județene, municipale și orășenești este în continuare dificilă, pentru posturile de asistenți medicali și pentru cele la care se cer minimum 8 clase absolvite concurența pentru un loc este de la trei candidați în sus. De exemplu, Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava organizează, în 14 și 21 ianuarie a.c., concursuri de angajare. După etapa de verificare a îndeplinirii condiţiilor de înscriere pentru candidaţii înscrişi la concursul organizat în data de 14 ianuarie a.c., pentru ocuparea unor posturi temporar vacante, situația arată astfel: pentru un post de infirmieră debutantă s-au înscris patru candidate; pentru un post de îngrijitoare – o candidată; pentru un post de autopsier debutant – trei candidați; pentru un post de magaziner debutant – patru candidați și pentru cinci posturi de asistent medical debutant sunt 27 de candidați, 22 de fete și 5 băieți. Candidații vor susține o probă scrisă și un interviu.

Dacă cei care candidează pentru un post de asistent medical debutant condițiile de studii sunt de absolvire a unei școli postliceale sanitare, infirmierele, îngrijitoarele și magazinerii au nevoie, conform legii, de absolvirea a 8 clase. Pentru candidații pentru postul de autopsier legea spune că trebuie să aibă 8 clase și un curs de autopsier.

Ceea ce surprinde este că, la un nivel atât de scăzut de studii cerute de lege, bibliografia obligatorie pentru examen cuprinde lucrări de specialitate și acte normative care, cel puțin teoretic, ar presupune un grad mai ridicat de înțelegere a noțiunilor.

 

Legi din 1969, în bibliografia obligatorie pentru concurs

Candidatele pentru posturile de infirmieră debutantă și îngrijitoare au de învățat pentru proba scrisă și pentru interviu Codul de conduită a personalului contractual din unităţile şi instituţiile publice

(Ordonanţa nr.57/2019), Legea nr.319/2006 - securitatea și sănătatea în muncă, Ordinul MS nr.1226/2012 - gestionarea deşeurilor rezultate din activitatea medicală, Ordinul M.S. nr. 1101/2016 - Norme de supraveghere, prevenire și limitare a infecţiilor asociate asistenței medicale în unităţile sanitare, Ordinul nr.961/2016 - Norme tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, Legea nr. 53/2003, cu modificările și completările ulterioare

- Ghid practic de management al expunerii accidentale la produse biologice. Cei care vor să se angajeze ca autopsier, absolvenți de 8 clase și un curs de profil, au în plus manualul „Necropsia şi semiologia anatomo-clinică”, de Max Leibovici, apărut în 1967, și Ordinul nr. 1217/2010 - Tehnica necropsiei anatomopatologice.

Aspiranții la postul de magaziner debutant trebuie să învețe suplimentar o lege și o hotărâre de guvern din anul 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr.22/1969 și Hotărârea nr.2230 din 8 decembrie 1969), iar mai din zilele noastre, Ordinul 2861 din 09.10.2009 al ministrului Finanţelor publice pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii și Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

 

Cu cât plătește spitalul o îngrijitoare, o infirmieră sau un magaziner

Viitorii ocupanți ai acestor posturi nu vor munci în zadar, pentru că tot legea prevede să fie bine plătiți. Conform site-ului Spitalului de Urgență Suceava, http://www.spitaluljudeteansuceava.ro/informatii/uz-intern/, la data de 30 septembrie a anului trecut  o infirmieră temporară debutantă primea de la spital, bani în mână, suma de 4.001 de lei, în timp ce o infirmieră debutantă angajată definitiv avea și 4.985 de lei. Unei îngrijitoare temporare, spitalul i-a plătit suma de 5.062 de lei, unei îngrijitoare cu gradația V – 5.128 de lei, iar îngrijitoarelor de la medicină legală și anatomie patologică  - 6.794 de lei net (bani în mână). Autopsieri debutanți nu avea spitalul la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, dar avea autopsier principal, care este plătit cu 10.129 de lei net. Magazinerii, dar nu cu 8 clase, ci cei cu studii medii, sunt plătiți mai slab, cu doar 3.632 de lei net, conform cifrelor de pe site-ul spitalului. Veniturile acestor angajați din sistemul sanitar sunt cel puțin egale sau mai mari cu cele ale unui profesor titular.

Următorul concurs organizat de spital pentru care se fac acum înscrieri va avea loc în data de 21 ianuarie a.c., pentru ocuparea următoarelor posturi: 9 de infirmieră, un post de infirmieră debutantă, două de brancardier, un post de instalator sanitar și un post de lăcătuş mecanic, acestea din urmă cu certificat de calificare și vechime în muncă. De asemenea, se va da concurs pentru patru posturi de asistent medical, 12 de asistent medical debutant, două de asistent medical debutant radiologie, un post de bioinginer medical debutant, un post de asistent social și două posturi de asistent social debutant. Pentru asistenți social se cere diplomă de licență în specialitate, ca și pentru bioingineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legi tâmpite pentru spitale: studii - 8 clase, bani în mână - între 3.500 și 6.800 de lei, bibliografie de concurs – acte normative, ghiduri și manuale.
 Vizualizări articol: 4751 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Legi tâmpite pentru spitale: studii - 8 clase, bani în mână - între 3.500 și 6.800 de lei, bibliografie de concurs – acte normative, ghiduri și manuale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei