Școala Gimnazială Gulia, comuna Dolhasca, este pe lista scurtă a unităților școlare care, începând din acest an, ar putea fi incluse în programul guvernamental ”Masă caldă”, prin care elevii primesc zilnic, gratuit, câte o masă la prânz, la școală.
Momentan, programul funcționează în 50 de școli, printre care și școala Moldova Sulița, Ministerul Educației propunând extinderea programului pilot la 100 de școli.
De la caz la caz, suportul alimentar constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev sau preșcolar.
Astfel, în școlile în care există cantină și spațiu adecvat de servire a hranei, masa caldă va fi preparată acolo, însă pentru școlile și liceele care nu dispun de cantină, masa caldă este sub forma unui pachet alimentar și este asigurată în regim catering.
Pachetul alimentar are o valoare de 10 lei.
Suma alocată pentru școala din Gulia este de 525.000 de lei (circa 109.000 de euro), 312.000 de lei pentru semestrul II și 213.000 de lei pentru semestrul I al anului școlar următor.
Pentru școala din Moldova Sulița, suma alocată de Ministerul Educației pentru acest an, respectiv două semestre, este de 376.000 de lei (circa 78.000 de euro).
Cele mai multe unități școlare unde elevii vor primi o masă caldă sunt din județele Teleorman, Sibiu, Tulcea, Bistrița-Năsăud, Bacău, Mureș, Mehedinți, Ialomița, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău, Brașov, Botoșani, Covasna, Călărași, majoritatea în mediul rural.
Prin proiectul ”Masa caldă”, Guvernul încearcă să limiteze abandonul școlar. Abandonul școlar s-a redus în unitățile în care copiii au primit o masă caldă, de la 6,1%, în perioada 2016-2017, la 1,3% în 2017-2018, și chiar s-a ajuns la eradicarea fenomenului în unele școli, în anul 2019,anunță Ministerul Educației.
Ministerul mai remarcă o serie de efecte pozitive ale programului, precum și motivele care au stat la baza deciziei extinderii programului -scăderea ratei abandonului școlar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea la copii a deprinderii unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unitățile de învățământ din mediul rural către unitățile de învățământ din mediul urban.
Cu toate acestea, pentru evaluarea corespunzătoare a programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi este necesară implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pentru cel puțin un ciclu de învățământ.